Πέμπτη 25 Απρίλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΑΠΩΝΙΑ
Δικάζεται ο Σ. Ασαχάρα

Χαρακτηρίζεται ως ηθικός αυτουργός της θανατηφόρας διαρροής του τοξικού αερίου

ΤΟΚΙΟ.-

Αρχισε χτες σε δικαστήριο του Τόκιο η πολύκροτη δίκη του 41χρονου Σόκο Ασαχάρα, ηγέτη της αίρεσης "Υπέρτατη Αληθεια", που θεωρήθηκε φυσικός και ηθικός αυτουργός για την πολύνεκρη διαρροή του τοξικού αερίου "Σαρίν" στον ηλεκτρικό σιδηρόδρομο του Τόκιο, τον περσινό Μάρτη, προκαλώντας το θάνατο 11 ατόμων και τον τραυματισμό 5.500 άλλων.

Εις βάρος του Ασαχάρα απαγγέλθηκαν 17 κατηγορίες, με κυριότερη αυτή που αναφέρεται στο ρόλο του στην τρομοκρατική ενέργεια της 20ής Μάρτη του 1995. Ο ίδιος έμεινε απαθής καθ' όλη τη διάρκεια της πρώτης μέρας της ακροαματικής διαδικασίας, αρκούμενος σε φράσεις, όπως: "Δεν απαντώ" ή "Λυπάμαι αυτούς που δεν ξέρουν την αλήθεια". Από τα χαράματα, έξω από την αίθουσα του δικαστηρίου συνωστιζόταν πλήθος 12.200 ατόμων, οι περισσότεροι εκ των οποίων προσδοκούσαν να καταλάβουν κάποια από τις 96 θέσεις που προβλέπονται για τον Τύπο και το κοινό! Τελικά, για την πλήρωση των θέσεων του κοινού έγινε κλήρωση μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή...

Δεκάδες ιαπωνικά τηλεοπτικά δίκτυα είχαν αποστείλει ελικόπτερα μόνο και μόνο για να καλύψουν την πορεία του οχήματος μεταφοράς του Ασαχάρα στο δικαστήριο.

Αν ο Ασαχάρα κριθεί ένοχος, αντιμετωπίζει την ποινή του θανάτου διά απαγχονισμού.

  • Η διοίκηση του πυρηνικού εργοστασίου ενέργειας στην πόλη Οναγκάουα της Βόρειας Ιαπωνίας έδωσε χτες εντολή για κλείσιμο του σταθμού, εξαιτίας σημαντικών λειτουργικών προβλημάτων που παρουσιάστηκαν στον υπ' αριθμόν 1 πυρηνικό αντιδραστήρα.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ