Πέμπτη 25 Απρίλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Προστριβές με Συρία, λόγω ΡΚΚ και υδάτων Ευφράτη

ΑΓΚΥΡΑ.-

Η υπόθεση των υδάτων του Ευφράτη έρχεται και πάλι στην επιφάνεια, μετά την απόφαση της Τουρκίας να μειώσει προσωρινά και για "τεχνικούς λόγους" την παροχή νερού προς τη Συρία και το Ιράκ, η οποία ανακοινώθηκε χτες.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών δε διευκρίνισε χτες ποιοι είναι οι "τεχνικοί λόγοι", για τους οποίους αποφασίστηκε η μείωση της ροής των υδάτων - θέμα, το οποίο προκαλεί προστριβές στις σχέσεις της χώρας με τους γείτονές της.

Η κίνηση αυτή της Τουρκίας αποτελεί παραβίαση της συνθήκης που είχε συνάψει η Αγκυρα με τη Δαμασκό το 1987, όταν είχε δεσμευτεί να αφήσει να περνούν 500 κυβικά μέτρα νερού ανά δευτερόλεπτο (μέσος όρος σε ετήσια βάση). Ομως, εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε χτες ότι η Βαγδάτη και η Δαμασκός "έχουν ενημερωθεί".

Ο Τούρκος αξιωματούχος επιχείρησε να αποσυνδέσει τη μείωση της ροής των υδάτων από τις δηλώσεις του πρωθυπουργού του, Μεσούτ Γιλμάζ, το περασμένο Σαββατοκύριακο, για τις σχέσεις Τουρκίας - Συρίας.

Ο Γιλμάζ είχε "φωτογραφίσει με εκείνες του τις δηλώσεις τη Συρία ως χώρα που "υποστηρίζει το Εργατικό Κόμμα των Κούρδων (ΡΚΚ)", με σκοπό "να διαμελίσει την Τουρκία". Και προέβλεψε ότι η χώρα αυτή (την οποία δεν... κατονόμασε) "θα τιμωρηθεί αργά ή γρήγορα".

Περί του Κουρδικού...

Υπάρχει τις τελευταίες μέρες έντονη κινητικότητα. Οχι μόνο λόγω των συνεχιζόμενων στρατιωτικών επιχειρήσεων των τουρκικών δυνάμεων στο Ντιγιαρμπακίρ, στις οποίες, μόνο χτες, σκοτώθηκαν 14 άνθρωποι - όλοι αντάρτες του ΡΚΚ, σύμφωνα με κυβερνητική ανακοίνωση.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας κάλεσε χτες την Τουρκία να "προχωρήσει" την προσπάθειά της για πολιτική λύση του κουρδικού προβλήματος, προωθώντας πολιτιστική αυτονομία των κουρδογενών. Κατά ειρωνική σύμπτωση, όμως, περίπου την ίδια ώρα χτες η ψηφοφορία για την εισαγωγή του αιτήματος διακοπής στρατιωτικής βοήθειας στη γερμανική Βουλή απέτυχε...

Δεν είναι, ασφαλώς, η πρώτη φορά που η γερμανική διπλωματία εμφανίζεται δίγλωσση, όσον αφορά το Κουρδικό. Πάντως, η Γερμανία, όπως αρκετές φορές στο παρελθόν έχει τονιστεί, χρειάζεται απεγνωσμένα κάποια δείγματα, έστω πολιτικής βούλησης, για ειρηνική λύση του Κουρδικού...

Η προσπάθεια διακοπής της γερμανικής στρατιωτικής βοήθειας είχε, ασφαλώς, συμβολικό χαρακτήρα. Η Βουλή πρόκρινε, ήδη, τη ναυπήγηση τεσσάρων φρεγατών για το τουρκικό ναυτικό, ενώ το γερμανικό στρατιωτικό υλικό θα μπορεί στο εξής να πωλείται στην Τουρκία μέσω της "ελεύθερης αγοράς"...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ