Πέμπτη 25 Απρίλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
Ο ηγέτης των Τσετσένων είναι νεκρός

Επιβεβαιώνεται από διάφορες πηγές ότι ο Τ. Ντουντάγεφ έχει αντικατασταθεί

ΜΟΣΧΑ (Ανταπόκριση ΒΛ. ΜΑΣΙΝ). -

Τις πληροφορίες για το θάνατο του Τζοχάρ Ντουντάγεφ επιβεβαίωσε ο στρατιωτικός διοικητής των Τσετσένων αυτονομιστών Σαμίλ Μπασάγεφ, μετέδωσε το πρωί στις 24 Απρίλη η ρωσική τηλεόραση, επικαλούμενη το Πρακτορείο ΙΝΤΕΡΦΑΞ. Η πληροφορία αναφέρει ότι αργά τη νύχτα, στις 23 Απρίλη, ο Μπασάγεφ εμφανίστηκε στο τηλεοπτικό δίκτυο των αυτονομιστών, που εκπέμπει για τις ορεινές περιοχές της νότιας Τσετσενίας και ανακοίνωσε ότι συνεδρίασε το Πολεμικό Συμβούλιο της Δημοκρατίας Ιτσκερίας, στο οποίο, σύμφωνα με το νόμο, λόγω του θανάτου του Ντουντάγεφ από τραύματα που δέχτηκε στη διάρκεια βομβαρδισμού με ρουκέτες στο χωριό Γκέχι Τσου, καθήκοντα προέδρου ανέλαβε ο αντιπρόεδρος Ζελιμχάν Γιανταρμπίγεφ. Αυτή είναι η πρώτη δήλωση επιβεβαίωσης του θανάτου του Ντουντάγεφ, που δεν προέρχεται από τον Χοζαχμέντ Γεριχάνοφ, που υπήρξε ως τώρα η μοναδική πηγή πληροφόρησης.

Εξάλλου, χτες το πρωί και ανώτατη ρωσική στρατιωτική πηγή δήλωσε στο Πρακτορείο ΙΝΤΕΡΦΑΞ ότι έπειτα από "συμπληρωματική επαλήθευση που έγινε από τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες, επιβεβαιώθηκε η είδηση για το θάνατο του Ντουντάγεφ". Και ο εκπρόσωπος του Ντουντάγεφ στη Μόσχα, Βαγκάπ Τουτάκοφ, επιβεβαίωσε το θάνατό του, προσθέτοντας ότι οι οπαδοί του ορκίστηκαν να εκδικηθούν τον ηγέτη τους. Κηρύχτηκε τριήμερο πένθος. Η κηδεία του Ντουντάγεφ έγινε στις 24 Απρίλη στο χωριό Σαλάζι. Εκπρόσωποι μερικών τσετσενικών χωριών πήγαν στο Σαλάζι για να δουν το πτώμα του Ντουντάγεφ.

Ο Πρόεδρος Μπορίς Γιέλτσιν, καθ' οδόν προς την Κίνα, χτες στο Χαμπάροφσκ, δήλωσε ότι "με ή χωρίς τον Ντουντάγεφ θα πετύχουμε την ειρήνη στην Τσετσενία", υπογραμμίζοντας ότι "ο Ντουντάγεφ ήθελε τον πόλεμο, εμείς θέλουμε την ειρήνη".

Πρέπει να σημειώσουμε ότι όλοι όσοι σχολιάζουν με τον ένα ή άλλο τρόπο το θάνατο του Ντουντάγεφ τονίζουν ότι η κατάσταση μπορεί να οξυνθεί, αν οι στρατιωτικοί διοικητές των αυτονομιστών δε συμφωνήσουν μεταξύ τους. "Ο Ντουντάγεφ τους συγκρατούσε κάπως", είπε ο Λεονίντ Σμιρνιάγκιν, μέλος του Προεδρικού Συμβουλίου του Γιέλτσιν. Ο γιελτσινικός βουλευτής και πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος Βλαντίμιρ Λισένκο δήλωσε, μάλιστα, ότι η τρομοκρατία μπορεί μετά το θάνατο του Ντουντάγεφ να βγει από τα πλαίσια της Τσετσενίας και να οδηγήσει στη ματαίωση των προεδρικών εκλογών. Από πηγές της Αστυνομίας της Μόσχας, έγινε γνωστό ότι στην πρωτεύουσα ενδέχεται να παρθούν ειδικά μέτρα ασφάλειας.

Ο νέος ηγέτης των Τσετσένων αυτονομιστών, ο 44χρονος Ζελιμχάν Γιανταρμπίγεφ, είναι συγγραφέας και πρώην μέλος της Ενωσης Σοβιετικών Συγγραφέων. Αρχισε να ασχολείται με την πολιτική μετά το 1990. Ιδρυσε το Δημοκρατικό Κόμμα Βαϊνάχ και έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Τσετσενίας και την εγκαθίδρυση στην εξουσία του Ντουντάγεφ το 1991. Τον Αύγουστο του 1991, ανέλαβε αντιπρόεδρος και υπεύθυνος ιδεολογίας. Θεωρείται το ίδιο σκληρός, όπως και ο Ντουντάγεφ, ακραίος ριζοσπαστικός και θερμός υποστηρικτής της ανεξαρτησίας της Τσετσενίας. Ωστόσο, δε διαθέτει αρκετή επιρροή στους στρατιωτικούς διοικητές των αυτονομιστών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ