Πέμπτη 25 Απρίλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Προσπάθεια ελέγχου της έντασης

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. -

Δέκα Αλβανοί συνελήφθησαν χτες από τη σερβική αστυνομία μετά τα σοβαρά επεισόδια, που ξέσπασαν το τελευταίο τετραήμερο στο Κοσσυφοπέδιο, με αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον έξι ατόμων.

Εννέα από τους συλληφθέντες πιάστηκαν στο χωριό Ντετσάνι, όπου σκοτώθηκαν προχτές τρεις Σέρβοι. Οι αστυνομικές αρχές του Κοσσυφοπεδίου ενίσχυσαν τους ελέγχους τους στις περιοχές των επεισοδίων, ενώ οι αστυνομικοί, φορώντας αλεξίσφαιρα γιλέκα έκαναν περιπολίες στους δρόμους της Πρίστινα.

Το ίδιο 24ωρο, το ΝΑΤΟ απαγόρευσε τις πτήσεις ελικοπτέρων και ελικοφόρων αεροσκαφών του βοσνιακού στρατού μέχρι νεότερης ειδοποίησης. Αφορμή γι' αυτή την απόφαση ήταν οι αρκετές και χωρίς έγκριση πτήσεις που πραγματοποιήθηκαν την περασμένη Κυριακή στο πλαίσιο στρατιωτικής παρέλασης στο Μπίχατς. Η απαγόρευση, ανακοινώθηκε από εκπρόσωπο του ΝΑΤΟ στο Σαράγεβο, αφού προηγήθηκαν πτήσεις δύο μεταγωγικών ελικοπτέρων και δύο ελικοφόρων αεροπλάνων πάνω από το χώρο της παρέλασης.

Στο μεταξύ, αίσθηση δημιούργησε χτες δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας "Νιου Γιορκ Τάιμς", σύμφωνα με το οποίο, η Κροατία και το Ιράν υπέγραψαν τον περασμένο Δεκέμβρη μυστικό σύμφωνο στρατιωτικής συνεργασίας. Το Σύμφωνο περιλάμβανε την υποχρέωση εκ μέρους της Τεχεράνης να παραδώσει πυραύλους εδάφους - εδάφους στο Ζάγκρεμπ και το Σαράγεβο.

Η εφημερίδα, επικαλούμενη δηλώσεις ανώτερων Κροατών αξιωματούχων, υπογραμμίζει ότι οι δύο χώρες συμφώνησαν σε ένα σχέδιο ανταλλαγής στρατιωτικού προσωπικού. Το Σύμφωνο υπογράφτηκε σχεδόν αμέσως μετά τη συνομολόγηση της ειρηνευτικής συμφωνίας του Ντέιτον και ουδέποτε αποκαλύφθηκε η σύναψή του είτε από την κροατική είτε από την αμερικανική πλευρά. Αναφέρεται, επίσης, ότι για μεγάλο διάστημα κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Βοσνία, η Κροατία επέτρεπε τη λαθραία μεταφορά όπλων μέσα από τις περιοχές της, με τελικό αποδέκτη τα στρατεύματα της βοσνιακής κυβέρνησης, που πλήττονταν από τις διεθνείς κυρώσεις για τις εξαγωγές όπλων στην πρώην Γιουγκοσλαβία. Ως αντάλλαγμα, οι Κροάτες κρατούσαν το ένα τρίτο των όπλων και των πολεμοφοδίων για λογαριασμό τους. Οπως η υποστηρίζει η εφημερίδα, "οι ΗΠΑ μολονότι γνώριζαν τη διακίνηση των όπλων έκαναν... τα στραβά μάτια".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ