Τρίτη 30 Απρίλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΟΥ Δ. ΜΑΥΡΟΔΟΓΛΟΥ, ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΙΚΑ
Αγωνιστικό μήνυμα των συνταξιούχων

- Γιατί αποχώρησε ο εκπρόσωπος των συνταξιούχων απ' τη διυπουργική επιτροπή που μελετά το θέμα των συντάξεων;

Διαπιστώσαμε ότι το πιο πιθανό είναι να δοθούν κάποιες δραχμικές αυξήσεις, που δε συνδέονται με την επανασύνδεση των κατώτερων συντάξεων με τα 20 μεροκάματα του ανειδίκευτου εργάτη. Τα μέλη της επιτροπής δε δεσμεύονται για την επαναφορά του προηγούμενου καθεστώτος, όσον αφορά τις συντάξεις γενικά και ειδικότερα τις αναπηρικές συντάξεις. Επίσης, δε γινόταν λόγος για την εξομοίωση των κατώτερων ορίων συντάξεων των ΤΕΒΕ, ΤΣΑ με τα κατώτερα όρια του ΙΚΑ. Δε γινόταν λόγος για ουσιαστικές αυξήσεις στους λοιπούς συνταξιούχους, πάνω δηλαδή από τα κατώτατα όρια. Ακόμη, δεν αποδέχονταν την πρότασή μας για την επανασύνδεση των συντάξεων του δημοσίου, των ΔΕΚΟ με το 80% των αποδοχών των εν ενεργεία εργαζομένων.

Είπαν ότι από τον κρατικό προϋπολογισμό πιθανώς να δοθούν 30 δισ. και αναζητείται το υπόλοιπο ποσό. Εμείς δηλώσαμε ότι δε δεχόμαστε να επιβαρυνθεί το ΙΚΑ ούτε με μία δραχμή. Θα πρέπει λοιπόν να τα πληρώσει ο κρατικός προϋπολογισμός και ταυτόχρονα να κινηθούν οι διαδικασίες για την είσπραξη των χρεών των οφειλετών προς το ΙΚΑ, που φτάνουν - μαζί με τα πρόσθετα τέλη - τα 650 δισ. δραχμές.

Η επιτροπή φαίνεται να κινείται - το αναφέρει άλλωστε και η υπουργική απόφαση για τη συγκρότησή της - μόνο στο πλαίσιο ικανοποίησης των λεγόμενων χαμηλοσυνταξιούχων, χωρίς να κάνει λόγο γι' αυτούς που παίρνουν πάνω από 90.000 - 100.000 δραχμές και οι οποίοι είχαν την ίδια απώλεια από την αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης.

Εμείς δεν δεχόμαστε και τις δηλώσεις των υπουργών για σταδιακή επανασύνδεση των κατώτερων συντάξεων με τα 20 ΗΑΕ. Η κυβέρνηση επιχειρεί με αυτό τον τρόπο να κρατήσει "ομήρους πολιτικά" τους συνταξιούχους ενόψει των εκλογών το 1997 ή και νωρίτερα.

Δε θέλαμε λοιπόν να είμαστε συνυπεύθυνοι με το όποιο πόρισμα της επιτροπής και γι' αυτό αποχωρήσαμε.

- Υπήρξαν όμως άλλα πορίσματα για νέες περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες...

Εντάσσονται σε μια γενικότερη πολιτική επίθεσης της κυβέρνησης ενάντια στα χαμηλά κοινωνικά στρώματα. Καταργεί ουσιαστικά το κράτος πρόνοιας. Παίρνει πίσω κατακτήσεις και δικαιώματα εργαζομένων και συνταξιούχων, με μόνο σκοπό να πιάσει τους στόχους του προγράμματος σύγκλισης.

Διαβάσαμε ότι και στη Γερμανία έγιναν περικοπές 25 δισ. μάρκων στις κοινωνικές δαπάνες. Επομένως η επίθεση είναι σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Κάτι ανάλογο έγινε πέρυσι και στη Γαλλία και ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων.

- Ποιο μήνυμα στέλνουν οι συνταξιούχοι για την αυριανή Εργατική Πρωτομαγιά;

Υστερα απ' όλα αυτά, η Πρωτομαγιά παίρνει αγωνιστικό χαρακτήρα. Θα πρέπει να δώσει προς κάθε κατεύθυνση το μήνυμα, ότι οι συνταξιούχοι και οι εργαζόμενοι δεν είναι διατεθειμένοι να αποδεχτούν περικοπές σε δικαιώματα που κατακτήθηκαν με σκληρούς αγώνες και αίμα. Αυτό πολύ σοβαρά πρέπει να το πάρει υπόψη της η πλειοψηφία της διοίκησης της ΓΣΕΕ προκειμένου να αλλάξει τη μέχρι σήμερα συναινετική στάση και τακτική που ακολουθεί. Να γίνει το επιτελείο της εργατικής τάξης που θα την κινητοποιήσει, για να αντικρούσει αυτή την επίθεση που δεχόμαστε.

Ε. Φ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ