Τρίτη 30 Απρίλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΒΡΙΛΗΣΣΙΑ
Δυναμική παρέμβαση για τη λεωφόρο

Οταν οι κυβερνήσεις περιφρονούν το περιβάλλον, όταν αποφασίζουν χωρίς να ρωτούν τους πολίτες, όταν συντάσσονται με τα συμφέροντα των μεγαλοκατασκευαστών, τότε κάθε πολίτης πρέπει να αντιδράσει. Ετσι εκατοντάδες κάτοικοι των Βριλησσίων κατέλαβαν την Κυριακή τη λεωφόρο Πεντέλης. Το μόνο που ζητούσαν σ' αυτή τη φάση, ήταν να ακουστούν. Οταν το ΥΠΕΧΩΔΕ αρνείται εδώ και ενάμισι μήνα να ανταποκριθεί στις εκκλήσεις του δήμου για μια ακρόαση, τότε ο πολίτης δεν έχει άλλη διέξοδο.

Οι κάτοικοι αγωνίζονται για να μειωθούν οι αρνητικές συνέπειες από την κατασκευή της λεωφόρου Σταυρού - Ελευσίνας. Η λεωφόρος αυτή θα είναι ένας δρόμος πλάτους 65 μέτρων, με τρεις κύριες και δύο βοηθητικές λωρίδες κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση. Θα διαθέτει σταθμούς διοδίων και θα δέχεται τουλάχιστον 200.000 αυτοκίνητα την ημέρα.

"Δεν είμαστε τοπικιστές" τόνισε στην ομιλία του ο πρόεδρος της Επιτροπής Αγώνα, Γιώργος Πασχαλίδης."Δε ζητάμε να φύγει ο δρόμος "από τα πόδια μας και να πάει στου διπλανού την πόρτα". Κι ας μη ρώτησε ποτέ κανείς τη γνώμη μας για την αναγκαιότητα ενός τέτοιου έργου, όπως ποτέ δε ρωτούν τους πολίτες και την Τοπική Αυτοδιοίκηση οι κυβερνήσεις, τα διακρατικά συμφέροντα της ΕΕ και οι συμβαλλόμενες με αυτά επιχειρήσεις".

Οι συνέπειες για τα Βριλήσσια θα είναι η κατακόρυφη αύξηση των ατμοσφαιρικών ρύπων, της σκόνης και του θορύβου. Επίσης η καταστροφή της αισθητικής του προαστίου, η διχοτόμηση της ενιαίας περιοχής Χαλανδρίου - Βριλησσίων και η προσέλκυση εμπορικών και άλλων δραστηριοτήτων κατά μήκος του δρόμου, όπως έγινε σε όλους τους μεγάλους οδικούς άξονες.

"Ζητάμε να μη γίνει ο δρόμος επιφανειακός, όπως σχεδιάζουν οι κατασκευαστές για να μειώσουν το κόστος του και να αυξήσουν τα εξασφαλισμένα κέρδη τους, αλλά υπόγειος και σκεπαστός. Πρόκειται για 1,5 χιλιόμετρο σε ένα δρόμο συνολικού μήκους 65 χιλιομέτρων", υπογράμμισε ο δήμαρχος της πόλης, Νίκος Παπαδόπουλος.

Οι κάτοικοι απαιτούν να αξιοποιηθεί ως χώρος πρασίνου ο υπερκείμενος χώρος που θα προκύψει από την κάλυψη του δρόμου. Επίσης ζητούν να διατηρηθεί η περιοχή κατά μήκος του δρόμου ως περιοχή αμιγούς κατοικίας.

"Είναι το ξεκίνημα ενός αγώνα για να περιοριστεί όσο είναι δυνατό η υποβάθμιση του δήμου μας", μας δήλωσε ο Φάνης Αρχιμανδρίτης,επικεφαλής της "Δημοτικής Αγωνιστικής Κίνησης" Βριλησσίων."Το ζήτημα είναι κύρια πολιτικό", ανέφερε ο Γιάννης Βαμβακούσης από την Επιτροπή Αγώνα. Υπογράμμισε δε ότι το έργο αυτό θα εξυπηρετήσει το αεροδρόμιο των Σπάτων χωρίς να λύσει τα συγκοινωνιακά προβλήματα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ