Πέμπτη 2 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΥΓΕΙΑ
Παραγωγικός, αλλά αναξιοποίητος τομέας
  • Για 934 θέσεις στα νοσοκομεία υποβλήθηκαν 3.847 αιτήσεις
  • Την προσήλωσή της στο δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα του ΕΣΥ διακηρύσσει η ΕΙΝΑΠ ενόψει της πιθανής, σήμερα, δημοσιοποίησης προσχεδίου απ' τον υπουργό Υγείας

Στις 26-30 Μάη 1993 η HELEXPO - ΔΕΘ οργάνωσε την 1η Διεθνή Εκθεση Ιατρικού - Φαρμακευτικού - Οδοντιατρικού Εξοπλισμού, Υλικών και υπηρεσιών, "Υγεία 93" και δύο μήνες πριν απ' αυτή δόθηκε συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση της έκθεσης. Τότε - μεταξύ των άλλων - επισημάνθηκαν τα εξής:

  • Η υγεία αποτελεί τον πιο παραγωγικό τομέα για τη χώρα μας. Στην περίοδο 1974 - 1990 διπλασιάστηκε η κατανάλωση των ιατρικών υπηρεσιών.
  • Το σύστημα υγείας απασχολεί το 4-5% του ενεργού πληθυσμού της χώρας (έναντι του 7% των αναπτυγμένων χωρών) και απορροφά το 7% του ΑΕΠ (έναντι 8-10% αντίστοιχα, στις υψηλού βιοτικού επιπέδου χώρες).

Παρότι οι παραπάνω διαπιστώσεις έγιναν τότε από καθαρά οικονομική - επιχειρηματική οπτική, υπήρξαν και οι εξής σοβαρές επισημάνσεις: "Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι η υγεία αποτελεί κοινωνικό αγαθό και η εξασφάλισή του ανήκει στις υψηλές προτεραιότητες και υποχρεώσεις του κράτους". Επίσης επισημάνθηκε ότι η καλύτερη εκπλήρωση της υποχρέωσης στην υγεία σημαίνει την απόκρουση της εμπορευματοποίησης.

Στα τρία χρόνια που ακολούθησαν υπήρξε μια αδράνεια και απραξία - παρότι το ΠΑΣΟΚ είχε ως προεκλογική σημαία την αποκατάσταση του ΕΣΥ - που επιβάρυναν την κατάσταση, για να φτάσει ο σημερινός υπουργός Υγείας Α. Πεπονής στη μελαγχολική διαπίστωση ότι η "περιοχή της υγείας διεκδικείται απ' την ιδιωτική επιχείρηση και το ΕΣΥ - και οι μονάδες του - αντιμετωπίζουν τον ανταγωνισμό των ιδιωτικών μονάδων" (βλέπε ομιλία του στο "Ιντερκοντινένταλ" στις 18.3.1996).

Εκτός απ' την αδράνεια της κυβέρνησης "τα δημόσια νοσοκομεία και νοσοκομειακοί γιατροί, όπως επισημαίνει σε χτεσινή ανακοίνωσή της η ΕΙΝΑΠ, βρίσκονται τα τελευταία πέντε χρόνια στο επίκεντρο μιας επίθεσης με κύρια αιχμή την αμφισβήτηση του δημόσιου χαρακτήρα και της καθολικότητας της περίθαλψης και με πρόσχημα την "αντιπαραγωγικότητα" του συστήματος και την παραοικονομία. Η ισοπέδωση και ακύρωση της προσφοράς του δημόσιου νοσοκομειακού συστήματος και του ρόλου των νοσοκομειακών γιατρών στην παροχή φροντίδας υγείας στους πολίτες αποτέλεσε τον πυρήνα αυτής της επίθεσης". Και η ΕΙΝΑΠ τονίζει: "Η αναχαίτιση σχεδίων και διαθέσεων επιβολής προτύπων"ελεύθερης αγοράς" στην οργάνωση των υπηρεσιών υγείας και αλλαγής του καθεστώτος των νοσοκομείων με αφετηρία την "ιδεολογία" και τις κατευθύνσεις ΕΟΚικών κέντρων, με "σχήμα" "εγχώριους" και "εισαγόμενους" εμπειρογνώμονες και άλλοθι την ανάγκη "σύγχρονης ανασυγκρότησης" του συστήματος οφείλεται εν πολλοίς στην αντίθεση και στην αντίδραση των νοσοκομειακών γιατρών".

Παρά την κατάσταση αυτή, το δημόσιο σύστημα εξακολουθεί να θεωρείται απ' τον πολύ κόσμο ως προνομιακός χώρος και κατάλληλος - γι' αυτό το λόγο - για την απορρόφηση της ανεργίας. Αυτό επιβεβαιώνεται και απ' την προσέλευση στον πανελλήνιο διαγωνισμό για τις 5.562 θέσεις στα νοσοκομεία και το ΕΚΑΒ. Σύμφωνα με στοιχεία του Ανώτατου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού για τις 934 θέσεις πανεπιστημιακής και τεχνολογικής εκπαίδευσης - που υπάγονται στη Νομαρχία Αττικής - υποβλήθηκαν 3.847 αιτήσεις (εκ των οποίων οι 675 κρίθηκαν απορριπτέες). Δηλαδή υποβλήθηκαν κατά μέσο όρο τέσσερις αιτήσεις για κάθε θέση.

Μάλιστα για 98 θέσεις πανεπιστημιακού επιπέδου υποβλήθηκαν 1.227 αιτήσεις (αναλογία 1 προς 12), ενώ για 836 θέσεις τεχνολογικής εκπαίδευσης υποβλήθηκαν 2.520 αιτήσεις (αναλογία 1 προς 3).

Η ΕΙΝΑΠ - ενόψει της πιθανής δημοσιοποίησης σήμερα προσχεδίου για την υγεία απ' τον Α. Πεπονή - επαναβεβαιώνει την προσήλωσή της "στις αρχές της κοινωνικής αλληλεγγύης και προστασίας του δικαιώματος στην υγεία και την προαγωγή της σε μια εποχή εξαιρετικά επικίνδυνης οπισθοδρόμησης για όλη την Ευρώπη" και τονίζει: "Στηρίζουμε όσα μέτρα ενισχύουν το δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα του ΕΣΥ, τη βελτίωση της λειτουργίας του, την παροχή ποιοτικότερης φροντίδας στον πολίτη, τον περιορισμό και έλεγχο της εμπορευματοποίησης της υγείας και τη γενναία χρηματοδότηση του δημόσιου τομέα".

Με το αναμενόμενο νομοσχέδιο, υπογραμμίζει η ΕΙΝΑΠ, πρέπει να βελτιωθούν οι αποδοχές των γιατρών, με την άρση της εξαίρεσης από την αύξηση κατά 54% της υπερωριακής απασχόλησης, της αποδέσμευσης του "βαθμού" απ' το "μισθό" και το διπλασιασμό των βασικών μισθών. Επίσης πρέπει να αντιμετωπιστεί η "εξέλιξη" μέσα στο σύστημα με τη δημιουργία πολυδιευθυντικού συστήματος και τη δυνατότητα εξέλιξης των Β επιμελητών σε Α χωρίς αποκλεισμούς και να αλλάξει η σύνθεση των συμβουλίων κρίσης (ΣΚΕΙΟΠΝΙ).

Η ΕΙΝΑΠ επισημαίνει και το πρόβλημα της άρσης της μονιμότητας των παλαιότερων επιμελητών Β, οι οποίοι επιθυμούν να θέσουν υποψηφιότητα σε ομοιόβαθμη θέση, με την εφαρμογή των διατάξεων του νόμων 2071/90 και 2194/94. Σε περίπτωση, υπογραμμίζει, μη θετικής ικανοποίησης οι νοσοκομειακοί γιατροί θα προχωρήσουν σε πανελλαδικές κινητοποιήσεις διάρκειας δύο εβδομάδων με ημερομηνία έναρξης την 20ή του Μάη.

Γ. Μ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ