Κυριακή 5 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΑΝΙΔΡΥΣΗ
Ενα βήμα μπροστά

Απαντήσεις από τον Ραμόν Μαντοβάνι, εκπρόσωπο του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων του ιταλικού κόμματος

1. Προτείναμε να γίνει στο Παρίσι μια ενωτική συνάντηση των κομμάτων με θέμα την ανεργία, καθώς πιστεύουμε ότι το θέμα αυτό είναι το πλέον σημαντικό της σύγχρονης Ευρώπης, από άποψη πολιτική και κοινωνική. Είναι εμφανές για όλον τον κόσμο ότι η συνάντηση σηματοδοτεί ένα βήμα μπροστά στη συνεργασία και στην ανάπτυξη σχέσεων ανάμεσα στα κόμματα της ανταγωνιστικής και εναλλακτικής Αριστεράς, που μέχρι σήμερα περιορίστηκαν, αν και επικερδώς, στο να αντιμάχονται μεταξύ τους χωρίς να δεσμεύονται σε μια κοινή δράση σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Εδώ και πολλά χρόνια η Δεξιά μάς κάνει να αντιληφθούμε ότι τα οικονομικά ζητήματα έχουν, πλέον, διεθνή διάσταση. Τώρα, έχει φθάσει ο καιρός να αναδείξουμε την πρόκληση αυτή και να τεθούμε σε κοινό βήμα προς τη δόμηση ενός θέματος - υποκειμένου πολιτικού, κοινωνικού και υπερεθνικού. Δε στοχεύουμε σε μια οργάνωση, αλλά μας φαίνεται ώριμος ο καιρός που τα κόμματα της εναλλακτικής Αριστεράς θα δεσμευτούν στις κοινές υπερεθνικές πάλεις.

2. Στην Ιταλία, εδώ και αρκετά χρόνια η παραγωγή και η παραγωγικότητα αυξάνουν, ενώ οι θέσεις εργασίας μειώνονται. Οι μισθοί χάνουν έδαφος σε σχέση με το κόστος ζωής και η κοινωνική ασφάλιση παρασύρθηκε από τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές που εφαρμόστηκαν ακόμα και από τις κυβερνήσεις που υποστηρίχτηκαν από τα κόμματα της κεντροαριστεράς. Μπροστά σε όλα αυτά, προτείνουμε ένα μεγάλο σχέδιο. Εάν η ανεργία, εξαιτίας των νέων τεχνολογιών και των καινούργιων μορφών οργάνωσης της εργασίας, έχει γίνει ένα δομικό φαινόμενο, πρέπει να κατατεθεί μια λύση προσαρμοσμένη στους καιρούς και ανανεωτική ακόμα και σε σχέση με την παράδοση και την κουλτούρα του εργατικού κινήματος. Στην ουσία, προτείνουμε τη γενική μείωση του ωραρίου δουλιάς σε σύγκριση με το μισθό, επενδύσεις σε τομείς μη εμπορικούς, τέτοιους όπως η φροντίδα ανθρώπων και πραγμάτων (σκεφτόμαστε μόνο τη μεγάλη καλλιτεχνική και πολιτιστική εγκαταλειμμένη κληρονομιά) και το μέσον, μια φορολογική μεταρρύθμιση που θα χτυπά τα κερδοσκοπικά κεφάλαια.

3. Είναι ευρέως γνωστό ότι το συνδικαλιστικό κίνημα βρίσκεται εδώ και καιρό σε μεγάλη κρίση, καθώς εγκατέλειψε το μέτωπο υπεράσπισης και αντίστασης μπροστά στις επιθέσεις της νεοφιλελεύθερης Δεξιάς. Αλλά στο παρόν, η σύλληψη της αναγκαιότητας ενός εναλλακτικού οικονομικού και κοινωνικού σχεδίου της Αριστεράς αρχίζει να γίνεται πραγματικότητα. Πριν από μερικά χρόνια ήμασταν οι μόνοι που κηρύτταμε την αναγκαιότητα της μείωσης του ωραρίου δουλιάς, τώρα σε ολόκληρη την Ευρώπη και ακόμα και στην Ιταλία ο διάλογος άρχισε και δε λείπουν οι πρώτες συγκεκριμένες μάχες για να πραγματοποιηθεί αυτός ο στόχος.

4. Οργανώσαμε μια συνέντευξη Τύπου ταυτόχρονα σε όλη την Ευρώπη την ημέρα της Διακυβερνητικής Διάσκεψης του Τορίνου και θέσαμε τη συνάντηση του Παρισιού ανάμεσα στα θέματα της προεκλογικής εκστρατείας με την οποία ασχοληθήκαμε αυτές τις ημέρες. Τα μέλη μας δέχτηκαν αυτή την πρόταση με τεράστιο ενθουσιασμό και σκεφτόμαστε να φέρουμε στο Παρίσι τουλάχιστον 2.000 άτομα.

5. Η συνάντηση του Παρισιού αποτελεί την αρχή μιας κοινής διαδρομής και δράσης δυνάμεων της εναλλακτικής Αριστεράς. Αλλά, ακόμα και αν είναι μόνο το πρώτο βήμα, θα έχει συνέπειες μεγάλης αξίας. Στο τέλος οι Ευρωπαίοι εργάτες θα μπορούν να υπολογίζουν σε μια διεθνή διάσταση των κοινωνικών τους αγώνων. Στο τέλος η Αριστερά θα μπορεί να κοιτάζει με περισσότερη αυτοπεποίθηση το δυνατό μέλλον μιας διεθνούς συνεργασίας στην πράξη και όχι μόνο στα λόγια. Από την άλλη πλευρά, είναι η πρώτη φορά που 14 κόμματα συναντιούνται, μαζί με χιλιάδες μέλη, για να ξεκινήσουν μαζί μια μάχη για τους ίδιους στόχους. Από αυτό το πολιτικό γεγονός, το πολύ σημαντικό, δε θα λείψει, επίσης, μια σημασία σε παγκόσμιο επίπεδο. Στην Ευρώπη θα είναι ξεκάθαρο για όλους ότι υπάρχουν δύο δρόμοι προς την ενότητα. Αυτός του οικονομικού κεφαλαίου και των φιλελεύθερων και νομισματικών πολιτικών και ο δικός μας, αυτός των λαών και των εργαζομένων, ο οποίος έχει στο επίκεντρο την αλληλεγγύη και ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης, που σέβεται τα δικαιώματα των εργαζομένων και το περιβάλλον, ικανό να συνεισφέρει στην επανισορρόπηση της άδικης και ήδη μη ανεκτικής σχέσης βορρά και νότου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ