Κυριακή 5 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 52
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΚΕΣ ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Υπολογισμοί και σκοτεινά σχέδια της Δύσης

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ (του ανταποκριτή μας Χρ. ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ). -

Ενώ πλησιάζουν οι ρωσικές προεδρικές εκλογές της 16/6, αποκαλύπτεται ότι ο Μπορίς Γιέλτσιν και οι επιτελείς του έχουν καταστρώσει ένα μυστικό σχέδιο, σύμφωνα με το οποίο, αν ο κατά πολύ προπορευόμενος στα προγνωστικά υποψήφιος του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ), Γενάντι Ζιουγκάνοφ, τον οποίο υποστηρίζουν και οι άλλες αριστερές δυνάμεις, συγκεντρώσει στο δεύτερο γύρο πλειοψηφία μικρότερη από το 18%, έναντι του αντιπάλου του "ο Γιέλτσιν θα μπορέσει να υποκλέψει την εκλογή".

Η αποκάλυψη αυτή έγινε από τον γνωστό Αμερικανό δημοσιολόγο Ρόμπερτ Νόβακ, που τα άρθρα του δημοσιεύονται ταυτόχρονα σε πολλές εφημερίδες των ΗΠΑ, ανάμεσά τους και η "Νιου Γιορκ Ποστ", από όπου αντλούμε την είδηση.

Γράφει συγκεκριμένα: "Ο εμπιστευτικός αυτός υπολογισμός ισχυρίζεται ότι ο έλεγχος που ασκεί το Κρεμλίνο πάνω στον εκλογικό μηχανισμό, απλούστατα μπορεί να κάνει μια τέτοια οριακή διαφορά νίκης του Ζιουγκάνοφ να αφανιστεί" και προσθέτει σχετικά με το τι ενδέχεται να επακολουθήσει: "Η οργή που θα προκαλέσει στους κομμουνιστές μια τέτοια υποκλοπή, θα μπορούσε να καταπνιγεί, αν διατηρηθεί ο έλεγχος πάνω στο ρωσικό στρατό από τον σύμμαχο του Γιέλτσιν, υπουργό Αμυνας Πάβελ Γκρατσόφ".

"Αν ακολουθηθεί αυτή η πορεία", εξηγεί ο Νόβακ, "ο Πρόεδρος Κλίντον και οι Ευρωπαίοι ηγέτες δε θα έλεγαν τίποτα. Τόσο πολύ θέλουν να κερδίσει ο Γιέλτσιν, που έχουν αγνοήσει τη μη τήρηση της υπόσχεσής του να τερματίσει τη σφαγή στην Τσετσενία και την άρνησή του να συμμορφωθεί με τους όρους του τελευταίου δάνειου των 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που παραχώρησε στη Ρωσία το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο".

Μέσα σ' αυτές, λοιπόν, τις δυσοίωνες συνθήκες προετοιμάζονται οι εκλογές. Αλλά δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται λόγος για τέτοια καταχθόνια σχέδια. Πρόσφατα, όπως έγινε γνωστό, ο πρόεδρος της Επιτροπής Ασφάλειας της Δούμας, Βίκτορ Ιλούκιν, είχε καταγγείλει ότι ο Γιέλτσιν είχε ήδη έτοιμα διατάγματα για διάλυση της Δούμας, παρανομοποίηση του ΚΚΡΟ και αναβολή των εκλογών για δύο χρόνια. Τελικά, επικράτησαν οι απόψεις των πιο ψύχραιμων συμβούλων του, που προειδοποιούσαν ότι κάτι τέτοιο θα ισοδυναμούσε με υποκίνηση προς έναν εμφύλιο πόλεμο.

Αναφερόμενος στις πλεκτάνες αυτές, ο ανταποκριτής στη Μόσχα του "Πιπλς Ουίκλι Ουόρλντ", οργάνου του ΚΚ ΗΠΑ, Μάικ Νταβίντοφ, μετέδιδε πριν λίγο καιρό ότι όλα αυτά εκφράζουν την έντονη ανησυχία και τον πανικό που διακατέχουν τον Γιέλτσιν.

"Η φυσική αντίδρασή του", έγραφε, "είναι να απαντά κτηνωδώς, όπως έκαμε τον Οκτώβρη του 1993". Πρόσθετε, όμως: "Αλλά πόσες φορές θα μπορεί ο Γιέλτσιν να εφορμά με τανκς στο κοινοβούλιο της Ρωσίας; Και είναι αμφίβολο ότι το πειθήνιο όργανό του, ο Γκρατσόφ, θα μπορούσε σήμερα να κάνει τις ένοπλες δυνάμεις να επαναλάβουν την επαίσχυντη συμπεριφορά σαν αυτή πριν τρία χρόνια".

Ας σημειωθεί ότι ο Γιέλτσιν, για να κρατά γερά τον υποτακτικό του, τίμησε πρόσφατα τον Γκρατσόφ και με ένα νέο "Προεδρικό Προσωπικό Βραβείο". Ενθερμος συνεπίκουρος στις πολιτικές φιλοδοξίες του Γιέλτσιν είναι και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (IMF). Εγραφαν σχετικά οι "Νιου Γιόρκ Τάιμς" στις 31/3/96: "Αν ο Μπορίς Γιέλτσιν επανεκλεγεί Πρόεδρος της Ρωσίας τον Ιούνη, κατά ένα μέρος θα οφείλει τη νίκη του σε έναν από τους λιγότερο γνωστούς, αλλά πανίσχυρο άνθρωπο της Ουάσιγκτον: τον Γάλλο Μισέλ Καμντέσους", διευθυντή του IMF, που στις 26/3 "έδωσε μια ζωτική άνοδο στην εκστρατεία του Γιέλτσιν, όταν επίσημα ενέκρινε ένα δάνειο 10,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων προς τη Ρωσία".

"Αν και", παρατηρεί η μεγαλόσχημη εφημερίδα, "το Νομισματικό Ταμείο υποτίθεται ότι δεν παίρνει θέση σε εκλογές, η εξαίρετη αυτή συμφωνία - το δεύτερο μεγαλύτερο δάνειο στην ιστορία του Ταμείου - υποκινήθηκε από την επιθυμία της Δύσης να εμποδίσει την επάνοδο του Κομμουνιστικού Κόμματος στη Ρωσία".

Η ίδια εφημερίδα βεβαιώνει: "Οι ΗΠΑ και η Γερμανία παρότρυναν για την έγκριση του δανείου, αλλά ο κ. Καμντέσους άνοιξε το δρόμο με την αναδιατύπωση των κανονισμών του Ταμείου το 1994, για να διευκολύνει την πίστωση προς τη Ρωσία, και ο κ. Καμντέσους εμφανίστηκε στη ρωσική τηλεόραση για να ανακοινώσει τη γενναιοδωρία αυτή, που οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις του κ. Γιέλτσιν είχαν κερδίσει".

Εξ άλλου, πέντε μέρες πριν από την τριήμερη επίσκεψη του Κλίντον στη Μόσχα και στην Αγία Πετρούπολη (19 - 21 Απρίλη), η ανταποκρίτρια των "Νιου Γιόρκ Τάιμς" στην Ουάσιγκτον, Αλισον Μίτσελ έγραφε μεταξύ άλλων: "Βέβαια, η αμερικανική κυβέρνηση δεν επέδειξε ντροπαλότητα στο να κάνει ότι μπορεί για να βοηθήσει τη Ρωσία και κατ' επέκταση τον εξύθυμο, απρόβλεπτο και θορυβώδη κ. Γιέλτσιν, γιατί όσο ελαττωματικός και αν είναι ο κ. Γιέλτσιν, όσο και να ρέπει προς ενοχλητικές πολιτικές θέσεις, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι τον θεωρούν γενικά σαν τον μόνο υποψήφιο που έχει τη δυνατότητα να νικήσει τον προπορευόμενο κομμουνιστή, Γκενάντι Ζιουγκάνοφ".

Ο ίδιος ο Κλίντον, άλλωστε, σε μια πρόσφατη συνέντευξή του στην Ουάσιγκτον, ενώ είχε πει ότι "κανένας από εμάς δεν πρέπει να πάρει οποιαδήποτε θέση στις εκλογές μιας άλλης χώρας", ωστόσο ομολογούσε ανοιχτά ότι οι ΗΠΑ "έχουν σαφώς ταχθεί με το μέρος των μεταρρυθμίσεων στη Ρωσία", δηλαδή με τον Γιέλτσιν!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ