Κυριακή 5 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 56
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
Σε "ελεύθερη πτώση" το λέβα

ΣΟΦΙΑ.-

Η Κεντρική Τράπεζα της Βουλγαρίας επιχειρεί απεγνωσμένες προσπάθειες να κρατήσει την τιμή του εθνικού νομίσματος σταθερή, αλλά η προσπάθεια φαίνεται ότι αποβαίνει άκαρπη.

Το αμερικανικό δολάριο υποσκέλισε ακόμη περισσότερο το λέβα, και έφτασε στα τέλη της περασμένης βδομάδας να ανταλλάσσεται με περισσότερα από 100 λέβα - και αυτό παρά τη δραστική αύξηση των επιτοκίων.

Επιχειρώντας να ελέγξει την αλματώδη αύξηση της τιμής του δολαρίου, η Κεντρική Τράπεζα καθόρισε την ισοτιμία στα 91,9 λέβα, αλλά σε πολλά γραφεία ανταλλαγής συναλλάγματος η πραγματική τιμή ήταν 1 προς 115. Την περασμένη βδομάδα, η επίσημη ισοτιμία ήταν 1 προς 83...

Το πιο αποκαρδιωτικό, επισημαίνουν οικονομικοί αναλυτές, είναι ότι η ελεύθερη πτώση του βουλγαρικού νομίσματος σημειώνεται παρά την απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας να αυξήσει το βασικό επιτόκιο της χρηματαγοράς σε 67% από 49% (ήτοι, κατά 18 ποσοστιαίες μονάδες...).

Οι λόγοι της μείωσης κατά 15% της αξίας του λέβα, κατά τις ίδιες πηγές, είναι τα μειούμενα αποθέματα σε "σκληρό" νόμισμα και η πίεση για κάλυψη του εξωτερικού χρέους της χώρας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ