Κυριακή 5 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 52
ΔΙΕΘΝΗ
Τα "πούρα ουρανίου"

Ο Γερμανός καθηγητής Χ.Σ. Γκιούντερ βρήκε μία από τις αιτίες του Συνδρόμου του Κόλπου. Ο Βρετανός πολιτικός του Εργατικού Κόμματος Τ. Μπεν, απαιτεί την απαγόρευση των πυρομαχικών από ουράνιο

Τη στιγμή που οι αρχές των ΗΠΑ, της Βρετανίας και άλλων συμμαχικών δυνάμεων προσπαθούν να συγκαλύψουν τις επιδράσεις των πυρομαχικών από εμπλουτισμένο ουράνιο (Depleted Uranium), DU, όλο και συχνότερα ακούγεται ως μία από τις αιτίες του "Συνδρόμου του Κόλπου". Ο πρώτος που εξέφρασε αυτήν την υποψία ήταν ο Γερμανός γιατρός, καθηγητής Χορστ Σίγκβαρ Γκιούντερ, στις 16 Ιούλη 1992, στη γερμανική εφημερίδα "Νόιες Ντόιτσλαντ". Τα πάντα άρχισαν όταν ο γιατρός, κατά τη διάρκεια μίας αποστολής βοήθειας στο Ιράκ, το Μάρτη του 1991, βρήκε βλήματα σε μορφή πούρου, τα οποία, όμως, ήταν ασυνήθιστα μεγάλου βάρους. Αργότερα είδε μικρά παιδιά να παίζουν με αυτά τα βλήματα - βλήματα από ουράνιο. Σε έρευνές του στο νοσοκομείο παίδων της Βαγδάτης διαπίστωσε νέες μυστηριώδεις ασθένειες, που απέδιδε στην επαφή με τα πυρομαχικά από ουράνιο.

Σύμφωνα με στοιχεία του αμερικανικού στρατού, μόνο στον Πόλεμο του Κόλπου χρησιμοποιήθηκαν 14.000 χειροβομβίδες μεγάλης διαμέτρου από ουράνιο. Ο αμερικανικός στρατός προειδοποίησε τα στρατεύματά του για τους κινδύνους των DU - πυρομαχικών εννέα μέρες μετά τη λήξη των μαχών (!). Σύμφωνα με εκτιμήσεις των υπευθύνων για την ατομική ενέργεια στη Βρετανία, ακόμα 40 τόνοι από αυτά τα πυρομαχικά βρίσκονται στην περιοχή των μαχών.

"Τα αποτελέσματα των δικών μου ερευνών", επισημαίνει ο καθηγητής Γκιούντερ, "παρουσιάζουν μεγάλες ομοιότητες με τα συμπτώματα του Συνδρόμου του Κόλπου σε Αμερικανούς και Βρετανούς στρατιώτες, καθώς και στους συγγενείς τους". Οι παραμορφώσεις σε παιδιά των ΗΠΑ και του Ιράκ είναι πανομοιότυπες. Ενώ την τοξική επίδραση την παρατήρησε σχετικά γρήγορα, οι γενετικές παραμορφώσεις σε παιδιά του Ιράκ εμφανίστηκαν αργότερα. Τις πρώτες τις παρατήρησε πριν από ένα χρόνο στη Βαγδάτη. "Μία συγκλονιστική εικόνα", περιγράφει ο Γερμανός επιστήμονας. Ετσι, για παράδειγμα στη θέση ενός βραχίονα σχηματίστηκε ένα πόδι.

Βέβαια, λόγω της μυστικότητας που επικρατεί στα επιτελεία στρατού των χωρών που αφορά το θέμα, καθώς και λόγω της πολύ μικρής έκτασης έρευνας του θέματος, υπάρχουν πολλά αναπάντητα ερωτήματα. Ωστόσο, ένα πράγμα είναι σίγουρο: Στον Πόλεμο του Κόλπου χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά πυρηνικό υλικό σε συμβατικά όπλα, με απρόβλεπτες, μέχρι τώρα, συνέπειες.

Οπως είχε γράψει ο Βρετανός πολιτικός του Εργατικού Κόμματος, Τόνι Μπεν, στον Γερμανό καθηγητή, αυτά τα όπλα κατασκευάστηκαν υπό την πίεση των ΗΠΑ. Από το 1979 είχε ακούσει για την απαίτηση αυτή της Ουάσιγκτον. Τότε είχε ψηφιστεί αμέσως και χωρίς σοβαρή έρευνα για τις πιθανές επιπτώσεις. "Τώρα γνωρίζουμε τις επιπτώσεις", τονίζει ο Μπεν, "και θα έπρεπε να απαιτήσουμε την άμεση απόσυρση αυτών των όπλων από τα οπλοστάσια του κόσμου".

Γ. ΚΑΡ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ