Τετάρτη 15 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Θύμα της λιτότητας και ο κοινωνικός τουρισμός

Φέτος θα διατεθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό, μέσω του ΕΟΤ, συνολικά 320 εκατ. δραχμές για την επιδότηση διαμονής εργαζομένων και συνταξιούχων σε ξενοδοχεία και κάμπινγκ, αντί 400 εκατ. δρχ. πέρσι

Ογδόντα εκατομμύρια λιγότερα, συγκριτικά με πέρσι, αποφάσισε να δώσει φέτος η κυβέρνηση Σημίτη από τον κρατικό προϋπολογισμό, για την υλοποίηση του προγράμματος κοινωνικού τουρισμού, με συνέπεια να περιοριστεί ο αριθμός των δικαιούχων για επιδοτούμενες διακοπές κατά 7.000 περίπου. Είναι κι αυτό ένα δείγμα του πώς εννοούν την "κοινωνική πολιτική" ο "εκσυγχρονιστής" πρωθυπουργός και οι άνθρωποί του. Σύμφωνα με απόφαση της αρμόδιας για θέματα τουρισμού υπουργού Ανάπτυξης, Βάσως Παπανδρέου, που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, φέτος θα διατεθούν για την υλοποίηση του προγράμματος κοινωνικού τουρισμού, μέσω του ΕΟΤ, μόλις 320 εκατομμύρια δραχμές, έναντι 400 περίπου εκατ. δρχ., που είχαν διατεθεί πέρσι.

Αρμόδιοι παράγοντες, επιχειρώντας να δικαιολογήσουν την περικοπή των κονδυλίων και για τον κοινωνικό τουρισμό, υποστήριζαν πως έχουν μείνει αρκετά αδιάθετα δελτία - και ως εκ τούτου και κονδύλια - από την περασμένη χρονιά.Το υπόλοιπο τέλους 1995 είναι 80 εκατ. δρχ., ενώ υπολογίζεται ότι μέχρι το τέλος αυτού του μήνα, που λήγει το περσινό πρόγραμμα, θα έχουν μείνει άλλα 50 εκατ. δρχ. αδιάθετα κονδύλια. Οι στρεβλώσεις προκαλούνται εξαιτίας της υποτονικότητας που παρουσιάζουν οι συμμετοχές εργαζόμενων και συνταξιούχων σε "νεκρούς" μήνες. Αντίστοιχα, τους μήνες Ιούλη και Αύγουστο παρατηρείται υπερπροσφορά αιτήσεων συμμετοχής, με αποτέλεσμα πολλοί αιτούντες να μην μπορούν να πάρουν τα δελτία, αφού είναι περιορισμένος ο αριθμός των κλινών.

Ανεξάρτητα από το βάσιμο των επιχειρημάτων, ότι παραμένουν αδιάθετα δελτία - δεν πηγαίνουν δηλαδή οι δικαιούχοι να τα ζητήσουν και να αξιοποιήσουν την ευκαιρία που τους προσφέρεται με τα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού του ΕΟΤ να κάνουν φτηνότερες διακοπές, με επιδότηση των εξόδων διαμονής σε ξενοδοχεία και κάμπινγκ - υπάρχει ένα πρόβλημα. Ενα πρόβλημα που οφείλεται είτε στο γεγονός ότι η επιδότηση είναι μικρή και οι δικαιούχοι δεν έχουν την οικονομική άνεση να κάνουν διακοπές σε ξενοδοχεία είτε στο ότι τα κριτήρια με τα οποία χορηγούνται τα δελτία κοινωνικού τουρισμού είναι τέτοια, ώστε να αποκλείουν μεγάλο αριθμό δικαιούχων και άρα να μένουν αδιάθετα δελτία και κονδύλια. Μόνο έτσι μπορεί να εξηγηθεί το γεγονός ότι φέτος ο ΕΟΤ ανακοίνωσε ότι θα διαθέσει 16.000 δελτία κοινωνικού τουρισμού στους δικαιούχους, έναντι 23.000 δελτίων που είχαν χορηγηθεί πέρσι.

Να θυμίσουμε ότι οι δικαιούχοι των 16.000 δελτίων κοινωνικού τουρισμού για την περίοδο Ιούνης 1996 - Μάης 1997, θα έχουν επιδότηση του ΕΟΤ 2.500 δραχμές για τους μήνες Ιούλη και Αύγουστο και 3.000 τους επόμενους μήνες για διαμονή στα ξενοδοχεία, ενώ θα πρέπει να βάλουν από την τσέπη τους 2.000 και 3.000 δραχμές, αντίστοιχα. Ολα τα ξενοδοχεία που συμμετέχουν στο φετινό πρόγραμμα προσφέρουν για πρώτη φορά πρωινό, ένα γεύμα και χωριστό μπάνιο για κάθε δωμάτιο χωρίς καμιά επιπλέον επιβάρυνση.Για τα κάμπινγκ, τόσο η επιδότηση του ΕΟΤ, όσο και η συμμετοχή των δικαιούχων είναι 500 δρχ. κατ' άτομο. Η διανομή των δελτίων γίνεται από τις 20 ως τις 31 Ιούλη, από το θέατρο "Βρετάνια".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ