Σάββατο 25 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ
Σεβασμός στις αρχές της ισότητας

Παρέμβαση, προκειμένου να υπάρχει αντικειμενική και πλουραλιστική ενημέρωση από τα ΜΜΕ, κάνει με χτεσινή του ανακοίνωση το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης. Το ΕΣΡ ουσιαστικά υπενθυμίζει την υποχρέωση των ραδιοτηλεοπτικών Μέσων να σέβονται τις αρχές τις ισότητας και να "φιλοξενούν" και να προβάλλουν όλες τις απόψεις. Να μην αποκλείουν την "επικοινωνία των κομμάτων με το λαό". Κάτι που μέχρι σήμερα - όπως είναι γνωστό - ...επιμελώς δε γίνεται, ιδιαίτερα από τα ιδιωτικά κανάλια, που προκλητικά αποσιωπούν το λόγο του ΚΚΕ.

Η ανακοίνωση του ΕΣΡ εκδόθηκε με αφορμή την επιστολή που απέστειλε ο πρόεδρος της Πολιτικής Ανοιξης Αντώνης Σαμαράς, με την οποία κατηγορούσε τα ΜΜΕ για "προκλητική και απαράδεκτη συμπεριφορά", απέναντι στο κόμμα του.

Το ΕΣΡ υπογραμμίζει ότι σε κάθε περίπτωση τα ΜΜΕ είναι υποχρεωμένα να τηρούν τους κανόνες δεοντολογίας στη διαδικασία ενημέρωσης της κοινής γνώμης. Παρατηρεί, επίσης, ότι ο σεβασμός στο δικαίωμα της πολυφωνίας και η αναγνώριση της υποχρέωσης της προβολής των απόψεων και της άλλης πλευράς αποτελούν βασικές αρχές λειτουργίας των ΜΜΕ.Αυτές οι υποχρεώσεις - σημειώνει το ΕΣΡ - προκύπτουν από τη φύση των εκπομπών των ραδιοτηλεοπτικών σταθμών, που συνιστούν δημόσια λειτουργία και μεριμνούν για την αντικειμενική ενημέρωση, για τη διασφάλιση της πολυφωνίας και την προαγωγή του πολιτισμού.

Τονίζει, επίσης, ότι βασικός κανόνας στη λειτουργία των ΜΜΕ είναι ο σεβασμός στις αρχές της ισότητας και της λαϊκής κυριαρχίας και ότι θα πρέπει να μεταδίδονται και να φιλοξενούνται ακόμη και οι απόψεις που ενδεχομένως να μην είναι αρεστές στον έναν ή στον άλλον ραδιοτηλεοπτικό σταθμό.Το ΕΣΡ θεωρεί ότι είναι απαράδεκτο να αποκλείεται η επικοινωνία των κομμάτων με το λαό και να παρεμποδίζεται έτσι η ομαλή εξέλιξη του κοινοβουλευτικού βίου.

Το ΕΣΡ καλεί τους ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς να σέβονται αυτές τις αρχές που συμβάλλουν στην κατοχύρωση της πολυφωνίας και στην προβολή των πολιτικών θέσεων, που διατυπώνονται από οποιοδήποτε κόμμα ή εκπρόσωπό του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ