Πέμπτη 30 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ
Ραγδαίες ανακατατάξεις στο επόμενο διάστημα

Δέκα ασφαλιστικές εταιρίες, που αντιστοιχούν στο 10%-15% της αγοράς στον κλάδο αυτοκινήτου και εκπροσωπούν περίπου 300.000 γιωταχήδες, έχουν σοβαρά προβλήματα φερεγγυότητας και θα πρέπει να κλείσουν άμεσα. Αυτό δήλωσε χτες ο πρόεδρος της Ενωσης Ασφαλιστικών Επιχειρήσεων Ελλάδας και διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Ασφαλιστικής Μ. Νεκτάριος,σχολιάζοντας την ανάκληση της άδειας λειτουργίας δύο ασφαλιστικών εταιριών, που ανακοινώθηκε προχτές από το υπουργείο Ανάπτυξης.

Ο ίδιος δήλωσε ουσιαστικά ότι οι ασφαλιστικές εταιρίες δεν είναι ικανοποιημένες με την αύξηση του ποσοστού του ασφαλίστρου που καταβάλλουν οι ασφαλισμένοι υπέρ του επικουρικού κεφαλαίου από 2% σε 5% και επανέλαβε την αξίωση των εταιριών να πληρώσουν κύρια οι ασφαλισμένοι και το Δημόσιο το έλλειμμα του επικουρικού που δημιούργησε η "ελεύθερη οικονομία" στο χώρο της ασφαλιστικής αγοράς. Συγκεκριμένα, ο Μ. Νεκτάριος ανέφερε ότι από το συνολικό ποσό των 7 δισ. δρχ. περίπου, στο οποίο ανέρχεται το έλλειμμα του κεφαλαίου, θα ...έπρεπε να πληρώσουν ένα μικρό μέρος μόνο οι εταιρίες και τα υπόλοιπα οι ασφαλισμένοι με επιπλέον χαράτσι και το Δημόσιο με δάνειο!! Επίσης, επανέλαβε την αξίωση των εταιριών να καταβάλει ο ασφαλισμένος, η εταιρία του οποίου κλείνει, ένα ποσοστό της τάξης του 10% για τις εκκρεμείς απαιτήσεις που έχει δημιουργήσει ο ίδιος.

Ο ίδιος, τέλος, κατηγόρησε την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης για ευκαιριακές ανακλήσεις αδειών λειτουργίας ασφαλιστικών επιχειρήσεων και κάλεσε το υπουργείο να προχωρήσει άμεσα σε "εξυγίανση" της ασφαλιστικής αγοράς, υποστηρίζοντας ότι "έχει στα χέρια του τα στοιχεία που χρειάζεται".

Οι προτάσεις των εταιριών

Το ΔΣ της Ενωσης Ασφαλιστικών Επιχειρήσεων Ελλάδας έδωσε χτες στη δημοσιότητα τις προτάσεις που υπέβαλε στον υφυπουργό Ανάπτυξης για την εξυγίανση της ασφαλιστικής αγοράς. Μεταξύ άλλων:

  • Αξιώνουν δραχμική εισφορά ανά όχημα για το επικουρικό κεφάλαιο με άμεση μείωση της εισφοράς του 5%.
  • Προτείνουν αναπροσαρμογή του μετοχικού κεφαλαίου για τις νέες ασφαλιστικές εταιρίες στα 300 εκατ. δρχ.
  • Να έχει το κράτος νομική υποχρέωση για ελλείψεις εποπτείας και ευθύνη των οργάνων του για παραλείψεις.
  • Να ελέγχονται οι εταιρίες των οποίων το ασφάλιστρο υπολείπεται κατά ένα ποσοστό από το μέσο ασφάλιστρο που υπολογίζει η Υπηρεσία Στατιστικής των Ασφαλιστικών Εταιρειών.
  • Με δηλώσεις του σε ραδιοφωνικό σταθμό ο υφυπουργός Ανάπτυξης δήλωσε χτες ότι "αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα σε καμία εταιρία", σε αντίθεση με τις δηλώσεις που έκανε την ίδια στιγμή ο πρόεδρος της Ενωσης Ασφαλιστικών Επιχειρήσεων Ελλάδας Μ. Νεκτάριος, ο οποίος υποστήριξε ότι τουλάχιστον δέκα εταιρίες θα πρέπει να κλείσουν στο άμεσο διάστημα, γιατί έχουν έντονα προβλήματα φερεγγυότητας.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ