Πέμπτη 30 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΑΣ
Επιβάλλεται η στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων

Την ανάγκη στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που έχουν αξιόλογο μερίδιο στην αναπτυξιακή διαδικασία της χώρας, επισημαίνει, με υπόμνημά του στην υπουργό Ανάπτυξης, το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθήνας

Την ύπαρξη ενός ολοκληρωμένου πλαισίου πολιτικής για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τον περιορισμό της ανεξέλεγκτης διείσδυσης και εξάπλωσης των πολυκαταστημάτων, και τη χρηματοοικονομική τους στήριξη συνιστά το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο της Αθήνας, για την επιβίωση και ανάπτυξη των ΜΜΕ στις σημερινές συνθήκες του έντονου ανταγωνισμού. Αυτό προκύπτει από σχετικό υπόμνημα που έστειλε το ΒΕΑ, υπογεγραμμένο από τον πρόεδρο Γ. Κυριόπουλο και το γενικό γραμματέα Θ. Παύλου, στην υπουργό Ανάπτυξης Β. Παπανδρέου, στο οποίο παρατίθενται οι θέσεις και οι προτάσεις του Επιμελητηρίου για την ανάπτυξη των ΜΜΕ. Αναλυτικότερα, σχετικά με κάποια από τα θέματα που βάζει το ΒΕΑ με το υπόμνημά του:

  • Σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση των ΜΜΕ το ΒΕΑ τονίζει ότι η σταδιακή κατάργηση του ειδικού κεφαλαίου χρηματοδότησης της βιοτεχνίας, που θεσπίστηκε με την 197/78 απόφαση της νομισματικής επιτροπής, μετά από την άρση της υποχρέωσης των εμπορικών τραπεζών για δέσμευση ποσοστού των καταθέσεών τους για το σκοπό αυτό κάνει ακόμα πιο προβληματική την ήδη δύσκολη πρόσβαση των ΜΜΕ στις πηγές χρηματοδότησης, παρά τις συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες τους στον τομέα αυτό. Οσο για τις νέες μορφές βραχυπρόθεσμης ή μεσομακροπρόθεσμης χρηματοδότησης άμεσης ή έμμεσης, που προβάλλονται ως εναλλακτικές της 197/78 ΑΝΕ, όπως τα επιδοτούμενα δάνεια του ΕΟΜΜΕΧ, οι Εταιρίες Αμοιβαίων Εγγυήσεων, το Factoring κλπ. δεν έχουν σε καμία περίπτωση υποκαταστήσει τη χρηματοδότηση των ΜΜΕ από το ειδικό κεφάλαιο. Το ΒΕΑ προτείνει την επιδότηση του κόστους των νέων χρηματοδοτικών μέσων κατ' αναλογίαν της επιδότησης του επιτοκίου, μέσω του ΕΟΜΜΕΧ. Παράλληλα, το ΒΕΑ τονίζει ότι εξαιτίας των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι ΜΜΕ, λόγω του μεγέθους τους, της δυσκολίας λήψης και αξιοποίησης της πληροφόρησης, αλλά και πρόσβασης στο χρηματοπιστωτικό σύστημα έχουν ανάγκη στήριξης και επιδότησης, προκειμένου να αναπτυχθούν, να εκσυγχρονιστούν και να γίνουν ανταγωνιστικές, δεδομένου ότι αποτελούν σημαντική πηγή απασχόλησης στη χώρα μας. Για τους λόγους αυτούς το ΒΕΑ υπογραμμίζει ότι επιβάλλεται η διατήρηση, η ενίσχυση, η διεύρυνση και ο εκσυγχρονισμός του ειδικού καθεστώτος χρηματοδότησης της βιοτεχνίας, που θεσπίστηκε με την 197/78 ΑΝΕ, με τις απαραίτητες βελτιώσεις και παρεμβάσεις, ώστε να καταστεί πιο λειτουργικό και προσπελάσιμο κύρια για τις μικρές βιοτεχνικές μονάδες ή εναλλακτικά με τη συνεργασία και των Επιμελητηρίων άμεσα η θέσπιση νέου θεσμικού πλαισίου χρηματοδότησης της βιοτεχνίας με ευνοϊκούς όρους.
  • Για τα πολυκαταστήματα, το ΒΕΑ τονίζει ότι οι επιπτώσεις που έχει η ίδρυση πολυκαταστημάτων στις μικρομεσαίες μεταποιητικές επιχειρήσεις είναι αρνητικές και γι' αυτό οι πρώτες αντιδράσεις μιλούν για μη αντιμετώπιση του αθέμιτου ανταγωνισμού και για παραπλάνηση του καταναλωτικού κοινού και γι' αυτό ζητείται σε περιοχές κάτω των 50.000 κατοίκων, να μη δίνονται καθόλου άδειες σε μεγάλα πολυκαταστήματα, καθώς και για τις πολυεθνικές σε παραμεθόριες περιοχές. Η κατά 51% αύξηση των συνολικών πωλήσεων των "μεγάλων" το 1993 σε 533,2 δισ. δρχ. από 352,7 δισ. δρχ. το 1992, τονίζει το ΒΕΑ, και η εκτίμηση ότι το 1994 ξεπέρασαν τα 650 δισ. δρχ., καθώς και η πρόβλεψη ότι το 1995 θα ξεπεράσουν το 1 τρισ. δρχ. σημαίνει ότι τα σούπερ μάρκετ κερδίζουν συνεχώς έδαφος, σε βάρος των υπόλοιπων μορφών λιανεμπορίου σε μια αγορά, που εδώ και τρία χρόνια όχι μόνο έχει πάψει να μεγαλώνει, αλλά αντίθετα συρρικνώνεται.
  • Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνει το ΒΕΑ στη χωροθέτηση των ΜΜΕ, για την οποία αναφέρει στο υπόμνημά του ότι η προώθηση των νέων τεχνολογιών στις ΜΜΕ, που εκ των πραγμάτων πρέπει να εκσυγχρονιστούν, έχει ιδιαίτερη σημασία τόσο για τον παραγωγικό ιστό όσο και για την πόλη. Στο σημείο αυτό καταγγέλλει ως απαράδεκτο το γεγονός προνομιακών παρεμβάσεων σε πολλούς βόρειους δήμους, που χαρακτηρίζονται "αμιγούς κατοικίας", με στόχο την απομάκρυνση από τη χωρική τους αρμοδιότητα κάθε δραστηριότητας, για να μεταφερθεί κάπου αλλού το πρόβλημα.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προβλήματα που ζητούν άμεση λύση (2000-06-25 00:00:00.0)
Ενας σύμβουλος για τις ΜΜΕ στα πλαίσια της ΕΕ (1997-03-22 00:00:00.0)
Δάνεια με επιτόκιο 13% (1997-01-31 00:00:00.0)
Πάρτε θέση για τα προβλήματα των ΕΒΕ (1996-08-23 00:00:00.0)
Κυβερνητική αδιαφορία για τον αφανισμό των ΕΒΕ (1996-06-13 00:00:00.0)
Δώστε λύσεις στα προβλήματα των ΕΒΕ (1996-03-01 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ