Κυριακή 9 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
20 χρόνια δράσης και αγώνων

Την υπόσχεση ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα έδωσαν προχτές το βράδυ στο "Θέατρο Βράχων" οι γυναίκες, που γιόρτασαν την επέτειο της ΟΓΕ

Με κέφι και τραγούδι, με ρυθμό και ζωντάνια, με αναμνήσεις του παρελθόντος, με προσδοκίες για το μέλλον, αλλά κυρίως με την υπόσχεση ότι οι γυναίκες θα συνεχίσουν την αγωνιστική τους πορεία και θα συμβάλουν - με αγώνες και αντίσταση - στη δημιουργία ενός παλλαϊκού μετώπου ανατροπής της σημερινής κατάστασης, γιορτάστηκαν προχτές το βράδυ στο "Θέατρο Βράχων" του Δήμου Βύρωνα, τα 20 χρόνια δράσης και αγώνα της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ).

Γυναίκες, αλλά και άνδρες κάθε ηλικίας, από πολλές "γωνιές" της Ελλάδας συγκεντρώθηκαν το βράδυ της Παρασκευής για να τιμήσουν τις χιλιάδες γυναίκες που πάλεψαν για τα δικαιώματα του "δεύτερου" φύλου, για να θυμηθούν όλες τις επώνυμες και ανώνυμες γυναίκες, τα στελέχη της ΟΓΕ που χάρισαν ένα μεγάλο κομμάτι της ζωής τους σ' αυτή την Οργάνωση. Ανάμεσά τους και η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.

Κεντρική ομιλήτρια της εκδήλωσης ήταν η Καλλιόπη Μπουντούρογλου, πρόεδρος της ΟΓΕ, η οποία κάλεσε όλες τις γυναίκες που πέρασαν από την ΟΓΕ να σταθούν και πάλι δίπλα στην Οργάνωση, ενώ κάλεσμα απηύθυνε και στις νέες γυναίκες να πλαισιώσουν την Ομοσπονδία, "να πάρουν την πείρα από τις παλιότερες και να δώσουν τις ιδέες και την πνοή της νιότης τους". Η πρόεδρος της ΟΓΕ στην ομιλία της αναφέρθηκε στην πορεία της Ομοσπονδίας από το 1976 - ημερομηνία ίδρυσης της ΟΓΕ - έως τις μέρες μας. Μίλησε για τους αγώνες των γυναικών, για την ειρήνη, τις ξένες βάσεις, την εργασία, τη μητρότητα, τον οικογενειακό προγραμματισμό, τον πολιτισμό, την παιδεία... Αναφέρθηκε στις κοσμοϊστορικές αλλαγές που συντελέστηκαν μετά το 1990, στη "νέα τάξη πραγμάτων", στο διαμελισμό της πρώην Γιουγκοσλαβίας, στους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ, στους πρόσφυγες, στους βιασμούς, στην πορνεία. "Μέσα σε μια νύχτα μάς παίρνουν πίσω - μόνο με μια υπογραφή κάτω από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ και τα "πολύχρωμα" βιβλία της ΕΕ - ό,τι κατακτήσαμε τα τελευταία 20 χρόνια", είπε χαρακτηριστικά η Κ. Μπουντούρογλου. Οσο για το σύνθημα "Ισότητα - Ανάπτυξη - Ειρήνη", που χρησιμοποίησαν πριν 20 χρόνια τα ιδρυτικά μέλη της ΟΓΕ, η πρόεδρος τόνισε ότι παραμένει επίκαιρο όσο ποτέ άλλοτε...

Αμέσως μετά χαιρετισμό απηύθυνε ο δήμαρχος του Βύρωνα, Νίκος Ρογκάκος,ο οποίος επισήμανε ότι "οι γυναίκες πρόσφεραν πολλά στο λαό μας και μπορούν να είναι πρωτοπόρες στους αγώνες που θα 'ρθουν". Το βίντεο που ακολούθησε - το επιμελήθηκε ο σκηνοθέτης Δ. Σπύρου - με τις καλύτερες στιγμές και τους καθοριστικούς σταθμούς της ΟΓΕ, κατάφερε να συγκινήσει το γεμάτο, σχεδόν, θέατρο του Βύρωνα. Με βουρκωμένα μάτια ο κόσμος είδε τις πρωτοπόρες γυναίκες, Ρόζα Ιμβριώτη, Μίνα Γιάννου, Δώρα Μοάτσου - Βάρναλη, Ρίτα Μπούμη - Παππά, Ελλη Αλεξίου, Φανή Σημίτη, Ασπα Μανδηλαρά, Κατίνα Αθανασιάδου, Τερψιχόρη Παπαστεφάνου και τόσες άλλες στον κινηματογράφο "Ιλιον" να ιδρύουν την ΟΓΕ, είδε στιγμιότυπα και από τα έξι Συνέδρια της Ομοσπονδίας, στιγμές από τους αγώνες τους.

Το "λόγο" αργότερα πήραν οι φωνές της χορωδίας της Τερψιχόρης Παπαστεφάνου,η Νένα Βενετσάνου,η Γιώτα Βέη και ο Γιάννης Θωμόπουλος.Την καλλιτεχνική επιμέλεια της συναυλίας είχε ο Βασίλης Κολοβός.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ