Κυριακή 9 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ

20. Η επόμενη εκλογική μάχη.

Το ΚΚΕ αντιμετωπίζει την εκλογική αναμέτρηση σαν μια από τις σημαντικές στιγμές στην αλυσίδα της ταξικής πάλης, που δείχνει το επίπεδο πολιτικής ωριμότητας του λαού και την ικανότητα του Κόμματος να αντιπαλεύει τις δυσκολίες και τα εμπόδια που υπάρχουν για την άνοδο της πολιτικής επίδρασης και της εκλογικής επιρροής του.

Το εκλογικό αποτέλεσμα του ΚΚΕ δεν κρίνεται στις τελευταίες 30 μέρες, σχετίζεται με τη δράση κάθε μέρα, σε όλα τα μέτωπα του αγώνα. Αποτελεί δείκτη μέτρησης του ανοίγματος και των προσπαθειών του ΚΚΕ να ανασυγκροτηθεί το λαϊκό κίνημα και να μην παγιδεύονται ριζοσπαστικές λαϊκές δυνάμεις από τα συνθήματα και τις ψεύτικες υποσχέσεις των κομμάτων που διαχειρίζονται το σύστημα ή είναι εφεδρείες του για νέα σενάρια.

Η καλύτερη προετοιμασία, για να δώσει το Κόμμα την επόμενη εκλογική μάχη, περνάει μέσα από τη δράση των κομμουνιστών στο μαζικό λαϊκό κίνημα, τη διαμόρφωση πολλαπλών συσπειρώσεων, που θα στηρίξουν την οικοδόμηση του Αντιιμπεριαλιστικού - Αντιμονοπωλιακού - Δημοκρατικού Μετώπου πάλης. Περνάει μέσα από την προσπάθεια για οικοδόμηση ΚΟΒ στους τόπους δουλιάς, για την ανάπτυξη επαφών σε όσο γίνεται περισσότερους χώρους εργασίας, συνδέεται με το δυνάμωμα της δουλιάς στην ύπαιθρο και την ανάπτυξη σχέσεων με τους ΕΒΕ στις πόλεις.

Η εκλογική ενίσχυση του Κόμματος δεν αφορά μόνο τους κομμουνιστές και τους φίλους του Κόμματος. Στις σημερινές συνθήκες είναι όρος για να βγει το λαϊκό κίνημα στο προσκήνιο, να ανασυνταχθεί και να βάλει φρένο στον κατήφορο.

Η επόμενη εκλογική μάχη μπορεί όμως να αποτελέσει μια ευκαιρία για να ξετυλιχτεί το νήμα θετικών διεργασιών, να αποτελέσει μια ευκαιρία για να απεγκλωβιστούν, από την επιρροή των άλλων κομμάτων, δυνάμεις που είναι διατεθειμένες να παλέψουν για την αλλαγή της κατάστασης.

Να μειωθεί η πολιτική και εκλογική δύναμη των δύο βασικών εταίρων του δικομματισμού, της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Η πολιτική τους να καταδικαστεί απερίφραστα. Αλλιώς, την επόμενη των εκλογών, όποια κυβέρνηση και αν σχηματιστεί, θα πέσει με μεγαλύτερη αγριότητα στο εισόδημα και στο βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων. Η ψήφος του λαού δεν μπορεί πια να νομιμοποιεί την αντιλαϊκή πολιτική τους. Οι άνθρωποι του μόχθου, τα φτωχά λαϊκά στρώματα, οι άνεργοι, οι νέοι άνθρωποι, που βιώνουν τεράστια προβλήματα σήμερα, δεν πρέπει να δίνουν την ψήφο στα κόμματα που ευθύνονται για τα βάσανά τους.

Δεν αρκεί η εκλογική καταδίκη του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Χρειάζεται και η κατάλληλη πολιτική απάντηση, που να πιάνει τόπο.

Η λογική που καλλιεργείται "όχι στα μεγάλα κόμματα, ναι στα μικρά" δε λύνει κανένα πρόβλημα. Δεν είναι το μέγεθος ενός κόμματος που κρίνει τις εξελίξεις, αλλά πριν απ' όλα η πολιτική του, οι θέσεις του, η πρακτική του, η στάση του όλο αυτό το διάστημα μέσα και έξω από τη Βουλή.

Απαιτείται η εκλογική ενίσχυση του ΚΚΕ. Οπου αλλού κατευθυνθούν οι ψήφοι, την άλλη μέρα θα χρησιμοποιηθούν πάλι σε βάρος του λαού και ιδιαίτερα της εργατικής τάξης, της φτωχής αγροτιάς, των μικρομεσαίων που αγωνίζονται για την επιβίωση. Οπου αλλού κατευθυνθούν οι ψήφοι, πάλι θα προσμετρηθούν σαν ψήφοι υπέρ της ΕΕ και της πολιτικής του ΝΑΤΟ. Οπου αλλού πάνε οι ψήφοι, δηλαδή στα άλλα μικρότερα κόμματα, θα αξιοποιηθούν από τις δυνάμεις του δικομματισμού, στα σενάρια της συναίνεσης.

Το ΚΚΕ και ο λαός γενικότερα, από τώρα πρέπει να παλέψει, να δημιουργηθούν προϋποθέσεις, ώστε όλα τα κόμματα να έχουν πρόσβαση στην ενημέρωση. Αλλιώς τα κόμματα της ολιγαρχίας και οι φίλοι τους θα έχουν μονόπλευρα τα μέσα για να προπαγανδίζουν τις εκλογικές τους θέσεις και να αποπροσανατολίζουν. Το ΚΚΕ διεκδικεί την απλή αναλογική, ώστε για όλα τα κόμματα να χρειάζεται ίσος αριθμός ψήφων για κάθε βουλευτή.

Η εκλογική ενίσχυση του ΚΚΕ θα έχει θετική απήχηση, πέρα από την Ελλάδα, στην περιοχή, στην Ευρώπη, σε μια περίοδο κατά την οποία λαϊκές δυνάμεις αφυπνίζονται και αντιπαλεύουν τις επιλογές της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Το ισχυρό ΚΚΕ θα κάνει πιο αποφασιστική παρέμβαση στο συντονισμό και την κοινή δράση όλων των δυνάμεων που θέλουν να αντισταθούν και να αντιπαλέψουν τον ιμπεριαλισμό.

21. Παρά τις μεγάλες σημερινές δυσκολίες, η ανθρωπότητα θα προχωρήσει μπροστά. Στη χώρα μας θα ξημερώσουν καλύτερες μέρες. Οι αποφάσεις του 15ου Συνεδρίου μπορούν να γίνουν υλική δύναμη για το φωτεινό μέλλον του λαού και της χώρας μας. Η ηρωική ιστορία του ΚΚΕ αποτελεί την καλύτερη απόδειξη. Η επόμενη τετραετία και ειδικά τα δύο πρώτα χρόνια, μέσα στα οποία το Κόμμα θα γίνει 80 χρόνων, να αποτελέσουν χρόνια μεγαλύτερου ανοίγματος στο λαό, ισχυροποίησης του ΚΚΕ, ανάπτυξης των κομμουνιστικών χαρακτηριστικών του, ποσοτικής και ποιοτικής ενίσχυσης των γραμμών του. Οι μελέτες, οι συζητήσεις, η αξιοποίηση υλικού από το πολύτιμο αρχείο του Κόμματος, οι εκδηλώσεις, που θα οργανωθούν για τα 80χρονα, μπορούν να αποτελέσουν ένα ακόμα στέρεο βήμα προς τα εμπρός, αποτίμησης της ιστορίας μας, πηγή παραδειγματισμού για τη νέα γενιά, αφορμή για νέους μεγάλους στόχους, για το καλό της εργατικής τάξης και των άλλων εργαζομένων της χώρας μας.

ΚΚΕ ΙΣΧΥΡΟ - ΜΕΤΩΠΟ ΣΤΑ ΜΟΝΟΠΩΛΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟ.

ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ.

Μάης 1996

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ελπιδοφόρο μήνυμα ενίσχυσης του Κόμματος με νέες δυνάμεις! (2023-06-26 00:00:00.0)
Δεν χαλαρώνουν οι εξελίξεις... δεν χαλαρώνουμε κι εμείς! (2023-06-10 00:00:00.0)
Συγκλίσεις και αποκλίσεις σε κοινό στρατηγικό έδαφος (2014-04-27 00:00:00.0)
Συνεχίζουμε στην πρώτη γραμμή, στο πλευρό του λαού μας (2000-04-11 00:00:00.0)
Κομμουνιστής βουλευτής ξανά (2000-03-30 00:00:00.0)
Ψήφος θαρρετά στο ΚΚΕ (1996-09-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ