Παρασκευή 14 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΑΥΣΙΜΑ
Συζητούν παράταση στη μείωση του ειδικού φόρου

Το ενδεχόμενο αυτό άφησε χτες ανοιχτό η υπουργός Ανάπτυξης Β. Παπανδρέου, που δεν παρέλειψε να προειδοποιήσει με επαναφορά του πλαφόν, επειδή η μείωση των τιμών δε φτάνει στην κατανάλωση

Σε παράταση της μείωσης του ειδικού φόρου κατανάλωσης κατά 4 δρχ. για τη βενζίνη και κατά 1,5 δρχ. για το ντίζελ κίνησης που ισχύει προσωρινά εδώ και δύο μήνες και λήγει την ερχόμενη Δευτέρα 17 Ιούνη, προσανατολίζεται η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης. Παράλληλα, απειλεί και πάλι με επιβολή ανώτατων λιανικών τιμών στα πρατήρια και τις εταιρίες πετρελαιοειδών για την περιφέρεια, καθώς όπως καταγράφεται από τις υπηρεσίες του υπουργείου, οι μειώσεις που σημειώνονται στις διυλιστηριακές τιμές τις τελευταίες βδομάδες δεν περνούν στην κατανάλωση.

Συγκεκριμένα, όπως δήλωσε χτες η υπουργός Ανάπτυξης Β. Παπανδρέου,σε ευρεία σύσκεψη των οικονομικών υπουργών, που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα πρόκειται να εισηγηθεί - και φάνηκε αισιόδοξη ότι θα γίνει αποδεκτό - την παράταση της ισχύος της μείωσης του ειδικού φόρου για έναν ακόμη μήνα. Στην πρόταση αυτή κατέληξε, όπως είπε η ίδια, εκτιμώντας ότι στο επόμενο διάστημα θα συνεχιστεί η μείωση των διεθνών τιμών των καυσίμων, οπότε θα είναι πιο"ομαλή" η επαναφορά του ειδικού φόρου όπως ίσχυε πριν την απόφαση για προσωρινή μείωση.

Την ίδια στιγμή, οι εταιρίες εμπορίας πετρελαιοειδών συνεχίζουν να κερδοσκοπούν σε βάρος των καταναλωτών και των πρατηρίων υγρών καυσίμων μετά την άρση του πλαφόν, καθώς, δε μειώνουν τις τιμές διάθεσης ανάλογα με τις μειώσεις που πραγματοποιούν οι εταιρίες. Οπως προκύπτει από χτεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης, παρά τη δέσμευση πρατηριούχων και εταιριών εμπορίας πετρελαιοειδών ότι μετά την αρχή του πλαφόν στις 20 Μάη οι μειώσεις των τιμών διυλιστηρίου θα περνούν και στην κατανάλωση, οι έλεγχοι του υπουργείου κατέγραψαν ότι αυτό τηρήθηκε μόνο στο λεκανοπέδιο της Αττικής και στο νομό Θεσσαλονίκης, ενώ στους υπόλοιπους νομούς παρατηρείται ότι το ύψος των μειώσεων των τιμών της βενζίνης δεν περνάει στην κατανάλωση. Συγκεκριμένα, από τις 23 Μάη μέχρι τις 6 Ιούνη, σύμφωνα με το υπουργείο, οι εταιρίες στους νομούς Κέρκυρας, Ξάνθης και Λέσβου είτε δε μείωσαν καθόλου τις τιμές τους είτε μέχρι 3,49 δρχ., ενώ θα έπρεπε να τις είχαν μειώσει κατά 4,24 δρχ. το λίτρο. Το υπουργείο προειδοποιεί ότι θα επαναφέρει το πλαφόν σε περίπτωση που συνεχιστούν αυτά τα φαινόμενα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ