Παρασκευή 14 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΜΙΛΟΣ ΕΤΑΙΡΙΩΝ ΧΑΤΖΗ
Εκποιεί αποθεματικά και ζητά νέα δάνεια

Τεράστιες οι ευθύνες της κυβέρνησης και της διοίκησης του Χρηματιστηρίου

Με πώληση των αποθεμάτων νημάτων της "Εριοϋφαντουργικής" απειλεί τώρα ο Δ. Χατζής,επιδιώκοντας με τον τρόπο αυτό τη λήψη νέων δανείων για την επίλυση των προβλημάτων ρευστότητας, που αντιμετωπίζει ο όμιλος επιχειρήσεων "GLOBE". Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες το ρόλο του "καλού Σαμαρείτη" αναλαμβάνει η Εθνική Τράπεζα, απ' την οποία ο επιχειρηματίας θεωρεί ότι εξασφάλισε κάλυψη των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων του ομίλου. Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε χτες με τους εκπροσώπους του σωματείου του εργοστασίου της "Εριοϋφαντουργικής", ο Δ. Χατζής, αφού επιβεβαίωσε πως βρίσκεται στην Ελλάδα, τους κάλεσε σε συνάντηση αύριο Σάββατο, προκειμένου να εξετάσουν τις δυνατότητες επιβίωσης της επιχείρησης. Σχολιάζοντας την εξέλιξη αυτή, ο Γ. Μαυρίκος γγ της ΓΣΕΕ τονίζει πως και στην περίπτωση Χατζή, αποδεικνύεται πως αυτή καθεαυτή η πολιτική ιδιωτικοποιήσεων, είναι η ρίζα του κακού.

Η υπόθεση Χατζή, έφτασε στο αποκορύφωμα την Τρίτη το βράδυ όταν ο επιχειρηματίας με γραπτή του δήλωση προς τη διοίκηση του Χρηματιστηρίου ζήτησε αναστολή διαπραγμάτευσης των μετοχών επικαλούμενος αδυναμία συνέχισης των εργασιών ελλείψει "ρευστού". Η τελευταία, αφού έκανε δεκτό το αίτημα - κατόπιν εορτής, ως συνήθως - ζήτησε από τις 64 Χρηματιστηριακές εταιρίες να της παραδώσουν, το αργότερο σήμερα, αναλυτικές λίστες με τις συναλλαγές που έγιναν επί των μετοχών αυτών το τελευταίο διάστημα, με στόχο να αποκαλυφθεί αν κάποιος ή κάποιοι, και ποιοι είναι αυτοί, ωθούσαν τη μετοχή σε διαδοχικά χαμηλότερες τιμές με αλλεπάλληλες πωλήσεις.

Οποιες και να είναι, πάντως, οι εξελίξεις, σε δεινή θέση έχουν ήδη περιέλθει οι 1.200 περίπου εργαζόμενοι στις 8 επιχειρήσεις του Χατζή και αρκετές εκατοντάδες μικροεπενδυτών στο Χρηματιστήριο που εμπιστεύτηκαν τα χρήματά τους στις, υποτίθεται ανερχόμενες, μετοχές "GLOBE" και "KOSMOS". Αν ως προς τους πρώτους ο εν λόγω επιχειρηματίας διατηρεί ακέραια την ευθύνη, ως προς τους δεύτερους, οι υπεύθυνοι στο Χρηματιστήριο οφείλουν να δώσουν εξηγήσεις για την καθολική αδράνεια που επέδειξαν. Και καλά οι μικρομέτοχοι που στη συντριπτική τους πλειοψηφία δε γνωρίζουν καλά τα οικονομικά και"την πάτησαν".

Η εποπτεία του Χρηματιστηρίου, όμως, δεν αντελήφθη ότι ο δείκτης ταμειακής ρευστότητας έπεσε, με βάση τον ενοποιημένο ισολογισμό της "GLOBE" το 1995 στο... 0,07 (!) και ο δείκτης άμεσης ρευστότητας μόλις στο0,76;Δεν πήραν χαμπάρι ότι το 1995 άλλαξαν δραματικά οι δείκτες δομής κεφαλαίων σε βάρος των ίδιων, καθώς ο όμιλος εμφάνισε συνολικές υποχρεώσεις11 δισ. δρχ. έναντι μόλις 3,65 δισ. δρχ. το 1994; Δεν κατανοούν πως τα εμφανισθέντα κέρδη δε σημαίνουν τίποτα ως προς το κατά πόσο υγιής είναι μια επιχείρηση; Δεν έπεσε στην αντίληψή τους πως ο - σεβαστός στο χώρο των βιομηχάνων - Δ. Χατζής, διπλασίασε και τριπλασίασε τα κεφάλαια των εισαγμένων επιχειρήσεών του με τα λεφτά του κοσμάκη τα τελευταία χρόνια, τάζοντας "λαγούς με πετραχήλια"; Συνεπώς, γνωρίζοντας όλα αυτά οι εν λόγω κύριοι, δεν όφειλαν να ενημερώσουν το πολυπληθές επενδυτικό κοινό και να λάβουν τα μέτρα τους πριν φτάσει η κατάσταση στο αμήν;

Αν, πάντως, η εποπτεία είχε άγνοια επί του θέματος, δε συνέβαινε το ίδιο και με τον Χατζή. Ακρως προκλητικός, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Χρηματιστήριο" στις 29 Μάη 1996 δήλωνε επί λέξει για τις εταιρίες του σε μια προσπάθεια να "αντιστρέψει" την πτωτική πορεία των μετοχών (που πιθανόν ο ίδιος για ευνόητους λόγους δημιούργησε): "Εχουμε πολύ καλή κερδοφορία, κάνουμε επενδύσεις, προσπαθούμε να εξυγιάνουμε προβληματικές επιχειρήσεις και ως τώρα τα πηγαίνουμε θαυμάσια"! Στις 11 Μάη, 2 μόλις βδομάδες μετά δήλωνε αδυναμία συνέχισης των εργασιών...

Με δήλωσή του ο γγ της ΓΣΕΕ Γ. Μαυρίκος,σημειώνει: "Εμείς έχουμε υποστηρίξει κατά επανάληψη και βεβαίως επιβεβαιωνόμαστε ότι η ίδια η ιδιωτικοποίηση είναι ένα μεγάλο σκάνδαλο, η κάθε ιδιωτικοποίηση. Θυμηθείτε ξαναβλέπουμε το έργο που έπαιξε ο Περατικός στην Ελευσίνα, ξαναβλέπουμε το έργο που έπαιξε ο Αργυρός στις Φιλιάτες με τα κλωστήρια, ξαναβλέπουμε το έργο που έπαιξε ο Πετζετάκις με τα Πλαστικά Καβάλας. Βλέπουμε τώρα το ίδιο αυτό έργο με τον Χατζή και με τους εργαζόμενους και στην "Πειραϊκή - Πατραϊκή" και στο εργοστάσιο του Παρνασσού. Απαιτούμε να σταματήσουν αυτές οι ιδιωτικοποιήσεις, οι επιχειρήσεις αυτές να ξαναγυρίσουν στον ΟΑΕ, να χαραχτούν κλαδικές πολιτικές σε αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση και με τη χάραξη τέτοιων πολιτικών και για την κλωστοϋφαντουργία και για το μέταλλο και για μια σειρά άλλους κλάδους, να δημιουργηθούν τα πρώτα σκαλοπάτια, για να οικοδομήσουμε την προσπάθεια για παραγωγική ανασυγκρότηση της οικονομίας της χώρας".

Βασίλης ΡΑΓΙΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ