Πέμπτη 20 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και οι σύμμαχοί μας

Μας λένε ακόμα ότι υπάρχει έδαφος για εθνική ομοψυχία για την αντιμετώπιση των απειλών στα σύνορα της χώρας από τις τούρκικες απειλές και σοβινιστικές απαιτήσεις.

Πού αλήθεια υπάρχει έδαφος να συμφωνήσει το ΚΚΕ;

Χρόνια τώρα η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, αλλά και οι αποκαλούμενοι "πρώην κομμουνιστές", οι νεοφώτιστοι "εκσυγχρονιστές" κοροϊδεύουν τον ελληνικό λαό ότι το παρόν και το μέλλον της Ελλάδας συνδέεται με τη συμμετοχή της σε οργανισμούς σαν την Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΝΑΤΟ. Χρόνια τώρα μας λένε ότι ακόμα και αν έχουμε οικονομική ζημιά δεν πρέπει να βαρυγκωμούμε γιατί οι οργανισμοί αυτοί - αν μη τι άλλο - διασφαλίζουν την εδαφική ακεραιότητα της χώρας, τα σύνορά της. Οτι οι περίφημοι "σύμμαχοι" της Ελλάδας θα μας συντρέξουν σε κάθε εξωτερική απειλή.

Δικαιώθηκαν αλήθεια αυτές οι θέσεις; Ποτέ ως σήμερα, και δεν πρόκειται να δικαιωθούν και αύριο. Η ηγεσία της Τουρκίας επανειλημμένα στο παρελθόν και πιο ανοιχτά σήμερα υποστηρίζει την κατάργηση των διεθνών συνθηκών, την αλλαγή των συνόρων.

Ας μας απαντήσουν τα άλλα κόμματα ποια υποστήριξη πήραν σε αντάλλαγμα της δουλοπρέπειας και της υποτέλειας που έχουν επιδείξει στους διεθνείς οργανισμούς όλες οι μεταπολεμικές κυβερνήσεις. Το αντίθετο έγινε, άνοιξε η όρεξη για μεγαλύτερη υποτέλεια.

Οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ επιφυλάσσουν στην Τουρκία το ρόλο του αρχιφύλακα, για να ριζώσει πιο βαθιά η αμερικανική κυριαρχία στις πετρελαιοφόρες περιοχές της πρώην Σοβιετικής Ενωσης. Στην Ελλάδα αναθέτουν το ρόλο του χωροφύλακα, του πειθήνιου υπηρέτη για την εδραίωση της αμερικανικής κυριαρχίας στη Νοτιανατολική Μεσόγειο.Ανάλογες είναι οι βλέψεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης με επικεφαλής τη Γερμανία, η οποία ποτέ δεν παραιτήθηκε από το όνειρο της να κυριαρχήσει από τα Βαλκάνια μέχρι τον Ευφράτη.

Πλασάρουν τώρα το σχέδιο της διχοτόμησης και συγκυριαρχίας στο Αιγαίο, ώστε να ελέγξουν πλήρως την περιοχή. Δείχνουν μεγαλύτερη ανοχή στην ηγεσία της Τουρκίας, γιατί η γεωστρατηγική της θέση είναι πιο σημαντική από ό,τι της Ελλάδας.

Το ΚΚΕ προειδοποιεί τον ελληνικό λαό, ότι ο πραγματικός κίνδυνος για την εθνική ανεξαρτησία και την ακεραιότητα της χώρας προέρχεται πρώταπρώτα από το ίδιο το ΝΑΤΟ.

Το ΝΑΤΟ με τη νέα δομή που αποφάσισε - και με την ελληνική υπογραφή - έχει τη δυνατότητα να παρεμποδίσει τη χώρα μας να οργανώσει την πραγματική υπεράσπιση των συνόρων της.

Γιατί σιωπούν τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, γιατί δεν ενημερώνουν τον ελληνικό λαό ποιες δεσμεύσεις επιβάλλει σήμερα το ΝΑΤΟ στην Ελλάδα;

Για ποια εθνική πολιτική γίνεται λόγος όταν έχει εκχωρηθεί στην ηγεσία του ΝΑΤΟ να διαχειρίζεται τις κρίσεις ανάμεσα στις διάφορες χώρες με δική του ευθύνη; Για ποια εθνική πολιτική μιλάνε έναντι των απαιτήσεων της Τουρκίας, όταν όλοι ξέρουν ότι Ελλάδα και Τουρκία βρίσκονται κάτω από ενιαία στρατιωτική διοίκηση και εκπροσώπηση; Αρα άλλοι θα αποφασίσουν για τα σύνορα και τις διενέξεις, ούτε η ίδια η Τουρκία ούτε η ίδια η Ελλάδα.

Για ποια εθνική πολιτική μιλάνε, όταν φορτώνουν στην Ελλάδα εξοπλιστικά προγράμματα δυσβάστακτα, με γνώμονα όχι την άμυνα τις χώρας αλλά τις ανάγκες των επιθετικών σχεδίων του ΝΑΤΟ στη νοτιανατολική πτέρυγά του;

Για ποια εθνική πολιτική μιλάνε όταν όλοι ξέρουν ότι σε λίγα χρόνια το ΝΑΤΟ θα υποχρεώσει τις χώρες - μέλη του να αναθέτουν την άμυνα της χώρας και την προστασία των συνόρων σε επαγγελματικούς στρατούς μισθοφόρων που θα πουλάνε υπηρεσίες στη στρατιωτική διοίκηση του Πενταγώνου;

Είναι φανερό ότι ο ελληνικός λαός πρέπει να νιώσει άμεσα υπεύθυνος για τη διαφύλαξη της ακεραιότητας της χώρας. Βεβαίως δεν ασκεί ο ίδιος διπλωματία και εξωτερική πολιτική. Εχει όμως στα χέρια του το μοναδικό και αναντικατάστατο όπλο, της ανάπτυξης ενός γνήσιου, αγωνιστικού πατριωτικού φιλειρηνικού κινήματος, που απαιτεί και επιβάλλει μέτρα κατά της ιμπεριαλιστικής κυριαρχίας.Αμεσα να απαιτήσουμε να καταργηθούν όλες οι διευκολύνσεις που δίνει η Ελλάδα στο ΝΑΤΟ και στις ΗΠΑ με τις βάσεις και τις σπαρμένες στην Ελλάδα στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Να γυρίσει πίσω η στρατιωτική δύναμη από τη Βοσνία. Να μην πάρει μέρος η χώρα μας στα νέα τάγματα θανάτου που συγκροτεί το ΝΑΤΟ στην Ευρώπη. Η έξοδος από το ΝΑΤΟ, η πάλη για τη διάλυση του Πργανισμού πρέπει να γίνει στόχος του ελληνικού λαού, των λαών της Ευρώπης.

Το όπλο του δημοψηφίσματος για τις Συνθήκες του Μάαστριχτ

Αγαπητοί σύντροφοι και συντρόφισσες, δεν έχουμε κουραστεί και δε θα κουραστούμε να καλούμε την κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα να σεβαστούν έστω και εκ των υστέρων ένα λαϊκό δικαίωμα που το αγνόησαν, το δικαίωμα του δημοψηφίσματος για τη Συνθήκη του Μάαστριχτ. Πριν 4 χρόνια τρία κόμματα η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και ο "ΣΥΝ" υπέγραψαν ένα συμβόλαιο που πρόσθεσε νέα δεσμά, βαριές αλυσίδες για το λαό και την ανεξαρτησία της χώρας, τη γνωστή μας Συνθήκη του Μάαστριχτ. Καλούμε τον ελληνικό λαό, τα μέλη και τους οπαδούς των άλλων κομμάτων να διεκδικήσουν το αναφαίρετο δικαίωμα να απαντήσουν αν ο ισολογισμός είναι θετικός ή αρνητικός. Να μη δεχτούν να κουκουλωθεί το ξεχωριστό, πελώριο ζήτημα μέσα στο θολό και εκβιαστικό, ουσιαστικά ανελεύθερο καθεστώς της εκλογικής αναμέτρησης.

Ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα. Η άρνησή τους να γίνει δημοψήφισμα είναι απόδειξη ότι το φοβούνται. Το δημοψήφισμα είναι ένα όπλο του λαού που δεν πρέπει να το καταδικάσει σε αφλογιστία.

Από τη στιγμή που κυβέρνηση και τα αλλά κόμματα αρνούνται ένα επίσημο δημοψήφισμα, ας το πραγματοποιήσει με την πρωτοβουλία του ο ίδιος ο λαός.

Στηρίζουμε ενεργητικά τις προσπάθειες που καταβάλλουν επιτροπές σε πολλές πόλεις της Ελλάδας για τη συγκέντρωση υπογραφών με αίτημα την πραγματοποίηση δημοψηφίσματος.

Καλούμε τον ελληνικό λαό να συγκροτήσει παντού, στους τόπους δουλιάς, στις γειτονιές, στα χωριά, στους χώρους που συγκεντρώνεται η νεολαία, επιτροπές για τη διενέργεια δημοψηφίσματος.Μπορούν σε ένα χρόνο να συγκεντρωθούν όχι μόνο εκατοντάδες χιλιάδες αλλά εκατομμύρια υπογραφές με αυτό το αίτημα. Να συντονιστούμε με ανάλογες πρωτοβουλίες που πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις αναλαμβάνουν σε πολλές χώρες της Ευρώπης. Με το σπαθί του ο ελληνικός λαός να διεκδικήσει το δημοψήφισμα, με το σπαθί του να εκφράσει τη δυσαρέσκεια και αγανάκτησή του για τα νέα βάσανα και απειλές που μας φορτώνει το Διευθυντήριο των Βρυξελλών.

Αγαπητοί σύντροφοι και φίλοι, συντρόφισσες,

Εμείς οι κομμουνιστές, ούτε λεπτό δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ζούμε σε μια ταξική κοινωνία, που η εξουσία της εχθρεύεται και υποτιμά τον εργάτη και τον υπάλληλο, απεχθάνεται το μικρομεσαίο και τον αγρότη, τον αγωνιστή νέο, τη χειραφετημένη πολιτικά γυναίκα. Ζούμε σε μια ταξική κοινωνία που οι εξουσιαστές της δεν ανέχονται να υπάρχει και να δρα ένα ασυμβίβαστο ΚΚΕ που δεν υποκύπτει σε εκβιασμούς και απειλές. Δε θα μας χαριστούνε, αυτό να μη το ξεχνάμε. Χολώθηκαν και θύμωσαν γιατί το ΚΚΕ εν μέσω γενικής κρίσης του εργατικού και κομμουνιστικού κινήματος, υποχώρησης των δυνάμεων του σοσιαλισμού, ανασυγκροτείται, αναγεννάται. Ανησυχούν γιατί σε πολλές χώρες κομμουνιστικά κόμματα ξαναβρίσκουν το δρόμο τους, οι κομμουνιστές ξεμουδιάζουν, ανακάμπτουν.

Να είμαστε έτοιμοι, ιδεολογικά και πολιτικά να αντιμετωπίσουμε νέες επιθέσεις με αιχμή την πρόταση πάλης για τη συγκρότηση του αντιιμπεριαλιστικού αντιμονοπωλιακού δημοκρατικού μετώπου.Θα ρίξουν στην αντιΚΚΕ αγορά και σύγχρονα μέσα επίθεσης αλλά και γνωστά από το χρονοντούλαπο της ιστορίας του ωμού και χυδαίου αντικομμουνισμού, του χοντροκομμένου ψέματος. Απειλούν με αντισυνταγματικούς νόμους για τον έλεγχο των οικονομικών των κομμάτων. Η "Καθημερινή" έγραψε ότι ο σταθμάρχης των μυστικών υπηρεσιών της Γερμανίας, που δουλεύει στη γερμανική πρεσβεία της Αθήνας, ψάχνει, ή προσπαθεί μάλλον να κατασκευάσει, στοιχεία σε βάρος του ΚΚΕ, εδώ στην Ελλάδα. Κράτος εν κράτει στην Ελλάδα οι περίφημοι σύμμαχοι - αφεντικά της Ευρωπαϊκής Ενωσης αναλαμβάνουν άμεσα να ηγηθούν ενός νέου κύματος άγριου αντικομμουνισμού. Μόνο που λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο, τους Ελληνες κομμουνιστές.Ούτε πρωτόπειροι ούτε πρωτόβγαλτοι είμαστε. Δεν έχουμε λόγους να φοβόμαστε τίποτε. Αυτό ας μη το ξεχνάνε οι εμπνευστές αυτού του δημοσιεύματος. Στο λογαριασμό να βάλουν και τον ελληνικό λαό και αυτός δεν είναι πρωτόπειρος και πρωτόβγαλτος, έχει ζήσει στο πετσί του τις συνέπειες του αντικομμουνισμού.

Αγαπητοί σύντροφοι, η σημερινή συγκέντρωση είναι μια αρχή, ένα πρώτο βήμα στη νέα μεγάλη προσπάθεια που ξεκινάμε μετά το 15ο Συνέδριο. Δε θα περιοριστούμε σε συγκεντρώσεις και ομιλίες, θα ανοίξουμε διάλογο και συζήτηση με τα πλατιά λαϊκά στρώματα, θα πάρουμε νέες πιο αποφασιστικές πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη των αγώνων, για μέτωπα και συσπειρώσεις σε μεγάλα προβλήματα που συγκινούν, απασχολούν.

Για άλλη μια φορά υπογραμμίζουμε ότι:

Δεν υπάρχουν προβλήματα υπεράνω πολιτικής και ταξικών συμφερόντων. Η θα είσαι με τα λαϊκά στρώματα ή με τα μονοπώλια και τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς. Τρίτος δρόμος, ενδιάμεσος δρόμος δεν υπάρχει.

Αυτός είναι ο δρόμος της πραγματικής αντιπολίτευσης, της σύγχρονης αντίστασης και της προοπτικής για το λαό.

Σύντροφοι και συντρόφισσες, ας ανανεώσουμε την υπόσχεσή μας ότι το Σεπτέμβρη οι οργανώσεις του Λεκανοπεδίου, του Κόμματος και της ΚΝΕ, θα υποδεχτούμε στις εκδηλώσεις του 22ου Φεστιβάλ της νεολαίας μας και του ΟΔΗΓΗΤΗ το νέο αίμα, τους νέους εργάτες και υπάλληλους, μαθητές, σπουδαστές και φοιτητές, τους νέους ανθρώπους που μαζί θα κάνουμε τα πρώτα βήματα για το κτίσιμο του Μετώπου, με στυλοβάτες την εργατική τάξη και τα νιάτα της περιοχής μας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Ούτε γη ούτε νερό στους ΝΑΤΟικούς φονιάδες των λαών!» (2024-09-27 00:00:00.0)
Αύριο η συγκέντρωση τιμής και μνήμης στα θύματα του πυρηνικού ολοκαυτώματος (2023-08-08 00:00:00.0)
Εξω τώρα η Ελλάδα από τις ΝΑΤΟικές «πρόβες πολέμου»! (2018-10-26 00:00:00.0)
Την επόμενη Κυριακή, 14 Μάη, η Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης (2017-05-07 00:00:00.0)
Η ένταξη στο ΝΑΤΟ κρύβει κινδύνους (2008-01-04 00:00:00.0)
Συνάντηση με τον πρώην ΥΠΕΞ της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας (2006-05-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ