Τετάρτη 26 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
2ο} "Κόκκινο" στο Λαλιώτη για τη μεταφορά συντελεστή δόμησης

Σοβαρό πλήγμα δέχτηκε ο νόμος 2300/95 του Κ. Λαλιώτη για τη μεταφορά συντελεστή δόμησης. Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) με ισχυρή πλειοψηφία σε χτεσινή διάσκεψη, έκρινε ότι οι μεταβατικές διατάξεις για τη μεταφορά συντελεστή δόμησης είναι αντισυνταγματικές. Ανάλογη απόφαση είχε πάρει πρόσφατα και το Ε Τμήμα του ΣτΕ, αλλά λόγω μείζονος σπουδαιότητας είχε παραπέμψει την υπόθεση στην Ολομέλεια του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου.

Να υπενθυμίσουμε ότι ο νόμος 2300/95 ήρθε να αντικαταστήσει τον προγενέστερο νόμο 880/79 για τη μεταφορά συντελεστή δόμησης, ο οποίος είχε κριθεί το 1994 από την Ολομέλεια του ΣτΕ αντισυνταγματικός στο σύνολό του. Αλλά ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Κ. Λαλιώτης, δε συμμορφώθηκε στις υποδείξεις που είχαν γίνει από το ΣτΕ, με αποτέλεσμα για άλλη μια φορά ο σχετικός νόμος να κριθεί αντισυνταγματικός.

Η Ολομέλεια του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου έκρινε ότι οι διατάξεις του νόμου Λαλιώτη, που επέτρεπαν να ισχύουν με την ονομασία ως Ζώνες Υποδοχής Συντελεστή Δόμησης (ΕΖΥΣΔ) οι περιοχές που είχαν χαρακτηριστεί ως Ζώνες Συντελεστή Αγοράς (ΖΑΣ), με βάση τον παλαιό νόμο 880/1979, είναι αντισυνταγματικές.

Στη χτεσινή διάσκεψη (κεκλεισμένων των θυρών) της Ολομέλειας του ΣτΕ τονίστηκε ότι με το νόμο 2300/95 γίνεται μια προσπάθεια με τη μετονομασία της ΖΑΣ σε ΕΖΥΣΘ να νομιμοποιηθεί η μεταφορά συντελεστή δόμησης, παρ' όλο που στο πρόσφατο παρελθόν ο προηγούμενος νόμος 880/79 είχε κριθεί αντισυνταγματικός.

Η απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ εκτιμάται ότι βάζει φραγμό στα σχέδια του Κ. Λαλιώτη να προσθέσει κι άλλο τσιμέντο στον ήδη επιβαρυμένο χώρο, ιδιαίτερα του λεκανοπεδίου Αττικής.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου 2300/95 χαρακτηρίζεται μια ευρύτερη περιοχή ως Ζώνη Υποδοχής Συντελεστή Δόμησης, με αποτέλεσμα να γίνεται μεταφορά συντελεστή δόμησης σε κάθε περιοχή που βρίσκεται εντός Σχεδίου Πόλης, πλην των ευπαθών περιοχών όπως βιότοποι, παραδοσιακοί και ιστορικοί οικισμοί, αρχαιολογικοί χώροι, σπάνια οικοσυστήματα κλπ. Επίσης, οι μεγαλουπόλεις όπως Αθήνα, Θεσσαλονίκη κλπ. δεν μπορούν να θεωρηθούν ως ενιαία ζώνη υποδοχής μεταφορά συντελεστή, αλλά σε περιπτώσεις "μείζονος οικισμού" ως ζώνη υποδοχής νοείται μοναχά συγκεκριμένο τμήμα τους. Στη διάσκεψη του ΣτΕ επισημάνθηκε ότι με το νόμο 2300/95 παραβιάζεται το άρθρο 24 του Συντάγματος, όπου αναφέρεται ότι η προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος αποτελεί υποχρέωση του κράτους και επιβάλλεται ορθολογικός χωροταξικός σχεδιασμός.

Γ. Γ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ