Τετάρτη 26 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"Μπορείς, αλλά όχι μόνος σου"

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για τη σημερινή Παγκόσμια Μέρα κατά των Ναρκωτικών

"Εχει περάσει σχεδόν μια δεκαετία από τότε που ο ΟΗΕ καθιέρωσε την 26η Ιουνίου ως Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών και δυστυχώς ο απολογισμός διεθνώς και στη χώρα μας δεν έχει να παρουσιάσει παρά αύξηση θανάτων χρηστών και αστρονομικά κέρδη των εγκληματιών εμπόρων ναρκωτικών", τονίζει σε χτεσινή ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, με αφορμή τη σημερινή μέρα.

"Ο ιμπεριαλισμός, συνεχίζει η ανακοίνωση, ολοένα πιο επιθετικός, πιο άδικος και αδιάφορος για τους πολλούς, οδηγεί στην απόγνωση και την εξαθλίωση τεράστιες μάζες ανθρώπων. Ορισμένους απ' αυτούς, κύρια δυστυχώς νέους, αναλαμβάνουν να τους δώσουν τον "παράδεισο" αδίστακτοι έμποροι ναρκωτικών, με γερές διασυνδέσεις, οι οποίοι δρουν σχεδόν ανενόχλητοι. Η δράση τους βολεύει όσους ξέρουν ότι είναι και αυτός ένας τρόπος, μέσα δηλαδή από τον βιολογικό εκφυλισμό, να καταστρέφεται η κοινωνική συνείδηση και η δύναμη αντίστασης των ανθρώπων, ώστε να συνεχίζεται χωρίς εμπόδια το κυνήγι των εξοπλισμών, η καταπάτηση στοιχειωδών δικαιωμάτων και η άγρια εκμετάλλευσή τους. Αυτή την πραγματικότητα ζει και η χώρα μας και είναι αυτά τα βαθύτερα αίτια που πολλαπλασιάζουν ραγδαία το τραγικό αυτό πρόβλημα. Χρεώνονται μεγάλη ευθύνη τόσο η σημερινή, αλλά και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, που όχι μόνο δεν έκαναν τίποτα για την αντιμετώπιση των ναρκωτικών, αλλά έσπειραν συγχύσεις με θεωρίες περί σκληρών και μαλακών και με χρήση υποκαταστάτων, που τα αναγόρευσαν σε κύρια μέθοδο αντιμετώπισης του προβλήματος. Δεν πήραν καν υπόψη τους την εμπειρία άλλων χωρών, η οποία μάλιστα αποκαλυπτικά παρουσιάστηκε στην πρόσφατη 3η Σύνοδο των Δημάρχων ευρωπαϊκών πόλεων κατά των ναρκωτικών, που έγινε στην Αθήνα και με αδιάσειστα στοιχεία απέδειξαν ότι όπου επικράτησαν παρόμοιες θεωρίες, υπήρξε ραγδαία εξέλιξη της χρήσης".

"Το ΚΚΕ, τονίζεται στην ανακοίνωση, στέκεται με μεγάλη ευθύνη μπροστά στο πρόβλημα των ναρκωτικών, υιοθετώντας το σύνθημα: "Αγωνιζόμαστε για μια κοινωνία ελεύθερη από ναρκωτικά και όχι για μια κοινωνία με ελεύθερα τα ναρκωτικά". Με όλες του τις δυνάμεις παλεύει να αλλάξει αυτή την κοινωνία της αδικίας, που είναι η γενεσιουργός αιτία του προβλήματος".

"Παλεύει όμως, συνεχίζει η ανακοίνωση, και για άμεσα μέτρα, ώστε να σταματήσει τώρα η εξάπλωση και να περιοριστεί το έγκλημα. Προτείνει:

1. Πρόληψη που να ξεκινάει με τη στοιχειώδη διασφάλιση των δικαιωμάτων των παιδιών και των νέων στη μόρφωση, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, την ψυχαγωγία. Οι δομές του εκπαιδευτικού συστήματος πρέπει να εξασφαλίζουν την πρωτοβουλία, την αυτοεκτίμηση, να διασφαλίζουν την ψυχική υγεία των νέων. Η ενημέρωση για το θέμα των ναρκωτικών δεν μπορεί να γίνεται από τον πρώτο τυχόντα, αλλά οργανωμένα από την πολιτεία. Τα ΜΜΕ δεν μπορούν να θυσιάζουν τη νεολαία χάριν της ακροαματικότητας και όχι μόνο να μη βοηθούν την πρόληψη, που είναι καθήκον όλων, αλλά να υποβοηθούν με τη στάση τους την εξάπλωση.

2. Θεραπεία. Για τις δεκάδες χιλιάδες εξαρτημένων να δημιουργηθούν και νέες θεραπευτικές κοινότητες, οι οποίες να στηριχτούν οικονομικά από το κράτος και αποτελεσματικά, με σκοπό να βγουν από κει οι νέοι καθαροί και όχι μέσω των προγραμμάτων μεθαδόνης να πεθαίνουν πιο διακριτικά, χωρίς απλά να ενοχλούν τόσο πολύ την κοινωνία.

3. Καταστολή. Υπάρχει ανάγκη οργανωμένης καταστολής. Οι θεωρίες περί αποποινικοποίησης, που προπαγανδίζονται, είναι στην ουσία μέθοδοι για απελευθέρωση των ναρκωτικών και όπου εφαρμόστηκαν είχαν καταστροφικά αποτελέσματα".

"Το ΚΚΕ, συνεχίζει η ανακοίνωση, καλεί την κυβέρνηση να αναλογιστεί τις ευθύνες της για τις εξελίξεις στο τραγικό αυτό φαινόμενο. Καλεί τους μαζικούς φορείς, εργατικά συνδικάτα, Αυτοδιοίκηση, Συλλόγους Γονέων, επιστημονικούς φορείς, όλο το λαό και τη νεολαία να συγκροτήσουν μέτωπο κατά του σύγχρονου Καιάδα που σπρώχνονται οι νέοι. Το ΚΚΕ καλεί τους νέους, που έχουν παγιδευτεί στον κόσμο των ναρκωτικών, να πάρουν τη μεγάλη απόφαση και να μπουν στο δρόμο της απεξάρτησης και όσους βρίσκονται αυτή τη στιγμή στις θεραπευτικές κοινότητες να βγουν καθαροί και να παλέψουν μ' όλο το λαϊκό κίνημα για μια κοινωνία που να μη δημιουργεί άλλα θύματα".

Και η ανακοίνωση καταλήγει: "Το σύνθημα "μπορείς, αλλά όχι μόνος σου" δείχνει τη διέξοδο και την πραγματική αλληλεγγύη που πρέπει να αναπτύσσεται ανάμεσα στα θύματα των ναρκωτικών και την πάλη του λαϊκού κινήματος. Δε φτάνει η πάλη για τη ζωή - χρειάζεται να αλλάξουμε κι αυτόν τον κόσμο της σήψης και της διαφθοράς".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Παρουσίαση των θέσεων του ΚΚΕ στην πάλη κατά των ναρκωτικών (2017-06-29 00:00:00.0)
Αγωνιστική και ανυπότακτη στάση ζωής (1998-06-26 00:00:00.0)
Κανένας συμβιβασμός με τα ναρκωτικά (1998-06-26 00:00:00.0)
Κεντροαριστερές φουφούδες (1997-04-09 00:00:00.0)
Χρειάζονται θετικά και αγωνιστικά πρότυπα (1996-06-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ