Παρασκευή 28 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΓΕΩΡΓΙΑΣ
Αναβολή για φρούτα και τιμές

Τον Ιούλη θα επικυρωθούν τα προαποφασισμένα χειρότερα για το καθεστώς στα φρούτα και για το πακέτο αγροτικών τιμών

Σε αδιέξοδο κατέληξε χτες τα ξημερώματα η τριήμερη συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας στο Λουξεμβούργο, για τον καθορισμό του "πακέτου" γεωργικών τιμών και συναφών μέτρων της εμπορικής περιόδου 1996 - 1997. Το "πακέτο" μαζί με την εκκρεμούσα τελική συμφωνία για την αναθεώρηση του καθεστώτος στα φρούτα και κηπευτικά, νωπά και μεταποιημένα, θα συζητηθούν εκ νέου στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας στις 22 - 23 Ιούλη,επί ιρλανδικής προεδρίας.

Στα βασικά ζητήματα των δύο θεμάτων υπάρχει ήδη συναίνεση, μετά από δύο συμβιβαστικές προτάσεις για κάθε "φάκελο", και αυτά δεν πρόκειται να συζητηθούν εκ νέου στο Συμβούλιο του Ιούλη (οπωροκηπευτικά, πρόσθετη ενίσχυση στους βοοτρόφους κλπ.). Παραμένουν σε εκκρεμότητα οι αντιρρήσεις των Γαλλίας, Ισπανίας και Πορτογαλίας για το ποσοστό μείωσης της τιμής απόσυρσης στα οπωροκηπευτικά, η γαλλική πρόταση για μηδενική αγρανάπαυση και κάποια τεχνικά ζητήματα του "πακέτου" αγροτικών τιμών. Οι αποφάσεις για τα οπωροκηπευτικά θα μπορούσαν να ληφθούν και με ειδική πλειοψηφία,αλλά δεν έγινε αυτό γιατί η γερμανική πλευρά αντέδρασε δηλώνοντας ότι κάτι τέτοιο θα "εξόργιζε" τις Γαλλία, Ισπανία και Πορτογαλία.

Είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι η ελληνική πλευρά, απόντος του υπουργού Στ. Τζουμάκα και του υφυπουργού Δ. Μπαλτά,αρνήθηκε να συμπλεύσει με τις τρεις παραπάνω χώρες, στην προσπάθεια συγκράτησης της προβλεπόμενης δραματικής μείωσης της τιμής απόσυρσης. Ηταν η μοναδική περίπτωση σ' όλη τη διαπραγμάτευση για τα οπωροκηπευτικά που η κυβέρνηση θα μπορούσε να συμμαχήσει με κάποιους "εταίρους", γιατί σε όλα τα άλλα βασικά θέματα η ελληνική πλευρά ήταν απομονωμένη, ενώ συναίνεσε σε καταστροφικές προτάσεις για το ζωτικό αυτό τομέα της αγροτικής μας παραγωγής. Η όλη διαπραγμάτευση "έσπασε" για επιμέρους ζητήματα που αφορούν ίδια συμφέροντα, κυρίως της Γαλλίας και της Ισπανίας.

Σημαντικό ρόλο έπαιξε η ανεπάρκεια της ιταλικής προεδρίας που διηύθυνε τις διαπραγματεύσεις. Αλλά βασικά, τον καθοριστικό ρόλο έπαιξε η σκληρή στάση της Κομισιόν, αφού ο αρμόδιος επίτροπος Αυστριακός Φρανς Φίσλερ αρνήθηκε πεισματικά να ικανοποιήσει ακόμη και τα επιμέρους αιτήματα που τέθηκαν στο τέλος της τριήμερης διαπραγμάτευσης. Και αυτό γιατί, όπως ισχυρίστηκε ο επίτροπος, "με τα μέτρα για την αντιμετώπιση της σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας των αγελάδων εξαντλήθηκαν όλοι οι διαθέσιμοι κοινοτικοί πόροι" και το Γεωργικό Ταμείο έχει "δημοσιονομική στενότητα"! Η στάση αυτή της Κομισιόν προδικάζει και το τελικό αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης, ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καμιά ουσιαστική βελτίωση των προτάσεων... Ολα δείχνουν, λοιπόν, ότι οι "φαρμακερές" προτάσεις της Κομισιόν, τόσο για τα οπωροκηπευτικά, όσο και για το "πακέτο" των φετινών αγροτικών τιμών, θα "περάσουν" ως έχουν...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η ΕΕ έβγαλε τα μέτρα της ...ταφόπλακας (2007-01-25 00:00:00.0)
Τους... «μεταποιούν» τα φώτα! (2000-11-05 00:00:00.0)
Νέο αντιαγροτικό πακέτο από Βρυξέλλες (1998-02-04 00:00:00.0)
Εξοντωτικό πακέτο αγροτικών τιμών (1997-03-07 00:00:00.0)
"Μπαράζ" αντιαγροτικών αποφάσεων (1996-07-31 00:00:00.0)
Ανέβαλαν τις "φαρμακερές" αποφάσεις (1996-06-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ