Τρίτη 9 Ιούλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΦΘΩΔΗΣ ΠΥΡΕΤΟΣ
Μέτρα "αποκλεισμού" της νόσου

Το θέμα θα απασχολήσει τη Μόνιμη Κτηνιατρική Επιτροπή της ΕΕ που συνεδριάζει την Παρασκευή

Στα δύο ή τρία χωριά του Εβρου, που εντοπίστηκε αρχικά, φαίνεται να περιορίζεται η περιοχή στην οποία "χτύπησε" ο αφθώδης πυρετός. Ενώ, με την έγκαιρη και αποφασιστική παρέμβαση των κτηνιατρικών υπηρεσιών να θανατώσουν όλα τα ζώα στη γύρω περιοχή - τα οποία θα μπορούσαν, δυνάμει, να θεωρηθούν ύποπτα ως φορείς της ασθένειας - και να επιβάλουν απαγόρευση κάθε "κίνησης" που θα επέτρεπε, τυχόν, επέκταση της νόσου, απομακρύνεται η δυνατότητα μετάδοσης της νόσου. Ετσι η Μόνιμη Κτηνιατρική Επιτροπή που συνεδριάζει την ερχόμενη Παρασκευή στις Βρυξέλλες και όπου θα εξεταστεί και το πρόβλημα αυτό, αναμένεται απλώς να εγκρίνει τα μέτρα που πήραν ήδη από την πρώτη στιγμή οι ελληνικές αρχές για τη, για την απομόνωση της νόσου στην αρχική εστία και, φυσικά, την παρεμπόδιση της διάδοσης της. Σε κάθε περίπτωση, ανέφεραν αρμόδιοι, η Μόνιμη Κτηνιατρική Επιτροπή θα πρέπει να περιμένει και εφ' όσον δεν εμφανιστεί σε άλλο σημείο της επικράτειας νέο κρούσμα, το θέμα θα λήξει οριστικά. Οπως είναι γνωστό, ο αφθώδης πυρετός είναι νόσος των ζώων, προσβάλλει τα "δίχειλα" ζώα (γιδοπρόβατα, βοοειδή κλπ.) και δεν προσβάλλει τους ανθρώπους. Επίσης δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος από την κατανάλωση κτηνοτροφικών προϊόντων που μπορεί να προέρχονται από ζώα που, τυχόν, νοσούν. Αλλωστε, σ' όλα τα προϊόντα που υφίστανται θερμική επεξεργασία - π.χ. τα γαλακτοκομικά που παστεριώνονται - ο ιός καταστρέφεται "εκ του ασφαλούς".

Υπενθυμίζεται ότι οι κτηνιατρικές αρχές του νομού Εβρου, αμέσως μόλις εντοπίστηκε το συγκεκριμένο κρούσμα, απομόνωσαν την περιοχή και απαγόρευσαν κάθε μετακίνηση ζώων μέχρι να ελεγχθούν και για το φόβο μετάδοσης της αρρώστιας. Επίσης, αμέσως θανατώθηκαν περί τα 1.500 γιδοπρόβατα που ανήκαν στα "ύποπτα προσβολής" κοπάδια.

Οσον αφορά τα κρούσματα στα συγκεκριμένα χωριά του Εβρου, σύμφωνα με πληροφορίες από αρμόδιους του υπουργείου Γεωργίας, επιβεβαιώθηκε και από τις αναλύσεις των δειγμάτων που στάλθηκαν στο Ινστιτούτο Αφθώδους Πυρετού της Αγίας Παρασκευής όσο και εργαστήρια της Αγγλίας, ότι πρόκειται, πράγματι, για τη νόσο αφθώδους πυρετού του τύπου "Ομικρον". Συμπεραίνεται ότι ο ιός μεταφέρθηκε στα παραπάνω χωριά από την τούρκικη Θράκη όπου, άλλωστε, έχουν δηλωθεί τέτοια κρούσματα. Τα παραπάνω κρούσματα, λοιπόν, δε σχετίζονται με όσα έχουν αναφερθεί για τα κρούσματα αφθώδους πυρετού στην Αλβανία τα οποία έχουν να κάνουν με αφθώδη τύπου "Α".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ