Τρίτη 9 Ιούλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"Καύσων" στην πισίνα, καύσωνας στο χωράφι

Καύσωνας. Οι αρμόδιες υπηρεσίες συμβουλεύουν ν' αποφεύγουμε την παραμονή στον ήλιο και τις βαριές σωματικές εργασίες, να μένουμε στη δροσιά του σπιτιού μας ή να πάμε στο βουνό και τη θάλασσα. Σωστές και χρήσιμες συμβουλές, πλην, όμως, δεν μπορούν όλοι να τις ακολουθήσουν.

Διότι, πώς ν' αποφύγει την έκθεση στον ήλιο ο αγρότης, που είναι αναγκασμένος να σκαλίσει ή να ποτίσει το χωράφι του; Αυτή την περίοδο η αγροτική δουλιά βρίσκεται στο "φόρτε" της και δεν περιμένει. Αν δεν ποτιστεί το βαμβάκι, το καλαμπόκι, τα ζαχαρότευτλα, αν δε μαζευτεί η ντομάτα, το καρπούζι, ο αγρότης θα μείνει χωρίς εισόδημα ολόκληρο το χρόνο. Δεν μπορεί να το διακινδυνεύσει κι αναγκάζεται να διακινδυνεύσει την υγεία του, δουλεύοντας μέσα στο λιοπύρι που κόβει την ανάσα και στην υγρασία που "τρίβει" τα κόκαλα.

Πώς ν' αποφύγει τη βαριά σωματική εργασία ο οικοδόμος; Είναι αναγκασμένος - ακόμα κι όταν το θερμόμετρο ξεπερνάει τους 40 βαθμούς Κελσίου - να "κρέμεται" στη σκαλωσιά για να συμπληρώσει το οικογενειακό εισόδημα και τα ένσημα, αφού δε βρίσκει όποτε θέλει το μεροκάματο. Το ίδιο, ο εργάτης της Ζώνης που ψάχνει "με το κερί" μεροκάματο, ο ανθρακωρύχος που χώνεται στις στοές, ο πιτσιρικάς που λιώνει στο μηχανουργείο, η εργάτρια που πνίγεται στο χνούδι της κλωστοϋφαντουργίας.

Ολοι αυτοί, αν επιχειρήσουν ν' αποφύγουν τη βαριά σωματική εργασία, θα χάσουν το μεροκάματο, απ' το οποίο ζουν τις οικογένειές τους και δεν το "ρισκάρουν".

Πώς να μείνει στο σπίτι του ο άνεργος και ο συνταξιούχος που διαβιεί σ' ένα διαμερισματάκι ή στο υπόγειο πολυκατοικίας που "βράζει"; Στο σπίτι μπορούν να μείνουν εκείνοι που διαθέτουν μεζονέτα στα βόρεια προάστια της Αθήνας με κλιματισμό και πισίνα ή εξοχικό στο βουνό.

Και τη θάλασσα μπορούν ν' απολαύσουν εκείνοι που πάνε με κλιματιζόμενες "Μερσεντές" σε ειδικές παραλίες ή με το ιδιόκτητο αεροπλάνο τους σ' όποιο νησί θέλουν. Κι όχι, βεβαίως, εκείνοι που αναγκάζονται να στοιβαχτούν σαν τα ζώα στα λεωφορεία, να λιώσουν επί ώρες στη διαδρομή κι όταν, επιτέλους, φτάσουν στην πλαζ, όπου γίνεται το "πατείς με πατώ σε", υποχρεούνται να πληρώσουν και "χαράτσι" 600 δραχμών κατ' άτομο για να δροσιστούν λιγάκι.

Είναι, λοιπόν, φανερό ότι και ο καύσωνας - όπως κι άλλα φυσικά φαινόμενα - δεν πλήττει το ίδιο όλους, ούτε όλοι έχουν τις ίδιες δυνατότητες αντιμετώπισής του.

Επομένως, η πολιτεία θα έπρεπε να διαφοροποιεί τα μέτρα που λαμβάνει, δίνοντας ιδιαίτερο βάρος στη βοήθεια προς τους φτωχούς κι αδυνάτους. Το καλύτερο, βεβαίως, θα ήταν να μεριμνούσε η πολιτεία ώστε να μην υπάρχουν σε τέτοια έκταση και τόσο βάθος - τουλάχιστον - οι ταξικές διαφοροποιήσεις, που δημιουργούν τις κοινωνικές ανισότητες. Ομως, για μια τέτοια πολιτεία δεν μπορεί να γίνεται λόγος στη σημερινή καπιταλιστική Ελλάδα των κυβερνήσεων του δικομματισμού.

Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ