Τετάρτη 17 Ιούλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΡΩΣΙΑ
Η αδιαμφισβήτητη διάδοχος της ΕΣΣΔ

Μετά από 84 χρόνια η Ρωσία ξαναεμφανίζεται σαν ξεχωριστή χώρα σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Η τελευταία φορά ήταν το 1912 στη Στοκχόλμη. Μετά ακολούθησε η Οχτωβριανή Επανάσταση και ο αποκλεισμός της Σοβιετικής Ενωσης από το συντηρητικό ολυμπιακό κίνημα. Οταν όμως μπήκε στην παγκόσμια αθλητική σκηνή ο σοβιετικός κολοσσός, η Ρωσία, αποτέλεσε την ψυχή του. Στην Ολυμπιάδα της Βαρκελώνης σαν διάδοχος της Σοβιετικής Ενωσης εμφανίστηκε η Ενωμένη Ομάδα που εκπροσωπούσε την Κοινοπολιτεία Ανεξαρτήτων Κρατών.

Στην Ατλαντα η Ρωσία εμφανίζεται με φιλοδοξία να πάρει το χρίσμα της διαδόχου της Σοβιετικής Ενωσης και βέβαια έχει όλα τα φόντα να το κάνει. Με πάνω από 500 αθλητές και μια μεγάλη παράδοση στις πλάτες της στηρίζεται επιπλέον στον πλουραλισμό της. Η Ρωσία είναι ίσως η χώρα που διεκδικεί μετάλλια σχεδόν στο σύνολο των αθλημάτων. Εκτός από το στίβο και την κολύμβηση, όπου παρουσιάζεται πολύ ισχυρή, η ρωσική ομάδα περιμένει πολλά από την ελληνορωμαϊκή πάλη, την ξιφασκία, το μοντέρνο πένταθλο και τη γυμναστική. Το παράδοξο με τη ρωσική παρουσία στην Ατλάντα είναι ότι θα απουσιάσουν από τρία ομαδικά σπορ - το μπάσκετ, το ποδόσφαιρο και το χόκεϊ επί χόρτου. Τα ομαδικά σπορ παραδοσιακά αποτελούσαν ένα από σημεία αιχμής της Σοβιετικής Ενωσης. Παρ' όλα αυτά οι Ρώσοι αισιοδοξούν για κατάκτηση 30 χρυσών μεταλλίων, ώστε να βρεθούν κοντά στη διεκδίκηση της πρώτης θέσης από τους Αμερικανούς.

Πριν από τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης η παραδοσιακή αθλητική αναμέτρηση με τους Αμερικανούς είχε και ιδεολογικό χαρακτήρα. Τώρα πια είναι μια αντιπαράθεση μοντέλων. Πλούσιο, με ανθηρά οικονομικά και καλά οργανωμένο το αμερικανικό. Φτωχό και με προβλήματα διαχείρισης το ρωσικό, εκμεταλλεύεται ακόμα την παραγωγή ταλέντων που έδινε το παλιό σοβιετικό σύστημα. Οι Ρώσοι παρά τις οικονομικές δυσκολίες τους θα δώσουν για την Ολυμπιακή αποστολή 10 εκατ. δολ. (περίπου 2,5 δισ. δρχ.). Ενα σημαντικό μέρος θα δοθεί στους Ολυμπιονίκες. Το χρυσό, αργυρό και χάλκινο μετάλλιο κοστολογήθηκαν αντίστοιχα σε 50.000, 20.000 και 10.000 δολ. (12,5 εκατ δρχ., 5 εκατ. δρχ. και 2.5 εκατ. δρχ.).

Ο αθλητής - σημαία των Ρώσων είναι ο "Τσάρος" της πισίνας Αλεξάντερ Ποπόφ με δύο Ολυμπιακούς τίτλους από τη Βαρκελώνη στα 50 και 100 ελ. Πίσω από τον "Τσάρο" υπάρχουν στην ουρά ο Πανκράτοφ και ο Σελκόφ στην κολύμβηση, η Πριβάλοβα και ο Τραντένκοφ στο στίβο, ο Καρέλιν στην ελληνορωμαϊκή, ο Σεβτσένκο και ο Κιριένκο στην ξιφασκία, ο Σβατκόφσκι στο μοντέρνο πένταθλο, ο Νέμοφ και η Χόρκινα στη γυμναστική.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ