Τετάρτη 17 Ιούλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΗΠΑ
Οι επαγγελματίες...

Για τους Αμερικανούς η Ολυμπιάδα της Ατλάντα είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να δείξουν ποιος είναι ο... "μπος" στον παγκόσμιο αθλητισμό. Μετά την έκρηξη του Λος Αντζελες, όπου, απουσία των Ανατολικών, είχαν φτάσει στα 83 χρυσά, η αμερικανική ομάδα προσγειώθηκε στα 37 μετάλλια στη Βαρκελώνη χάνοντας την πρώτη θέση.

Στο σπίτι τους οι Αμερικανοί παρουσιάζουν την πιο οργανωμένη και επαγγελματική ομάδα στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων. Οι οικοδεσπότες θα εκπροσωπηθούν από 702 αθλητές, ενώ το σύνολο της αποστολής που συμπληρώνουν οι παράγοντες, το προπονητικό και ιατρικό δυναμικό αποτελείται από 1.058 άτομα.

Τα τελευταία τρία χρόνια ο προϋπολογισμός της αμερικανικής Ολυμπιακής Επιτροπής έφτασε στα 400 εκατ. δολάρια (περίπου 100 δισ. δρχ.). Το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων αυτών (285 εκατ. δολάρια) απορροφήθηκε από αθλητικά προγράμματα. Οσο για το κόστος των μεταλλίων, αυτό διαφέρει από άθλημα σε άθλημα. Κατά μέσο όρο το χρυσό δίνει 15.000 δολάρια, το ασημένιο 10.000 και το χάλκινο 7.500. Η ομοσπονδία της κολύμβησης θα δώσει 50.000 δολάρια για το χρυσό μετάλλιο. Ευτυχώς όμως γι' αυτή, οι υποψήφιοι χρυσοί Ολυμπιονίκες της πισίνας δεν είναι πολλοί κι έτσι δεν κινδυνεύει με χρεοκοπία. Μοναδικά φαβορί για χρυσό ο Τομ Ντόλαν και η Τζάνετ Εβανς.

Από τους κρουνούς του χρήματος που άνοιξαν για τους Αμερικανούς αθλητές δε θα πιουν όλοι. Οσοι αθλητές έχουν ετήσιες αποδοχές πάνω από 60.000 δολάρια δεν πρόκειται να ανταμειφθούν με δολάρια για τα μετάλλιά τους. Η ντριμ - τιμ 3 και οι σούπερ σταρ του στίβου (Τζόνσον, Λιούις κ.ά.) θα μείνουν μόνο στη δόξα...

Αγωνιστικά οι Αμερικανοί περιμένουν πολλά από το στίβο με τον Μάικλ Τζόνσον επικεφαλής. Ο Τζόνσον που κατέρριψε το "τείχος Μενέα" μετά από 17 χρόνια, τρέχοντας τα 200μ. σε 19.66, θα προσπαθήσει να γίνει ο πρώτος αθλητής που θα ανέβει στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου στα 200 και 400μ. σε μια Ολυμπιάδα. Στο στίβο θα εμφανιστεί για τέταρτη Ολυμπιάδα ο Κ. Λιούις, που θα προσπαθήσει για το τέταρτο χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο στο μήκος, ισοφαρίζοντας έτσι το ρεκόρ του περίφημου Αλ. Ερτερ στη δισκοβολία. Η ομάδα στίβου των ΗΠΑ περιλαμβάνει ακόμα αστέρια όπως η Τζόινερ - Κίρσι, η Γουέιν Τόρενς, η Γκέιλ Ντίβερς, ο Μίτσελ, ο Αλεν Τζόνσον, ο Κένι Χάρισον. Πανίσχυροι παρουσιάζονται οι οικοδεσπότες στο τένις με τους Σάμπρας - Αγκάσι στους άνδρες και την Σέλες στις γυναίκες. Στα ομαδικά οι Αμερικανοί έχουν "στην τσέπη" το χρυσό στο μπάσκετ, θα παλέψουν για μια θέση στο βάθρο στο βόλεϊ και στο πόλο και αν τα καταφέρουν θα είναι πολύ ευχαριστημένοι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ