Τετάρτη 17 Ιούλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΚΙΝΑ
Στόχος η 2η θέση!

Η κινεζική ομάδα παρουσιάζεται στην Ατλάντα κουβαλώντας το βάρος των υποψιών για το ντόπινγκ, παρά την πολιτική της διαφάνειας και της καταπολέμησής του ντόπινγκ που έχει εγκαινιάσει η Κινεζική Ολυμπιακή Επιτροπή. Μετά τη Βαρκελώνη '92 και το παγκόσμιο πρωτάθλημα στίβου του '93 και τις "απίθανες" επιδόσεις των Κινέζων, ειδικά, αθλητριών και το θόρυβο που ξεσήκωσαν οι Κινέζοι, προχώρησαν σε μια αυστηρή πολιτική αντιμετώπισης του ντόπινγκ. Μετά την ανακάλυψη 11 Κινέζων αθλητών ντοπαρισμένων, οι αθλητικοί ηγέτες της αχανούς χώρας αποφάσισαν να αυξήσουν κατά 60% τον προϋπολογισμό της αντιντόπινγκ επιτροπής και παράλληλα να ψηφίσουν ένα νόμο ειδικό που προβλέπει αυστηρές ποινές για τους αθλητές και τους προπονητές που εμπλέκονται με τη μάστιγα του αθλητισμού. Από την 1 Γενάρη μέχρις και τις 8 Ιούνη πραγματοποιήθηκαν 995 αντιντόπινγκ τεστ, δηλαδή 35% παραπάνω απ' ό,τι πέρσι την ίδια περίοδο. Ιδιαίτερο βάρος δόθηκε στους κολυμβητές και τους αθλητές.

Από το 1995 δεν έχει βρεθεί κανένας Κινέζος αθλητής ντοπαρισμένος. Υπέρ της κινεζικής πολιτικής στο θέμα του ντόπινγκ συνηγόρησε και η σουηδική εταιρία "Διεθνής Εταιρεία Ντόπινγκ Τεστ", που πραγματοποιεί αιφνιδιαστικούς ελέγχους για λογαριασμό διεθνών ομοσπονδιών.

Οι Κινέζοι για την Ατλάντα προετοιμάστηκαν πολύ σοβαρά. Στη Βαρκελώνη το 1992 η Κίνα επιβεβαίωσε τη θέση της σαν μια μεγάλη αθλητική δύναμη. Πριν από δώδεκα χρόνια στο Λος Αντζελες, χωρίς την παρουσία των σοσιαλιστικών χωρών, οι Ασιάτες ήταν τέταρτοι. Τώρα θέλουν να πάρουν τη δεύτερη θέση στον πίνακα των μεταλλίων, ποντάροντας ιδιαίτερα στο στίβο, στην κολύμβηση, στο πινγκ πονγκ, στις καταδύσεις, τη γυμναστική, το τζούντο, τη σκοποβολή, την άρση βαρών, το μπάντμιντον, την τοξοβολία.

Τα αστέρια της αποστολής είναι η κάτοχος του παγκόσμιου ρεκόρ στα 10.000 μ. η Γιουνξία Βανγκ, που εγκατέλειψε την ομάδα του προπονητή Μα Γιουρέν και οι κολυμβήτριες Ζινγκι Λε και Σαν Γινγκ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ