Τετάρτη 17 Ιούλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΔΥΤΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ
Η Γερμανία δίνει τον τόνο

Ανάμεσα στις χώρες της Δυτικής Ευρώπης η Γερμανία είναι αυτή που δίνει τον τόνο. Πιστή στην παράδοσή της ως μεγάλης αθλητικής δύναμης, κάτι που το χρωστά στις μοναδικές αθλητικές επιτυχίες της πρώην ΓΛΔ, η Γερμανία πάει στην Ατλάντα με μια αποστολή - μαμούθ με 480 αθλητές και 300 συνοδούς που θα κοστίσει περίπου δύο δισ. δρχ!

Πριν από τέσσερα χρόνια η ενοποιημένη Γερμανία πήρε την τρίτη θέση πίσω από την Κοινοπολιτεία και τις ΗΠΑ, κατακτώντας 82 μετάλλια. Αιχμές του γερμανικού δόρατος είναι ο στίβος (75 συμμετοχές), η κωπηλασία (48), η κολύμβηση (36), το χάντμπολ και το χόκεϊ επί χόρτου. Αστέρια της αποστολής, δύο "βαλκυρίες", η τενίστρια Στέφι Γκραφ και η κολυμβήτρια Βαν Αλμτσικ. Η Γκραφ μεγάλο φαβορί για το χρυσό θα παίξει στο απλό και στο διπλό με την Χούμπερ. Θα απουσιάσουν αντίθετα ο Μπέγκερ με τον Στιχ.

Στο στίβο θα απουσιάσει η χρυσή Ολυμπιονίκης του ύψους το '92 η Χάικε Χένκελ. Η Γερμανία βάζει υποψηφιότητα με την πρώην Ρουμάνα Γκαλίνα Ασταφέι. Αμφίβολη είναι η συμμετοχή της μεγάλης Χάικε Ντρέσλερ στο μήκος. Οι Γερμανοί περιμένουν χρυσά μετάλλια από την Βιλούντα (δίσκο), την Κούμπερνους (σφαίρα) και την Γκριτ Μπρόιερ (400μ), που επανήλθε μετά από τετραετή τιμωρία λόγω ντόπινγκ.

Για τη Βρετανίαο στίβος και η κωπηλασία είναι παραδοσιακά οι σημαιοφόροι των επιτυχιών. Οι Βρετανοί στο στίβο στηρίζονται στον "γερολύκο" Κρίστι, στον Τζάκσον, στην Γκάνελ και στον εκπληκτικό Εντουαρτς, ενώ στην κωπηλασία υπάρχει ο Στιβ Ρεντγκρέιβ, που έχει ήδη τρία χρυσά ολυμπιακά μετάλλια και θα προσπαθήσει να ισοφαρίσει το ρεκόρ του μυθικού Ερτερ.

Οι Γάλλοι πάνε στην Ατλάντα με 320 αθλητές για να αγωνιστούν στα 2/3 των αθλημάτων του ολυμπιακού προγράμματος. Οι χρυσές ελπίδες τους εστιάζονται στο τζούντο με τον Νταβίντ Ντουιγιέ και στην ξιφασκία με τους Σρεκί και Ομν. Υπάρχει όμως και η ποδηλασία - παραδοσιακό αγώνισμα των τρικολόρ. Από κει και πέρα οι Γάλλοι περιμένουν μεμονωμένες επιτυχίες στο στίβο (Περέ), στην ιστιοπλοϊα, στην ιππασία, στο κανόε - καγιάκ.

Για τους Ισπανούς θα είναι πολύ δύσκολο να επαναλάβουν τον άθλο της Βαρκελώνης με τα 22 μετάλλια (13 χρυσά). Χρυσά μετάλλια "βλέπουν" στον μαραθώνιο με τον παγκόσμιο πρωταθλητή Μαρτίν Φιθ και τους Γκαρσία και Χουθγκάδο στην ιστιοπλοϊα, στο τένις με τις Σάντσεζ και Μαρτίνεζ, ενώ στα ομαδικά έχουν πολύ δυνατές ομάδες στο πόλο και το ποδόσφαιρο.

Η Ιταλία,μια από τις πιο "αθλητικές" χώρες της Ευρώπης, αλλά και όλου του κόσμου θα προσπαθήσει να σβήσει την αποτυχία της Βαρκελώνης, όπου ήταν μόλις 11η με 19 μετάλλια (6 χρυσά). Οι Ιταλοί με μικρές ελπίδες κι αυτή τη φορά στο στίβο (Μέι στο μήκος γυναικών, Ντ' Ούρσο, Ντι Νάπολι στην ημιαντοχή) και στην κολύμβηση επικεντρώνουν το ενδιαφέρον τους στην ξιφασκία, στην κωπηλασία, στην ποδηλασία, στη σκοποβολή και στα ομαδικά, όπου με το βόλεϊ, το ποδόσφαιρο και το πόλο στοχεύουν σε τρία χρυσά μετάλλια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ