Τετάρτη 17 Ιούλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΑΣΙΑ
Με Παλαιστίνη για πρώτη φορά

Η Ασία, αν εξαιρέσει κανείς την Κίνα και την Απω Ανατολή, είναι παρά το μεγάλο της πληθυσμό η πιο φτωχή αθλητικά περιοχή του κόσμου. Στις μεγάλες διοργανώσεις βρίσκεται στο περιθώριο της δημοσιότητας. Η παρουσία όμως για πρώτη φορά της Παλαιστίνης σε Ολυμπιακούς Αγώνες δημιουργεί ξεχωριστό ενδιαφέρον για την ασιατική αποστολή. Τρεις αθλητές θα εκπροσωπήσουν τον πολύπαθο λαό. Ανάμεσά τους ο πιο γνωστός ο Μαχίντ Αμπού Μαραχίλ, ο 29χρονος αθλητής των 10.000 μ. που ανήκει στη φρουρά του Αραφάτ. Ο Μαχίντ βέβαια με ατομικό ρεκόρ περίπου 30 δεν έχει δυνατότητες διάκρισης. Μόνος του στόχος "να νικήσει τους Ισραηλινούς και μετά να τους σφίξει το χέρι".

Βέβαια την αθλητική τιμή της Ασίας δε θα την υπερασπιστούν μόνο οι φρουροί του Αραφάτ. Η Συρίαέχει τις πιο πολλές ελπίδες διάκρισης. Η πιο μεγάλη της είναι η Γκάντα Σουάα, παγκόσμια πρωταθλήτρια στο έπταθλο, που έχει την καλύτερη φετινή επίδοση στον κόσμο. Οι Σύροι παραδοσιακά έχουν αξιόλογες παρουσίες στην πάλη. Στο χρυσό στοχεύει και το Κουβέιτμε τον σκοπευτή Αλ Ρασίντι. Στην Ατλάντα όμως θα βρεθεί και το Ιράκ.Για πρώτη φορά από τον Πόλεμο του Κόλπου η χώρα αυτή θα στείλει αθλητές στις ΗΠΑ. Για το γειτονικό Ιράν η πιο σημαντική είδηση είναι ότι θα έχει στην αποστολή του μια γυναίκα. Πρόκειται για μια τοξοβόλο, που είναι άγνωστο αν θα αγωνιστεί με το πρόσωπο σκεπασμένο ή όχι... Οι αγωνιστικές ελπίδες του Ιράν βασίζονται στην πάλη και στην άρση βαρών.

Λίγο ανατολικότερα Πακιστάν και Ινδία στοχεύουν στο βάθρο του χόκεϊ στο χόρτο. Οι Πακιστανοί ήταν τρίτοι το '92, ενώ οι Ινδοί πρώτοι το 1980.

Εκτός όμως από την Παλαιστίνη την παρθενική τους εμφάνιση σε Ολυμπιακούς Αγώνες θα κάνουν και πέντε χώρες της Κεντρικής Ασίας, που πριν εμφανίζονταν κάτω από τη σκέπη της Σοβιετικής Ενωσης. Το Καζακστάν,η Κιργισία,το Τατζικιστάν,το Τουρκμενιστάν και το Ουζμπεκιστάν. Την πιο δυναμική παρουσία αναμένεται να έχει το Καζακστάν, που ελπίζει σε μετάλλια χάρη στους πυγμάχους του, που παραδοσιακά έφεραν διακρίσεις για τις σοβιετικές ομάδες πυγμαχίας, αλλά και από τους παλαιστές του.

Το Τατζικιστάν, που βρίσκεται σε εμφύλιο πόλεμο, θα στείλει μόνο 9 αθλητές, αλλά έχει μια πολύ μεγάλη ελπίδα για χρυσό μετάλλιο με τον Αμπντουβαλίεφ, παγκόσμιο πρωταθλητή και χρυσό Ολυμπιονίκη στη σφύρα.

Για την Κιργισία, το Τουρκμενιστάν και το Ουζμπεκιστάν το σημαντικό είναι η συμμετοχή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ