Τετάρτη 17 Ιούλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΑΦΡΙΚΗ
Ψάχνει κι αλλού μετάλλια

Για την Αφρική η Ατλάντα κρύβει μια μεγάλη πρόκληση. Να αποδείξει για πρώτη φορά ότι δε στηρίζεται μόνο στο στίβο, αλλά ότι έχει κάνει βήματα και σε άλλα αθλήματα. Πάνω από όλα στο ποδόσφαιρο, όπου τα τελευταία χρόνια η μαύρη ήπειρος έχει δείξει τα δόντια της, τόσο στα Μουντιάλ, αλλά κυρίως στις παγκόσμιες διοργανώσεις των μικρών. Στην Ατλάντα Γκάνα και Νιγηρία θα προσπαθήσουν να φτάσουν στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου, κόντρα στη Βραζιλία και στην Ιταλία που θεωρούνται ως φαβορί. Θα είναι το πρώτο χρυσό της Αφρικής, που στη Βαρκελώνη έφτασε στο βάθρο με την Γκάνα (χρυσό μετάλλιο).

Στη Βαρκελώνη η Αφρική κατέκτησε μετάλλια μόνο σε τέσσερα αθλήματα. Στο στίβο, στην πυγμαχία, στο τένις και στο ποδόσφαιρο. Η επανεμφάνιση της Ν. Αφρικής δεν έδωσε τα αναμενόμενα (μόλις δύο ασημένια). Τώρα στην Ατλάντα η νοτιοαφρικανική αποστολή έχει ελπίδες σε περισσότερα αθλήματα, όπως στην κολύμβηση (Πένι Χέινς), την πυγμαχία (Μακεπούλα), στο κανό (Ρουθ Νόρτχε).

Βέβαια, για άλλη μια φορά ο στίβος είναι "το ορυχείο μεταλλίων" για τους Αφρικανούς. Οι Νοτιοαφρικανοί έχουν τον Μπριτς στο επί κοντώ, η Ναμίμπιατον Φρέντερικς μεγάλο φαβορί στα 100μ., αλλά και βασικό αντίπαλο του Τζόνσον στα 200μ., η Μοζαμβίκητη Μούτολα στα 800 και 1.500μ., η Νιγηρίαέχει τη μικρή σκυτάλη σε άνδρες και γυναίκες, η Ζάμπια τον Ματέτε στα 400εμπ., η Αλγερίατον Μορσελί και την Μπουλμέρκα (αν και η τελευταία δεν εμφανίζεται σε καλή κατάσταση), η Αιθιοπίατον εκπληκτικό Γκεμπρεσιλασίε στα 10.000 και την Τούλου στα 5.000, τοΜαρόκοτον Χισού και τον Γκερούζ, το Μπουρουντί τον Νιγιοκάμπο και τον Χατουνγκιμάνα.

Η μεγάλη όμως δύναμη της Αφρικής στο στίβο είναι η Κένυα, η κυρίαρχη των μεσαίων και μεγάλων αποστάσεων. Αιχμή του δόρατος έχει τον Μόουζες Κιπτανούι, πρώτο φαβορί στα 3.000 στιπλ, που αυτή τη φορά δεν έχασε το ολυμπιακό ραντεβού. Στην αρμάδα της Κένυα είναι ακόμα ο Κιπκορίρ, ο Μπιρίρ, ο Τέργκατ, ο Λορούπε, ο Κόετς, ο Ματσούκα, που την καθιστούν την υπερδύναμη στις αποστάσεις από τα 800μ. μέχρι τα 10.000μ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ