Τετάρτη 17 Ιούλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ
Μεγάλο ερωτηματικό

Ενα μεγάλο ερωτηματικό συνιστούν οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης. Κάποτε φιγουράριζαν στις υψηλές θέσεις του πίνακα των μεταλλίων. Στη Βαρκελώνη όμως κατρακύλησαν.

Την καλύτερη παρουσία είχε η Ουγγαρίαμε 30 μετάλλια (11 χρυσά) χάρη κυρίως στην κολύμβηση, θα 'ναι πολύ δύσκολο όμως να την επαναλάβει στην Ατλάντα.

Η Βουλγαρίααντίθετα παρά τα οικονομικά προβλήματα ελπίζει καλύτερη εμφάνιση από τη Βαρκελώνη με τα 16 μετάλλια. Η Στέφκα Κονσταντίνοβα στο ύψος ελπίζει για πρώτη φορά να στεφθεί χρυσή Ολυμπιονίκης. Η πάλη, η πυγμαχία, η άρση, το κανόε, η ρυθμική γυμναστική είναι τα άλλα αθλήματα που μπορούν φέρουν μετάλλια στους Βαλκάνιους γείτονες.

Με 160 αθλητές θα εκπροσωπηθεί στους αγώνες η Ρουμανία. Χρυσές ελπίδες υπάρχουν στη γυμναστική (κυρίως στις γυναίκες με Μιλοσόβιτσι, Γκογκεάν, Αμαναρ), στην πυγμαχία, στην ξιφασκία.

Η Πολωνία υπολογίζει στην κατάκτηση 16-19 μεταλλίων, στηριζόμενη στο στο κανόε - καγιάκ, στο τζούντο και στην κολύμβηση με τους Σκουζάλα, Μαλίνσκι και Πέσακ. Το εθνικό άθλημα των Πολωνών είναι τοκανόε - καγιάκ, όπου περιμένουν 3-4 χρυσά μετάλλια.

Η Τσεχία θα στείλει στις ΗΠΑ 12Ο αθλητές. Το ενδιαφέρον τους εστιάζεται στο κανόε, στο τένις και στον ακοντιστή Γιαν Ζελέσνι.

Μια ξεχωριστή περίπτωση αποτελεί η Γιουγκοσλαβία και οι Δημοκρατίες που προήλθαν από την πρώην ενιαία Γιουγκοσλαβία.

Η σημερινή Γιουγκοσλαβία, που έλειψε από τη Βαρκελώνη, αφού οι αθλητές της είχαν αγωνιστεί σαν ανεξάρτητοι. Στην Ατλάντα η Γιουγκοσλαβία περιμένει να δει τη σημαία της στον ιστό των αγώνων μέσα από τα ομαδικά σπορ. Μεγάλο φαβορί στο πόλο για χρυσό, στο μπάσκετ πέφτουν πάνω στο Ντριμ - τιμ 3.

Από τις υπόλοιπες Δημοκρατίες που προέκυψαν, ελπίδες διάκρισης έχει ηΚροατία με το τένις, το μπάσκετ και το χάντμπολ.

Για τη Βοσνία επιτυχία είναι και μόνο η συμμετοχή. Οι Βόσνιοι, με τους 9 αθλητές που στέλνουν, δεν έχουν ελπίδες μεταλλίων παρά μόνο ένα τρελό όνειρο, με τον σκοπευτή Φασλίγια, έβδομο στο Κύπελλο Κόσμου '95.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ