Πέμπτη 1 Αυγούστου 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΜΑΡΚΟ ΠΟΛΟ
Αγωνιστικός συναγερμός

Ναυτεργάτες, αλλά και άλλοι εργαζόμενοι από την Αθήνα, προετοιμάζουν αγωνιστική "υποδοχή" στο κρουαζιερόπλοιο, το Σάββατο

Να ορθώσουν το αγωνιστικό τους ανάστημα καλούνται όλοι οι ναυτεργάτες και οι εργαζόμενοι, στην κινητοποίηση που πραγματοποιεί η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία το Σάββατο, 3 Αυγούστου, στις 6 το πρωί στο λιμάνι του Πειραιά, στην Ακτή Ξαβέρη,ενάντια στις παρανομίες του υπό σημαία ευκαιρίας κρουαζιερόπλοιου "Μάρκο Πόλο" - το οποίο πιθανόν θα καταπλεύσει το Σάββατο στο λιμάνι του Πειραιά. Ταυτόχρονα, πληθαίνουν οι εκδηλώσεις συμπαράστασης στον αγώνα των ναυτεργατών από εργατικά σωματεία της Αθήνας και του Πειραιά. Από την άλλη, ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Κ. Σφυρίου, με την πλήρη κάλυψη της Ελληνικής κυβέρνησης και προκειμένου να διευκολύνει την αμερικανική εταιρία και τις επιδιώξεις της, προχωρεί στη δημιουργία Προεδρικού Διατάγματος, βάσει του οποίου θα μπορούν πλέον να εκτελούνται τουριστικά ταξίδια από πλοία με μη κοινοτικές σημαίες, με κάποιους όρους και προϋποθέσεις, βάζοντας έτσι σε κίνδυνο κεκτημένα δικαιώματα των ναυτεργατών.

Στη χτεσινή καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, ο υπουργός απέφυγε να απαντήσει σε σχετική ερώτηση καινα αναφέρει τους όρους και τις προϋποθέσεις που θα συμπεριλαμβάνονται στο ΠΔ, ισχυριζόμενος ότι δεν μπορεί να γνωστοποιήσει στον Τύπο αυτούς τους όρους πριν δοθούν στις ναυτεργατικές οργανώσεις. Σήμερα αναμένεται να ολοκληρωθεί η συζήτηση με τα συναρμόδια υπουργεία για τον τελικό καθορισμό αυτών των όρων. Σε ερώτηση για το αν θα πάρει μέτρα το Λιμενικό Σώμα το Σάββατο, ο υπουργός απάντησε ότι δεν μπορεί να αναγγείλει μέτρα προτού ολοκληρωθεί η συζήτηση για το Προεδρικό Διάταγμα. Τέλος, σε ερώτηση για το πώς θα αντιμετωπιστεί από τις τρίτες χώρες ένα τέτοιο ΠΔ, που θα καθορίζει όρους και προϋποθέσεις, προκειμένου να έρθουν πλοία τους στην Ελλάδα, ο Κ. Σφυρίου απάντησε ότι δεν μπορεί να ξέρει ποιες θα είναι αυτές οι αντιδράσεις, αν υπάρξουν.

Με ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία τονίζει ότι μετά και από τις δυο συσκέψεις που προηγήθηκαν στο υπουργείο και στην ΠΝΟ, αποφάσισε να μην επιτρέψει την προσέγγιση του "Μάρκο Πόλο" και καλεί τους ναυτεργάτες το Σάββατο να είναι στο λιμάνι του Πειραιά. Ωστόσο, η ΠΝΟ στην ανακοίνωσή της χαρακτηρίζει ως θετική (!) την έκδοση ΠΔ, αλλά μέχρι να υπάρξει συγκεκριμένη και ολοκληρωμένη πρόταση του υπουργού, θα συνεχίσει τις κινητοποιήσεις.

Μετά την αρνητική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, τονίζει με ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Πειραιά, δημιουργούνται ακόμη χειρότερες συνθήκες για τους Ελληνες ναυτεργάτες. "Το ΕΚΠ - υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση - συνεχίζει να στέκεται από την πρώτη στιγμή κοντά στους Ελληνες ναυτεργάτες και καλεί όλους τους εργαζόμενους στο λιμάνι του Πειραιά το Σάββατο το πρωί.

Με ανακοίνωσή του ο Δήμος Περάματος τονίζει ότι η άρση του καμποτάζ έχει άμεσες επιπτώσεις για την πόλη του Περάματος, γιατί συμβάλλει στη μείωση ακόμη περισσότερο της ναυπηγοεπισκευαστικής δραστηριότητας και αυξάνει παραπέρα την ανεργία. "Καλούμε - τονίζεται τέλος - όλους τους κατοίκους του Περάματος να δηλώσουν την ενεργή συμπαράστασή τους, με τη συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις των ναυτεργατών το Σάββατο στην Ακτή Ξαβέρη".

Τα Συνδικάτα Μετάλλου,Κλωστοϋφαντουργών,Ιδιωτικών Υπαλλήλων,Εμποροϋπαλλήλων,και Ξύλου της Αθήνας, καταγγέλλουν με ανακοίνωσή τους τη στάση του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, και συνολικά της κυβέρνησης, που συναινεί με τους εφοπλιστές στην κατάργηση του καμποτάζ και στην κατάργηση των κατακτήσεων για τους ναυτεργάτες. Τα σωματεία της Αθήνας συμπαραστέκονται και καλούν όλους τους εργαζόμενους να βρεθούν στο πλάι των ναυτεργατών και να συμμετάσχουν στην αγωνιστική συγκέντρωση του Σαββάτου.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αγωνιστικά απαντούν οι ναυτεργάτες (1996-07-31 00:00:00.0)
"Συναγερμός" στα λιμάνια (1996-07-05 00:00:00.0)
"Φωτιά" στο λιμάνι από απόφαση του ΣτΕ (1996-05-25 00:00:00.0)
ΤΡΙΚΥΜΙΑ στην ελληνική ακτοπλο'ϊα (1996-05-25 00:00:00.0)
Μαχητική υπεράσπιση του καμποτάζ (1996-05-23 00:00:00.0)
"Πράσινο φως" στην παραβίαση του καμποτάζ! (1996-05-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ