Πέμπτη 8 Αυγούστου 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
Θα γίνει η απεργία!

Απεργία για τις 16 και 17 Αυγούστου, σε όλες τις κατηγορίες πλοίων στο λιμάνι του Πειραιά αποφάσισαν τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, για την προστασία του καμποτάζ και των δικαιωμάτων των ναυτεργατών

Με 48ωρη απεργία στις 16 και 17 Αυγούστου, σε όλες τις κατηγορίες πλοίων στο λιμάνι του Πειραιά,απαντούν τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ,στην προκλητική παραβίαση του καμποτάζ από το κρουαζιερόπλοιο, αμερικανικών συμφερόντων και με σημαία "ευκαιρίας" "Μάρκο Πόλο",υπό τις αυταρχικές "ευλογίες" της ελληνικής κυβέρνησης και του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας,που το περασμένο Σάββατο αντιμετώπισε για άλλη μια φορά με άγριο ξυλοδαρμό τους ναυτεργάτες, οι οποίοι διαδήλωναν ειρηνικά για την προστασία των δικαιωμάτων τους. Η απεργία θα αρχίσει στις 6 το πρωί της Παρασκευής.

Η κινητοποίηση, όμως, είναι απάντηση και στην αλλαγή "ρότας" της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας,η οποία ανέτρεψε την αρχική της απόφαση για την απεργία, υποχωρώντας στις εφοπλιστικές πιέσεις και στις κυβερνητικές απαιτήσεις, με άλλοθι την αναταραχή που θα υποστεί το κοινωνικό σύνολο, αλλά και την εξαγγελία του ΥΕΝ για έκδοση Προεδρικού Διατάγματος. Ωστόσο, το ΠΔ που ετοιμάζει το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας,σύμφωνα με όσα έχουν ανακοινωθεί, επιχειρεί την ολοκληρωτική και θεσμοθετημένη παραβίαση του καμποτάζ, κάτι που είναι και βασική επιδίωξη των αμερικανικών συμφερόντων.

Οι διοικήσεις των δυο σωματείων που συνεδρίασαν χτες το απόγευμα και αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν την απεργία, είχαν δηλώσει από την πρώτη στιγμή την αντίθεσή τους στην απόφαση αναστολής της ΠΝΟ. Με κοινή ανακοίνωσή τους τόνιζαν ότι η πλειοψηφία της διοίκησης της Ομοσπονδίας "εγκαταλείπει κάθε προσπάθεια, έστω και στα λόγια, υπεράσπισης του καμποτάζ και ευθυγραμμίζεται στη γενική τάση και κατεύθυνση του κεφαλαίου". Με την ίδια ανακοίνωση καλούσαν τους ναυτεργάτες, αλλά και τους άλλους εργαζόμενους να δυναμώσουν την πάλη τους για την προστασία των δικαιωμάτων τους ενάντια στον αντεργατικό μεσαίωνα που επιβάλλει η πολιτική της κυβέρνησης.

"Την έντονη αντίθεσή της στην άρση του καμποτάζ", εκφράζει με ομόφωνη απόφασή της η διοίκηση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργατών Επισιτισμού - Τουρισμού,η οποία σε ανακοίνωσή της τονίζει ότι "στηρίζει τον αγώνα των ναυτεργατών για εφαρμογή του νόμου με το σύνθημα όπως εκφράζεται "Ελληνικά πλοία στις Ελληνικές θάλασσες με Ελληνες ναυτεργάτες"".

"Ο αγώνας τους είναι και δική μας υπόθεση", τονίζει στην ανακοίνωσή της ηΟμοσπονδία Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων,η οποία καταδικάζει την επίθεση του κατασταλτικού μηχανισμού ενάντια στους ναυτεργάτες και υπογραμμίζει ότι η ουσιαστική κατάργηση του καμποτάζ "αποδεικνύει ότι η σημερινή κυβέρνηση, όπως και όλες παλαιότερα, τρέχει να εξυπηρετήσει το εφοπλιστικό κεφάλαιο".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ