Πέμπτη 8 Αυγούστου 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΚΑΤΣΩΤΗ, ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
Απαιτούνται μέτρα

- Ποιες είναι οι εκτιμήσεις σας για την εξέλιξη της φετινής τουριστικής σεζόν, δεδομένου ότι σχεδόν έφτασε το τέλος της;

- Είχαμε προβλέψει ότι φέτος θα υπήρχε μεγαλύτερη μείωση της τουριστικής κίνησης, που εκτιμάμε ότι θα συνεχιστεί και του χρόνου. Τα στοιχεία που δίνονται από το υπουργείο Ανάπτυξης και τον ΕΟΤ, για 12,5% μείωση, δεν ευσταθούν. Η μείωση ξεπερνά το 25% συνολικά. Οι αιτίες αυτής της συνεχιζόμενης πτώσης, κατά τη γνώμη μου, είναι τρεις. Η πρώτη είναι η δράση των πολυεθνικών τουρ - οπερέιτορς, που ελέγχουν πάνω από το 70% των τουριστών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τους οποίους κατευθύνουν σε αγορές που τους αποφέρουν σημαντικά οφέλη, συνθλίβοντας ταυτόχρονα τους μικρομεσαίους του κλάδου. Η δεύτερη αιτία είναι η διαρκής λιτότητα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που περιορίζει την τουριστική κίνηση. Η τρίτη αιτία είναι η απουσία της παρέμβασης της πολιτείας στις χώρες προέλευσης των τουριστών και η ανυπαρξία τουριστικής πολιτικής.

- Ποιες είναι οι επιπτώσεις αυτής της κατάστασης στους εργαζόμενους του κλάδου;

- Τα μεγαλύτερα θύματα αυτής της υπόθεσης είναι οι εργαζόμενοι. Φέτος και πάλι με δυσκολία θα καλύψουν τις 100 μέρες απασχόλησης, που απαιτούνται για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και για να ενταχθούν στο Ταμείο Ανεργίας το χειμώνα. Δε συζητάμε για την κάλυψη των βασικών αναγκών. Καταλαβαίνετε ότι μια οικογένεια πρέπει να ζήσει με τις αποδοχές 100 ημερών έναν ολόκληρο χρόνο! Αυτό έχει και σοβαρότατες επιπτώσεις στην κοινωνική ασφάλιση. Τα τελευταία χρόνια, στην καλύτερη περίπτωση, οι εργαζόμενοι απασχολούνται 100 μέρες, που σημαίνει 45 χρόνια εργασίας για να συνταξιοδοτηθούν. Η πίεση των πολυεθνικών του κλάδου έχει και ως αποτέλεσμα να προσφεύγουν οι μικρομεσαίοι σε παράνομη απασχόληση αλλοδαπών, στη μη τήρηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και στη μη ασφάλισή τους. Δε μιλάμε για τις εργασιακές σχέσεις, που θυμίζουν Μεσαίωνα. Και πρέπει να επισημάνουμε εδώ τις σοβαρότατες ευθύνες της κυβέρνησης για όλα αυτά τα ζητήματα.

- Πώς αντιμετώπισε η κλαδική Ομοσπονδία όλα αυτά τα ζητήματα και πώς πιστεύετε ότι μπορούν να αντιμετωπιστούν;

- Πιστεύω ότι η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ) έχει με τη σειρά της σοβαρές ευθύνες, γιατί δεν ακολούθησε μια σωστή τακτική προκειμένου να διασφαλιστούν τα δικαιώματα των εργαζομένων και να πιέσει την κυβέρνηση για μέτρα βελτίωσης της κατάστασης. Η συναινετική πολιτική της είχε ως αποτέλεσμα να φτάσουμε στον Αύγουστο, οι εργαζόμενοι να μην έχουν πάρει ακόμα αυξήσεις και θα αναγκαστεί να υπογράψει σύμβαση στα όρια της Εθνικής Σύμβασης Εργασίας. Πιστεύω ότι η κατάσταση μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο όταν το συνδικαλιστικό κίνημα διεκδικήσει μέτρα περιορισμού της δράσης των πολυεθνικών, και σ' αυτή την κατεύθυνση πρέπει να δράσουν και οι μικρομεσαίοι του κλάδου, αν θέλουν να επιβιώσουν. Ακόμα, απαιτούνται λύσεις στο σοβαρό πρόβλημα των εργασιακών σχέσεων, των αυξήσεων, της περιφρούρησης των ασφαλιστικών δικαιωμάτων, της προστασίας των ανέργων. Μέτρα για νέες μορφές τουρισμού, που θα επεκτείνουν την τουριστική περίοδο και θα διασφαλίζουν θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης. Εργα υποδομής, που θα συμβάλουν και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων, αλλά και του τουρισμού. Και βέβαια, μέτρα για τη διασύνδεση του τουρισμού με την εγχώρια αγροτική και βιομηχανική παραγωγή.

Β. Ν.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στο 5% η μείωση της τουριστικής κίνησης (2009-03-31 00:00:00.0)
Από τον τουρισμό κερδίζουν λίγοι (2006-08-19 00:00:00.0)
Κοινωνικό δικαίωμα και ανάγκη (2003-11-06 00:00:00.0)
Πρόβλημα πρώτο, η απασχόληση (1998-05-03 00:00:00.0)
Για τους "μεγάλους" τα οφέλη (1997-12-14 00:00:00.0)
Ο τουρισμός και η προοπτική του! (1996-06-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ