Τρίτη 27 Αυγούστου 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
22Ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - ΟΔΗΓΗΤΗ
Δικαίωμα για όλους ο αθλητισμός

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το τουρνουά μπάσκετ στην Τούμπα Θεσσαλονίκης

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ.-

Παρουσία εκατοντάδων νέων ολοκληρώθηκε το βράδυ της Κυριακής το 9ο Τουρνουά Μπάσκετ που διοργάνωσε η ΟΒ Τούμπας της ΚΝΕ, στα πλαίσια των εκδηλώσεων του 22ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - "Οδηγητή" που γίνονται στη Θεσσαλονίκη.

Για τέσσερις μέρες το γήπεδο της Αναγέννησης στην Κάτω Τούμπα γέμιζε από νέους και νέες, που με την παρουσία τους στους αγώνες των ερασιτεχνικών ομάδων, στήριζαν τον ερασιτεχνικό αθλητισμό, τη συλλογικότητα και την ευγενή άμιλλα. Εννέα χρόνια τώρα το Τουρνουά Μπάσκετ έχει γίνει θεσμός στη συνοικία της Τούμπας. Κάθε χρόνο τέτοια περίοδο ο ερασιτεχνικός αθλητισμός βρίσκει διέξοδο και αναδεικνύεται η άλλη αντίληψη για τον αθλητισμό.

"Φτάνουν οι φιλότιμες προσπάθειες κάποιων αθλητών και προπονητών, φτάνει ο πρωταθλητισμός για να είναι μια χώρα ανεπτυγμένη αθλητικά;". Σ' αυτό το ερώτημα οι Κνίτες και οι Κνίτισσες απαντάνε όχι, το ίδιο απάντησαν και οι εκατοντάδες νέοι της Τούμπας που πήραν μέρος στις εκδηλώσεις. Χρειάζεται σχεδιασμένη άθληση από τις κατώτερες σχολικές βαθμίδες, με τη δημιουργία της ανάλογης υποδομής, οικονομική επιχορήγηση στην ΤΑ για τη δημιουργία υποδομής για μαζική άθληση, ενίσχυση όλων των φορέων για αθλητικές συναντήσεις και άλλα πολλά.

Από τις ομάδες που πήραν μέρος στο φετινό τουρνουά, έφτασαν στον τελικό ο "Διόνυσος" και οι "Νο Name". Το απόγευμα της Κυριακής αναδείχτηκε νικητής ο "Διόνυσος" με 74 - 72. Εκεί, στο γηπεδάκι της Αναγέννησης, παρουσία εκατοντάδων νέων, που χειροκρότησαν και τους νικητές και τους "ηττημένους", έγινε η απονομή των αναμνηστικών μεταλλίων στα παιδιά, που ξέρουν να αγωνίζονται συλλογικά.

Το φετινό Τουρνουά ήταν αφιερωμένο στον 19χρονο Βασίλη Κιουρτζόγλου,που σκοτώθηκε στις αρχές Αυγούστου σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα. Στο νεαρό αθλητή, ο οποίος συμμετέχοντας στο Τουρνουά δύο χρονιές συνέχεια έδωσε και αυτός το δικό του αγωνιστικό διεκδικητικό μήνυμα για τον αθλητισμό που ονειρεύονται οι χιλιάδες νέοι του τόπου. Οι νέοι ερασιτέχνες αθλητές στη μνήμη του φίλου και συναθλητή τους θα επιδώσουν τα μετάλλια στην οικογένεια του άτυχου Βασίλη Κιουρτζόγλου.

Στην εκδήλωση μίλησε ο καθηγητής φυσικής αγωγής και στέλεχος της ΚΟΘ του ΚΚΕ, Γιάννης Νοτάκης, ο οποίος με αφορμή τις διακρίσεις των Ελλήνων αθλητών στους Ολυμπιακούς είπε: "Δεν πρέπει να κάνουμε το λάθος να πιστεύουμε ότι επειδή η Ελλάδα πήρε 4 χρυσά και άλλα αργυρά και χάλκινα μετάλλια, ότι ο αθλητισμός στη χώρα μας αναπτύσσεται. Και αυτό γιατί η ανάπτυξη της επιστήμης σήμερα δίνει τη δυνατότητα να στηρίξεις μόνο λίγους επαγγελματίες αθλητές και να βγάλεις Ολυμπιονίκες". "Τι αθλητισμό θέλουμε λοιπόν; Εναν εμπορευματοποιημένο αθλητισμό, όπου ο αθλητής θα εμπορεύεται την αξία του, ο προπονητής τη δουλιά του, η ομάδα θα εμπορεύεται τις διαφημίσεις, ο πρόεδρος θα πουλά τα τηλεοπτικά δικαιώματα, τα έντυπα θα αγοράζουν και θα πουλάνε θέαμα και τελικά όλα, άνθρωποι και αξίες, θα κινούνται με βάση το κέρδος;

Η Κομμουνιστική Νεολαία δεν πιστεύει σ' ένα τέτοιο αθλητισμό, γιατί η κοινωνία δεν έχει ανάγκη έναν τέτοιο αθλητισμό. Αντίθετα, χρειάζονται χρήματα από το κράτος για να στηριχτεί ο σχολικός αθλητισμός, ο σωματειακός - που ζει με λαχειοφόρες αγορές - ο μαζικός αθλητισμός όπου ζει και δουλεύει η νεολαία και ο κάθε εργαζόμενος. Οταν μιλάμε για αθλητισμό για όλους, χρειάζονται και άλλες κοινωνικές συνθήκες, για μισθούς και εργασία που θα επιτρέπουν στους εργαζόμενους να έχουν ελεύθερο χρόνο".

Αναφερόμενος στις επερχόμενες εκλογές ο Γ. Νοτάκης κάλεσε τους νέους με την ψήφο τους να ισχυροποιήσουν το ΚΚΕ. "Μην εξαργυρώνεται την αξιοπρέπειά σας στα βουλευτικά ή κομματικά γραφεία των κομματαρχών", επισήμανε. "Την επόμενη των εκλογών δε θα σας δώσουν ούτε τη θέση που σας έχουν υποσχεθεί αλλά θα έχετε χάσει και την αξιοπρέπειά σας. Ενα ισχυρό ΚΚΕ την επόμενη των εκλογών θα βοηθήσει καλύτερα το λαό να οργανωθεί, να αντισταθεί και να διεκδικήσει τα δικαιώματά του. Ο δρόμος που σας προτείνουμε είναι ο πιο δύσκολος, είναι όμως ο πιο σίγουρος για να αντιμετωπίσουμε την ανεργία και την εξαθλίωση, να διαφυλάξουμε το μέλλον της χώρας μας. Χρειάζεται να έρθετε σε ρήξη με το κατεστημένο, να ψηφίσετε το κόμμα της εργατικής τάξης, το κόμμα της νεολαίας, το ΚΚΕ. Να ψηφίσετε το ΚΚΕ για πολιτικές αλλαγές που θα βελτιώσουν συνολικά τη ζωή μας και βέβαια και τον αθλητισμό".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ