Τρίτη 27 Αυγούστου 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ο φακός της απάτης

Τους βολεύει να "επικοινωνούν" με το λαό εξ αποστάσεως. Γι' αυτό επέλεξαν να διεξάγουν τον προεκλογικό αγώνα κυρίως μέσω της τηλεόρασης. Αυτό είναι το "κουμπί" κι ας αφήσουν τα περί "πολιτισμένου, δημοκρατικού διαλόγου". Η τηλεόραση αποτελεί το δικό τους "γήπεδο". Παίζουν εντός έδρας.Οι εκπρόσωποι των δυο μεγάλων κομμάτων θα έχουν άνεση χρόνου και τη βοήθεια των τηλεπαρουσιαστών. Ετσι θα μπορούν να φλυαρούν, χωρίς να λένε τίποτα επί της ουσίας. Να αναφέρονται σε γενικότητες και αριθμούς, να παραπλανούν, να μην απολογούνται για τα καταστροφικά αποτελέσματα της πολιτικής των κομμάτων τους.

Ο απρόσωπος τηλεοπτικός φακός δεν τους δημιουργεί συστολές κι αναστολές. Διότι είναι άλλο πράγμα να μιλάει κάποιος εκ του ασφαλούς, γνωρίζοντας ότι ο πολίτης δεν έχει τη δυνατότητα αντιλόγου κι άλλο να βλέπει κατάματα τον ψηφοφόρο, να νιώθει την απόρριψη στο κόμμα του και στο πρόσωπό του.

Για φανταστείτε τον Κ. Σημίτη να συνομιλεί απ' ευθείας με συνταξιούχους και να πρέπει να δικαιολογήσει την επίθεση των ΜΑΤ εναντίον τους, επειδή ζητούσαν ανθρώπινη σύνταξη. Η τον Μ. Εβερτ να περιοδεύει στο Πέραμα και να προσπαθεί να εξηγήσει στους εργάτες γιατί υποστήριξε και υποστηρίζει το ξεπούλημα και το κλείσιμο των Ναυπηγείων, τη "νέκρωση" της Ζώνης.

Για σκεφτείτε σε πόσο δύσκολη θέση θα βρισκόταν ο Στ. Τζουμάκας συνομιλώντας με Θεσσαλούς αγρότες, όταν τον ρωτούσαν γιατί, ως υπουργός Γεωργίας, δεν έλυσε κανένα από τα προβλήματα που δημιούργησε η αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης και γιατί, στη διάρκεια των αγροτικών κινητοποιήσεων, κυβερνητικά και κομματικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ έβριζαν τους αγρότες, χαρακτηρίζοντάς τους "αγροίκους", "ταραχοποιούς", "υποκινούμενους" και "εθνοπροδότες". Η την Ντόρα Μπακογιάννη και τον Γ. Σουφλιά να επιχειρούν να εξηγήσουν γιατί καλούσαν την αγροτιά να σταματήσει τους αγώνες και να υποταχθεί στις καταστροφικές επιλογές της ΕΕ.

Για αναλογιστείτε πώς θα ένιωθε ο Γ. Παπαντωνίου, ευρισκόμενος μπροστά στη νοικοκυρά που βγαίνει από το σούπερ μάρκετ με άδειο το πορτοφόλι και σχεδόν αδειανό και το καλάθι της. Η τον Στ. Μάνο να προσπαθεί να εξηγήσει την αναγκαιότητα των ιδιωτικοποιήσεων στους απολυμένους της "Πειραϊκής - Πατραϊκής" και στους, αγωνιούντες για το μέλλον της απασχόλησής τους, εργαζόμενους της ΑΓΕΤ.

Ενώ πόσο εύκολα όλοι αυτοί που κυβέρνησαν και θέλουν να κυβερνήσουν θα μπορούν να εμφανίζονται στα τηλεοπτικά κανάλια και να μιλούν γενικώς και αορίστως περί "προγράμματος σύγκλισης", "μικρότερου και ευέλικτου κράτους", "κοινωνικής πολιτικής", "εκσυγχρονισμού", "ειρηνικής επανάστασης" και άλλων ανοησιών, θέτοντας παραπλανητικά και εκβιαστικά διλήμματα.

Ξεχνούν, όμως, ότι οι εργαζόμενοι, οι αγρότες, οι επαγγελματοβιοτέχνες, οι συνταξιούχοι, οι νέοι ψηφοφόροι έχουν συνδέσει το "χαζοκούτι" - ιδιαίτερα όταν σ' αυτό εμφανίζονται πολιτικοί του δικομματισμού - με την ψευτιά και την πολιτική απατεωνιά και μάλλον δεν "τσιμπάνε" εύκολα πλέον.

Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει αυτούς τους ανθρώπους ως «κουκιά» (2023-07-26 00:00:00.0)
Το σχέδιο... (2007-08-28 00:00:00.0)
Για σένα που ανησυχείς! (1999-05-30 00:00:00.0)
"ΑΛΑΡΓΑ" ΑΠ' ΤΟ ΛΑΟ, Η ΝΔ (1998-06-02 00:00:00.0)
Συλλογική η ευθύνη της ποινικοποίησης (1997-10-22 00:00:00.0)
Λαϊκή εκδήλωση ενάντια στον Γιέλτσιν (1996-04-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ