Τρίτη 27 Αυγούστου 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΦΥΛΑΚΕΣ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ
Εξέγερση με ερωτηματικά

Αρκετά ερωτηματικά προκάλεσε η προχτεσινή εξέγερση των κρατούμενων στις Φυλακές Κορυδαλλού, η οποία ευτυχώς έληξε έγκαιρα και κυρίως αναίμακτα. Η εξέγερση απ' ό,τι φαίνεται έγινε χωρίς οργανωμένο σχέδιο και σαφείς στόχους, δεν υπήρξαν συγκεκριμένα αιτήματα και εκδηλώθηκε σε προεκλογική περίοδο. Ακόμη και η ώρα που εκδηλώθηκε η εξέγερση, στις 7.45 μ.μ. είναι ασυνήθιστη, καθώς οι εξεγέρσεις οργανώνονται συνήθως τη στιγμή που μπαίνουν οι κρατούμενοι στα κελιά τους. Ανεξάρτητα πάντως από τα κίνητρα και τις σκοπιμότητες, η εξέγερση αυτή επανέφερε στην επικαιρότητα το τεράστιο πρόβλημα της έλλειψης πραγματικού σωφρονιστικού συστήματος, της ύπαρξης κυκλωμάτων, αλλά και τις άσχημες συνθήκες που επικρατούν στις ελληνικές φυλακές.

Χτες γινόταν καταγραφή των ζημιών, η έκταση των οποίων δε συγκρίνεται βέβαια με αυτές της προηγούμενης εξέγερσης, αλλά είναι σημαντικές στις αποθήκες τροφίμων, στις καντίνες και στους κοινόχρηστους χώρους. Η προχτεσινή εξέγερση είναι η δεύτερη την τελευταία τριετία με αρχικό "σημείο έκρηξης" το Σωφρονιστικό Κατάστημα Ανηλίκων. Ολα ξεκίνησαν όταν ομάδα Αλβανών και Ελλήνων ανηλίκων συνεπλάκησαν στα μαγειρεία - τραπεζαρία του Σωφρονιστικού Καταστήματος Ανηλίκων και γρήγορα ενεπλάκησαν και οι "σκληροί" των φυλακών, οι οποίοι συνέλαβαν τον σωφρονιστικό υπάλληλο Νίκο Χρα,35 χρόνων και τον κράτησαν ως όμηρο μέχρι τις πρωινές ώρες της Κυριακής.

Μία ώρα αργότερα και ενώ τα πράγματα έδειχναν ότι είχαν τελειώσει, στο χορό μπήκαν και οι βαρυποινίτες από την τρίτη και τέταρτη πτέρυγα των ανδρικών φυλακών, ζητώντας την απομάκρυνση από τις φυλακές των Αλβανών κρατουμένων. Η έγκαιρη επέμβαση των διμοιριών των ΜΑΤ και ομάδων των ΕΚΑΜ απέτρεψε την απόδραση κρατουμένων, ενώ η εισαγγελέας Μ. Καλατζή με την παρουσία της διεύθυνσης των Φυλακών άρχισε τις διαπραγματεύσεις με Ελληνες κρατούμενους.

Προκαταρκτική εξέταση για την εξέγερση στις Φυλακές Κορυδαλλού διεξάγει η Αστυνομική Διεύθυνση Πειραιά με εντολή της εισαγγελέα Μ. Καλανζή. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν εντοπιστεί οι πρωταίτιοι της εξέγερσης και εναντίον τους θα ασκηθούν ποινικές διώξεις.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Ε. Βενιζέλος σε δηλώσεις του επισήμανε ότι "η συντριπτική πλειοψηφία των κρατουμένων έμεινε μακριά από το χτεσινό επεισόδιο που εντοπίστηκε σε μια πτέρυγα". Παράλληλα, ο υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε ότι τους τελευταίους έξι μήνες ο αριθμός των κρατουμένων μειώθηκε κατά 800 άτομα και οι θέσεις κράτησης αυξήθηκαν κατά 420.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πολύνεκρος ο απολογισμός (2001-02-21 00:00:00.0)
Εκτεταμένες ζημιές από την εξέγερση (2000-04-28 00:00:00.0)
Ξεχασμένες υποσχέσεις (1996-05-26 00:00:00.0)
"Αισιοδοξία" για την παράταση (1996-03-08 00:00:00.0)
Καζάνι που βράζει όλες οι φυλακές (1996-03-05 00:00:00.0)
Με την καθοδήγηση των ενηλίκων... (1995-01-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ