Δευτέρα 16 Σεπτέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στα νύχια των τραπεζών οι μικρές επιχειρήσεις

Αν θέλεις να αποτελειώσεις ένα ζωντανό οργανισμό, του φράζεις τους αναπνευστικούς πόρους. Αν θέλεις να διαλύσεις μια επιχείρηση, της κόβεις τη χρηματοδότηση.

Την τακτική αυτή ακολούθησαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, προκειμένου να στείλουν στα νεκροταφεία της καπιταλιστικής κρίσης τις εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Εκτός των άλλων ο στραγγαλισμός των μικρών επιχειρηματικών και εμπορικών μονάδων της χώρας μας ήταν δέσμευση των δύο υποτακτικών, προς τις Βρυξέλλες, αυτών κυβερνήσεων. Δέσμευση, η οποία αναλήφθηκε τόσο το 1991 με την υπογραφή του περίφημου κοινοτικού δανείου, όσο και με την κατάθεση των δύο επόμενων προγραμμάτων "σύγκλισης" το 1993 (κυβέρνηση ΝΔ) και 1994 (κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ).

Στα πλαίσια της "απελευθέρωσης" του τραπεζικού συστήματος η κυβέρνηση της ΝΔ κατάργησε το 1991 την Επιτροπή Βιοτεχνικών Δανείων της Τράπεζας της Ελλάδας, η οποία είχε από το 1978 την ευθύνη για τη χορήγηση βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων δανείων στις βιοτεχνικές επιχειρήσεις. Καταργήθηκε επίσης σταδιακά η υποχρέωση των εμπορικών τραπεζών να δεσμεύουν μέρος των νέων καταθέσεών τους (το 10%) για την ενίσχυση του Ειδικού Κεφαλαίου, μέσω του οποίου χρηματοδοτούνταν τα βιοτεχνικά δάνεια. Η δέσμευση αυτή επί των νέων καταθέσεων από 10% που ήταν μέχρι την 31/12/91 μειώθηκε στο 8% την 1/1/92, στο 5% την 1/1/93, για να μηδενιστεί πλήρως την 1/7/93. Από τότε και μέχρι σήμερα το Ειδικό Κεφάλαιο για την ενίσχυση της βιοτεχνίας λειτουργεί με βάση τα υπόλοιπα που υπήρχαν την ημερομηνία κατάργησης της υποχρέωσης ενίσχυσής του με μέρος των νέων καταθέσεων.

Η συνειδητή αχρήστευση του μηχανισμού χρηματοδότησης της βιοτεχνίας οδήγησε τους βιοτέχνες στα νύχια των εμπορικών τραπεζών και στα τοκογλυφικά επιτόκια της "ελεύθερης" αγοράς. Εκτός αυτού, οι βιοτεχνικές επιχειρήσεις θα πρέπει να υποθηκεύουν στις τράπεζες πληθώρα περιουσιακών τους στοιχείων και άλλες δυσβάστακτες επιβαρύνσεις, πολιτική η οποία έχει οδηγήσει τους βιοτέχνες στους "παράνομους" τοκογλύφους, το είδος των οποίων τα τελευταία χρόνια γνωρίζει ιδιαίτερη άνθηση.

Στον πίνακα παραθέτουμε την εξέλιξη των βιοτεχνικών δανείων από το 1986 μέχρι το 1995.

Στην πρώτη στήλη υπάρχει η εξέλιξη του ύψους των δανείων στη βιοτεχνία που χορηγούνται από το Ειδικό Κεφάλαιο. Τα δάνεια αυτά από 202,2 δισ. δραχμές το 1986, αυξήθηκαν σε 333,9 δισ. δραχμές το 1995 ή 65,5%.

Στη δεύτερη στήλη παραθέτουμε την εξέλιξη των βιοτεχνικών δανείων που χορηγήθηκαν από τις εμπορικές τράπεζες. Τα δάνεια αυτά από 50,6 δισ. δραχμές το 1986, ανήλθαν σε 277 δισ. δραχμές το 1995 ή ποσοστιαία αύξηση 447,2%.

Τέλος, στην τρίτη στήλη παρουσιάζεται η συνολική εξέλιξη των βιοτεχνικών δανείων κατά τη δεκαετία 1986-1995.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ