Δευτέρα 16 Σεπτέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εκλεισαν 270.000 επιχειρήσεις

Την περίοδο 1990-1994 έκλεισαν συνολικά 268.773 επιχειρήσεις, στη συντριπτική τους πλειοψηφία μικρές, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών. Αποδεικνύεται έτσι ότι η περίφημη καπιταλιστική αναδιάρθρωση της οικονομίας, που ξεκίνησε την προηγούμενη δεκαετία, έπληξε αποφασιστικά τις μικρές επιχειρήσεις. Τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών για τις επιχειρήσεις που έκλεισαν ανταποκρίνονται περισσότερο στην πραγματικότητα από εκείνα της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών, μια και η Ενωση καταγράφει μόνο τις πτωχευτικές διαδικασίες που κινήθηκαν αποκλειστικά στα πλαίσια των διοικητικών δικαστηρίων. Οι πτωχεύσεις αυτές στο ίδιο διάστημα ήταν μόνο 30.000.

Από την ανάλυση που παρουσιάζουμε στον πίνακα, γίνεται εμφανές ότι την περίοδο εφαρμογής του προγράμματος "σύγκλισης" συνοδεύεται με έναν απηνή διωγμό σε βάρος των μικρών επιχειρήσεων. Οι ευρωπαϊκές πολυεθνικές, στις οποίες οι ελληνικές κυβερνήσεις παρέδωσαν την εσωτερική αγορά, την ήθελαν και "καθαρή" χωρίς ενοχλητικούς ανταγωνιστές.

Ο αυξανόμενος αριθμός των Ομόρρυθμων και των Ετερόρρυθμων Εταιριών, που κλείνουν τα χρόνια αυτά (συνολικά έκλεισαν 61.125 ΟΕ και ΕΕ ή το 22,7% του συνόλου), θα πρέπει να αποδοθεί στον εντεινόμενο ανταγωνισμό από τις πολυεθνικές επιχειρήσεις, αλλά κυρίως στην επιβολή του εξοντωτικού συντελεστή φόρου 35% επί του χρονιάτικου τζίρου.

Ο αυξανόμενος παράλληλα αριθμός των ατομικών επιχειρήσεων που έκλεισαν κατά την περίοδο αυτή (έβαλαν λουκέτο συνολικά 194.199 ατομικές επιχειρήσεις ή το 72,2% του συνόλου) καταδεικνύει το μέγεθος της ανεργίας, αλλά και τα περιορισμένα περιθώρια, στις δύσκολες μέρες που διανύουμε, να ανοίξει κάποιος μια τρύπα και τελικά να τη διατηρήσει. Δεν υπάρχουν δυστυχώς στοιχεία για το 1995, όπου εφαρμόστηκαν για πρώτη φορά τα "αντικειμενικά" κριτήρια, τα οποία οδήγησαν και νέες χιλιάδες μικρών επιχειρηματιών στο αναγκαστικό λουκέτο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ