Τρίτη 17 Σεπτέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΜΑΘΗΤΩΝ
Οι γονείς θα πληρώνουν τους δασκάλους!
  • Το δρόμο για την αποκέντρωση - ιδιωτικοποίηση της δημόσιας εκπαίδευσης προσπαθεί να ανοίξει η κυβέρνηση
  • Κανείς γονιός δεν πρέπει να συμβάλει

Την απαρχή της ιδιωτικοποίησης της δημόσιας εκπαίδευσης εξάγγειλε χτες ουσιαστικά ο υπουργός Παιδείας Γ. Παπανδρέου. Παρουσιάζοντας το πρόγραμμα της Δημιουργικής Απασχόλησης - το λεγόμενο "Ολοήμερο σχολείο" - για τα παιδιά νηπιαγωγίου και δημοτικού, κάλεσε ορθά - κοφτά τους γονείς να πληρώνουν τους δασκάλους! "Το υπουργείο Παιδείας θα δώσει την αρχική χρηματοδότηση και, βέβαια, το σχολικό χώρο, το υλικό και θα συμβάλλει στην επιμόρφωση των παιδαγωγών. Οι ενδιαφερόμενοι γονείς και ο δήμος θα συμβάλλουν για την καταβολή του ωρομισθίου των παιδαγωγών",είπε, μιλώντας σε συγκέντρωση μελών διοικήσεων Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων του Λεκανοπεδίου.

Το πρόβλημα της απασχόλησης των παιδιών, ιδιαίτερα το πρωϊ, στις περιπτώσεις της διπλής βάρδιας, είναι υπαρκτό και έντονο για τους εργαζόμενους γονείς. Αντί η κυβέρνηση να λύσει αυτό το πρόβλημα, εκβιάζει τους γονείς να βάλουν ακόμη πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη. "Πληρώνετε 100.000 δραχμές για τα φροντιστήρια, θα σας βλάψει ένα ποσό 5.000 - 10.000;" τους πέταξε κατάμουτρα χτες. Δεν έμεινε όμως εκεί. Τους κάλεσε "να βάλουν νερό στο κρασί τους" αποδεχόμενοι 35μελή και πλέον τμήματα, για να λυθεί έτσι το πρόβλημα της διπλοβάρδιας!

Οι προθέσεις αυτές του υπουργείου, όπως ήταν αναμενόμενο, ξεσήκωσαν έντονες αντιδράσεις των γονέων. "Εδώ δεν έχουμε σχολεία, η διπλοβάρδια έχει γίνει καθεστώς, οι ελλείψεις σε διδακτικό προσωπικό είναι πραγματικότητα και εσείς μιλάτε για κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης; Σε περιοχές όπως το Πέραμα, όπου η ανεργία φτάνει μέχρι και 50%, πώς θα βρουν οι γονείς τις 10.000 για να πληρώσουν το δάσκαλο;". Τα ερωτήματα των γονιών πολλά, αλλά έμειναν αναπάντητα.

"Ολα φαίνεται ότι τείνουν στην αποκέντρωση - ιδιωτικοποίηση της παιδείας. Θα λειτουργούν πια τα σχολεία σύμφωνα με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και σιγά σιγά θα μετατραπεί το σχολείο σε επαγγελματική στέγη για τον δάσκαλο. Θέλει το υπουργείο να μετατρέψει εμάς τους γονείς εργοδότες των δασκάλων, αφού καλούμαστε να πληρώνουμε τους δασκάλους των παιδιών μας με αυτό το πρόγραμμα, και τους δασκάλους θέλει να τους μετατρέψει σε ελεύθερους επαγγελματίες. Δε μας είπε όμως τους Συλλόγους Γονέων σε τι θέλει να τους μετατρέψει. Σε ομώνυμες ή ανώνυμες εταιρίες; Κανείς γονιός να μη συμβάλει ώστε να γίνει εμπόρευμα το δικαίωμα των παιδιών για μόρφωση. Καλούμε όλους τους Συλλόγους Γονεών να μη συμβάλουν στην υλοποίηση του προγράμματος αυτού, εκτός και αν έχει την άμεση και απόλυτη κρατική επιχορήγηση και αύξηση των δαπανών για την παιδεία", είπε ο Γ. Ποντικάκης,πρόεδρος της Ενωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Περιστερίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ