Κυριακή 3 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Το πολύπαθο Ζα'ϊρ

Εκατοντάδες χιλιάδες οι πρόσφυγες στο ανατολικό Ζαϊρ προσπαθούν με νύχια και με δόντια να κρατηθούν στη ζωή. Η πείνα, οι κακουχίες και οι αρρώστιες θερίζουν. Και από κοντά έρχεται ο φόβος και ο τρόμος των ένοπλων συγκρούσεων και του πολέμου, για ν' αποτελειώσει ό,τι έμεινε όρθιο.

Και ο κυβερνήτης αυτής της πάμφτωχης χώρας; Ο περιβόητος Μομπούτου Σέσε Σέκο, Πρόεδρος του Ζαϊρ, βρίσκεται από μήνες τώρα στη Λωζάνη της Ελβετίας. Διαμένει στο ξακουστό και πολυτελέστατο ξενοδοχείο "Μπο Ριβάζ" και σε μια σουίτα, που στοιχίζει 500.000 δραχμές τη βραδιά. Προσπαθεί... να μειώσει την τεράστια περιουσία του, η οποία - σύμφωνα με υπολογισμούς - ανέρχεται σε 1,5 περίπου τρισεκατομμύρια δραχμές και είναι κατατεθειμένη σε ελβετικές τράπεζες. Περιουσία, η οποία έχει συγκεντρωθεί από την καταλήστευση του ζαϊρινού λαού και το ξεπούλημα των πλουτοπαραγωγικών πηγών της χώρας στις ξένες πολυεθνικές.

Και η "διεθνής κοινότητα" παρακολουθεί με απάθεια. Οι κυβερνήσεις και οι ηγεσίες του "πολιτισμένου" κόσμου δεν προσφέρουν ούτε καν τη... συμπόνια τους. Ισως γιατί όλα όσα γίνονται δεν πειράζουν στο παραμικρό τα συμφέροντά τους στη χώρα αυτή και την περιοχή γενικότερα...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ