Κυριακή 3 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΗΣ ΠΕΑΕΑ
ΟΧΙ στην αμνήστευση των φασιστών

Το βουλγαρικό Ανώτατο Δικαστήριο ακύρωσε τις ποινές των Βούλγαρων εγκληματιών του Β' Παγκόσμιου Πολέμου και συνεργατών της φασιστικής Γερμανίας

Την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Βουλγαρικής Δημοκρατίας, να ακυρώσει τις ποινές, με τις οποίες το Λαϊκό Δικαστήριο της χώρας είχε καταδικάσει το 1945 τους αντιβασιλιάδες, αυλικούς συμβούλους και υπουργούς, που ήταν υπεύθυνοι για τη σύμπραξη της Βουλγαρίας με τον φασιστικό άξονα, καταγγέλλει η ΠΕΑΕΑ. Απέστειλε επίσης εντονότατη διαμαρτυρία προς την ελληνική κυβέρνηση, τα κοινοβουλευτικά κόμματα, την πρεσβεία της Βουλγαρίας, τον ΟΗΕ και το Ευρωκοινοβούλιο, κατά της απόφασης αυτής.

"Εμείς οι Ελληνες Αντιστασιακοί - σημειώνει στην καταγγελία της η ΠΕΑΕΑ - που ορμώμενοι από τον πατριωτισμό μας και τα δημοκρατικά μας φρονήματα, σηκώσαμε τα όπλα κατά των κατακτητών, στους οποίους συμπεριλαμβάνονταν και τα βουλγαρικά φασιστικά στρατεύματα - 50 χρόνια από την αντιφασιστική νίκη και την τιμωρία στη Νυρεμβέργη - δεν μπορούμε ν' αδιαφορήσουμε γι' αυτήν την απόφαση του βουλγαρικού Δικαστηρίου. Απόφαση που αποπνέει νεοφασιστικό ρεβανσιστικό πνεύμα και έρχεται σε αντίθεση με τα δημοκρατικά οράματα όλων των λαών της Γης.

Ο ελληνικός λαός έχει δοκιμάσει στο πετσί του τον βουλγαρικό φασισμό, ο οποίος συμμαχώντας με τον Χίτλερ, κατέλαβε ελληνικές επαρχίες, εφυλάκισε και εκτέλεσε πολλούς πατριώτες. Πολλοί Βούλγαροι αξιωματικοί των κατεχομένων ελληνικών εδαφών είχαν χαρακτηριστεί από τους Ελληνες πατριώτες και την κυβέρνησή τους, σαν εγκληματίες πολέμου που έπρεπε να τιμωρηθούν. Οι αντιστασιακές οργανώσεις του ΕΑΜ είχαν συντάξει καταλόγους όλων εκείνων που εγκλημάτησαν κατά του ελληνικού λαού.

Μη λησμονούμε ότι ο λαός της Αθήνας και των άλλων πόλεων της Ελλάδαςπραγματοποίησε στις 22 του Ιούλη του 1943, μεγαλειώδεις μαχητικές διαδηλώσεις, στις οποίες συμμετείχαν πάνω από μισό εκατομμύριο πατριώτες ενάντια στη βουλγαρική κατοχή, την επέκτασή της και τα εγκλήματά τους. Σ' αυτήν τη διαδήλωση σκοτώθηκαν πάνω από 30 αγωνιστές.

Η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Βουλγαρίας, έρχεται ακόμη σε αντίθεση με τη Χάρτα του Ατλαντικού και με τις αρχές του ΟΗΕ".

Η Διεθνής Συνδιάσκεψη

Την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Βουλγαρίας καταδίκασε επίσης η Διεθνής Συνδιάσκεψη Αντιστασιακών και Αντιφασιστών, που συνήλθε στη Σόφια στις 7 και 8 του Οκτώβρη. Στη διάσκεψη πήρε μέρος και αντιπροσωπεία της ΠΕΑΕΑ, μετά από σχετική πρόσκληση της Βουλγαρικής Αντιφασιστικής Ενωσης. Οπως υπογραμμίζεται στη Διακήρυξη - Μανιφέστο, την οποία ενέκρινε η διάσκεψη και υπέγραψαν όλοι οι αντιπρόσωποι, καταδικάζεται κατηγορηματικά η απόφαση της ακύρωσης των ποινών του Λαϊκού Δικαστηρίου. Η απόφαση αυτή - σημειώνει η Διακήρυξη - είναι μέρος οργανωμένου σχεδίου στη Βουλγαρία για την ακύρωση του ουσιαστικού κανόνα των κρατών της αντιφασιστικής συμμαχίας, για αυστηρή τιμωρία όλων όσοι εγκλημάτησαν εναντίον της ανθρωπότητας και της ειρήνης, χωρίς να λαβαίνεται υπόψη ο χρόνος και ο τόπος των εγκλημάτων.

Οι Βούλγαροι κυβερνώντες της εποχής του Β Παγκόσμιου Πολέμου, είναι βεβαρημένοι με βαριά εγκλήματα. Αυτοί καθιέρωσαν σειρά ρατσιστικών νόμων και συμμετείχαν στον αφανισμό του εβραϊκού πληθυσμού οργανώνοντας αποστολές, πάνω από 11 χιλιάδων Εβραίων από τη Θράκη, τη Μακεδονία και την περιοχή του Αιγαίου Πελάγους, στα ναζιστικά στρατόπεδα του θανάτου.

Η Συνδιάσκεψη καταγγέλλει όλες αυτές τις ενέργειες, υψώνει φωνή συναγερμού και απαιτεί να σταματήσει η προπαγάνδα δικαιολόγησης της δικαστικής απόφασης για την αθώωση των εγκληματιών πολέμου. Χαιρετίζει, τέλος, θερμά την ιδέα του Γάλλου αντιπροσώπου Ζορζ Δουσέν, προέδρου του ΑΡΑΚ, να δημιουργηθεί παγκόσμια επιτροπή για τον αγώνα ενάντια στην αμνήστευση του φασισμού και των φασιστών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ