Κυριακή 3 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 44
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Κύμα πολιτικής βίας, φτώχειας και ναρκωτικών

Κολομβία... Μια χώρα που είναι γνωστή παγκόσμια για τα καρτέλ ναρκωτικών. Ο,τι είδηση και να υπάρχει συνήθως από τη μακρινή αυτή χώρα αφορά τους εμπόρους ναρκωτικών. Ωστόσο, οι δολοφονίες και οι εξαφανίσεις των κομμουνιστών, αλλά και των προοδευτικών ανθρώπων και συνδικαλιστών, καθώς και το "φαινόμενο" των πολιτικών κρατουμένων παίρνουν κάθε μέρα και νέες διαστάσεις.

Με αφορμή την πρόσφατη αποστολή της Ελληνικής Επιτροπής Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ) στην Κολομβία, από δύο μέλη του τμήματος της Λατινικής Αμερικής μπορέσαμε να γνωρίσουμε ορισμένα "άγνωστα" γεγονότα για μας τους Ελληνες. Η επιτροπή αποτελούνταν από την Δέσποινα Μάρκου και τον Ιορδάνη Μουμτζή.

Η Κολομβία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη χώρα της Λατινικής Αμερικής σε πληθυσμό μετά τη Βραζιλία, έχοντας γύρω στα 36 εκατομμύρια κατοίκους. Τόσο η πολιτική κατάσταση, όσο και η οικονομική είναι πολύ άσχημη. Η βρεφική θνησιμότητα είναι μεγάλη, 50 στα 1.000 παιδιά που γεννιούνται ζωντανά, ενώ ο μέσος όρος ζωής των ανθρώπων είναι 65 χρόνια. Ο αναλφαβητισμός επίσημα φτάνει το 12%, όμως είναι πολύ μεγαλύτερος, γιατί λόγω των ξεριζωμών τα παιδιά δεν πηγαίνουν σχολείο.

Αυτή τη στιγμή στην Κολομβία υπάρχει μια νόμιμη - εκλεγμένη κυβέρνηση του σοσιαλδημοκράτη Ερνέστο Σαμπέρ, που προέκυψε από τις εκλογές του 1994, όμως παρά το γεγονός αυτό υπάρχουν αυτή τη στιγμή 2.500 πολιτικοί κρατούμενοι στην πλειοψηφία τους κομμουνιστές, 1.500 εξαφανισμένοι, 4.000 δολοφονημένοι για πολιτικούς λόγους, από τους οποίους πάνω από 3.000 είναι τα στελέχη του ΚΚ Κολομβίας και της Πατριωτικής Ενωσης, ενώ λόγω της κατάστασης που επικρατεί υπάρχουν πάνω από 1 εκατομμύριο ξεριζωμένοι.

Το νέο αυτό κύμα τρομοκρατίας, που έχουν εξαπολύσει οι στρατιωτικές και παραστρατιωτικές οργανώσεις, με την κάλυψη και υποστήριξη της κυβέρνησης του Ερνέστο Σαμπέρ, έχει ως κύρια θύματα τα μέλη και στελέχη των λαϊκών, συνδικαλιστικών, κοινωνικών και πολιτικών οργανώσεων της αντιπολίτευσης. Μέσα σε μια βδομάδα τον Οκτώβρη δολοφονήθηκαν εν ψυχρώ τρεις άνθρωποι, κομμουνιστές και συνδικαλιστές.

Ως αποκορύφωμα της όλης κατάστασης είναι η ύπαρξη ενός στρατιωτικού σχεδίου, που κατήγγειλε πριν από λίγο καιρό το ΚΚ Κολομβίας, από την πλευρά της κυβέρνησης, που ονομάζεται "Χαριστική βολή 2" και στόχο έχει τη φυσική εξόντωση τόσο των στελεχών του ΚΚΚ, όσο και της Πατριωτικής Ενωσης και συνδικαλιστικών οργανώσεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ