Κυριακή 10 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Στο ίδιο "καζάνι"...

Μιλάνε στο "Ρ" συνδικαλιστές από τα σωματεία που συντονίζουν το βήμα τους

Την ανάγκη της συνολικής συντονισμένης απόκρουσης της αντεργατικής επίθεσης, "ένιωσαν" τα σωματεία μιας σειράς επιχειρήσεων, που αυτή την περίοδο βρίσκονται στο "μάτι" του κυκλώνα. Εκπρόσωποι των σωματείων αυτών συμμετείχαν στη σύσκεψη, που έγινε με πρωτοβουλία των σωματείων ΜΙΣΚΟ και ΜΙΝΙΟΝ, στα γραφεία του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων, όπου και αποφασίστηκε η διοργάνωση του συλλαλητηρίου.

Αντιμέτωποι με απολύσεις και με ορατό τον κίνδυνο της σταδιακής μετατροπής της επιχείρησης από παραγωγική σε εισαγωγική, βρίσκονται οι 282 εργαζόμενοι της ΜΙΣΚΟ στην Πάτρα, που πραγματοποιούν συνεχείς απεργιακές κινητοποιήσεις. Ο Α. Κανελλόπουλος,μέλος της διοίκησης του σωματείου, σημειώνει πως "η ιταλική πολυεθνική BARILLA,που έχει πάρει το εργοστάσιο, με το πρόσχημα της αναδιάρθρωσης, συρρικνώνει σιγά σιγά την παραγωγή. Ηδη, για ορισμένα προϊόντα έχει καταργηθεί η παραγωγή τους εδώ και είτε εισάγονται από την Ιταλία, είτε δίνονται φασόν σε άλλες επιχειρήσεις. Ταυτόχρονα, έχει ανακοινώσει ότι μέχρι τον Μάρτη θα απολυθούν 40 άτομα (έχουν ήδη φύγει 14) και στα σχέδιά της είναι η παραπέρα μείωση του προσωπικού. Η πολυεθνική ουσιαστικά αξιοποιεί το δίκτυο της ΜΙΣΚΟ, που κατέχει το 34% της αγοράς για να προωθήσει τα δικά της προϊόντα".

Στα "γρανάζια" των τραπεζών έχει μπλεχτεί η κερδοφόρα και εξαγωγική οινοποιία ΑΧΑΪΑ ΚΛΑΟΥΣ και οι 180 εργαζόμενοί της. Οπως θα πει ο Γ. Στεφανόπουλος,γραμματέας του σωματείου, στις αρχές του χρόνου το εργοστάσιο έκλεισε για τέσσερις μήνες, αλλά και τώρα λειτουργεί με προβλήματα, καθώς το τελωνείο - λόγω χρεών - έχει απαγορέψει την εξαγωγή ορισμένων κρασιών, με αποτέλεσμα να χάνονται πελάτες. Η Τράπεζα Πειραιώς όπου έχει περιέλθει πλέον η επιχείρηση, έκανε μελέτη που λέει ότι είναι βιώσιμη και ζητά ρύθμιση χρεών, ωστόσο, αντιδρούν οι τράπεζες Εμπορική, Πίστεως και Κρήτης. "Οι δυνατότητες της επιχείρησης - τονίζει - φαίνονται και από το ότι, τους τρεις τελευταίους μήνες, είχε 1,5 δισ. δρχ. εξαγωγές. Απαιτείται τώρα κυβερνητική παρέμβαση για τη σωτηρία της".

Οι άσχημες συνθήκες εργασίας, η σταδιακή μείωση του προσωπικού, με τη μη αντικατάσταση όσων φεύγουν, η με έντεχνο τρόπο διαμόρφωση συνθηκών εντατικοποίησης, είναι ορισμένα απ' τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στην ΚΟΚΑ ΚΟΛΑ Πάτρας,θα πει ο πρόεδρος του σωματείου, Φ. Κατσικαρώνης και θα συμπληρώσει: "Τελευταία, συνεργεία εργολάβων έχουν μπει στο εργοστάσιο σε εργασίες συντήρησης, στη διανομή φιαλών, στις αποθήκες, με προφανείς τις συνέπειες, καθώς χρησιμοποιούν εργαζόμενους με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και χωρίς δικαιώματα".

Προβλήματα μείωσης του προσωπικού και καταβαράθρωσης των εργασιακών σχέσεων με τη συνεχώς αυξανόμενη εφαρμογή της μερικής απασχόλησης, αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στο ΜΙΝΙΟΝ.Είναι χαρακτηριστικό ότι από 780 που ήταν το '91, σήμερα έχουν μειωθεί στους 450. Την ίδια στιγμή, το 15% των εργαζομένων στην πώληση, είναι ωρομίσθιοι. Οι ιδιοκτήτες προσπάθησαν να επεκτείνουν το ωράριο του Σαββάτου μετά τις 4 μμ, αλλά προσωρινά έκαναν πίσω, όταν οι εργαζόμενοι αποφάσισαν κινητοποιήσεις.

Απειλές για ομαδικές απολύσεις 255 εργαζομένων, από τους 380 που απασχολεί συνολικά, εκτοξεύει ο Ν. Μανιατάκης,ιδιοκτήτης της "Διεθνούς Βιομηχανίας Ενδυμάτων" στην Καλαμάτα, ενώ εδώ και 7 - 8 μήνες έχει υποχρεώσει τους εργαζόμενους να δουλεύουν κυκλικά, μια βδομάδα το μήνα! Πριν λίγες μέρες, το ΑΣΕ (Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας) απέρριψε την αίτηση των ομαδικών απολύσεων, ωστόσο ο εργοδότης εμφανίζεται ανένδοτος και απειλεί ακόμα και με "λουκέτο". Οπως θα πει η Ρούλα Καπετανάκη,πρόεδρος του σωματείου, "με το να παλεύουμε μόνοι μας δε λύνεται το πρόβλημα, πρέπει να αγωνιστούμε μαζί με άλλους εργαζόμενους. Να ακουστεί δυνατά η δική μας φωνή και οι υπεύθυνοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους".

Στην ιδιωτικοποίηση και πιθανόν στη συρρίκνωση και το κλείσιμο, οδηγεί η κυβέρνηση τη ΛΑΡΚΟ,με την απόφασή της να διαλύσει τον Οργανισμό Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων, όπου ανήκει. Η "σωτηρία της ΛΑΡΚΟ", είναι το αίτημα αιχμής που προβάλλουν οι 1.500 εργαζόμενοι στην εταιρία και τονίζουν τη μεγάλη σημασία της ύπαρξης της εταιρίας για την εθνική οικονομία. Η συρρίκνωση και το κλείσιμο θα έχουν αρνητικές επιπτώσεις στις περιοχές της Φθιώτιδας, της Βοιωτίας, της Εύβοιας και της Κοζάνης, όπου δραστηριοποιείται, αλλά και σε διάφορες μικρότερες επιχειρήσεις που λειτουργούν δορυφορικά και απασχολούν 10.000 εργαζόμενους.

Σε εισαγωγική επιχείρηση μετατρέπεται η μεγαλύτερη χαλυβουργία της χώρας, η "Χαλυβουργική".Μετά το κλείσιμο των ηλεκτρικών κλιβάνων, πριν λίγες μέρες, έκλεισαν και όλα τα τμήματα παραγωγής σιδήρου. Η εταιρία από την αρχή του χρόνου έχει υποχρεώσει σε "συναινετική" απόλυση 250 εργαζόμενους και αυτές τις μέρες εκβιάζει για άλλες 150 απολύσεις.

Από το Μάη παραμένουν απλήρωτοι οι εργαζόμενοι στην εκτυπωτική επιχείρηση του Κ. Δραγούνη.Ο εργοδότης προχώρησε τον Αύγουστο σε τρομοκρατικές απολύσεις 24 εργαζομένων, με την πρωτοφανή κατηγορία της "σύστασης συμμορίας" και έχοντας τη στήριξη της αστυνομίας. Την ίδια στιγμή, στήνει απεργοσπαστικό μηχανισμό, προσλαμβάνοντας νέους εργαζόμενους και παραβιάζει κατάφωρα την εργατική νομοθεσία, αλλά Επιθεώρηση Εργασίας και υπουργείο, "σφυρίζουν αδιάφορα".

Αναστάτωση και ανασφάλεια επικρατεί ανάμεσα στους εργαζόμενους στην WESTMINSTER BANK (βρετανική πολυεθνική), μετά την απόφαση της διοίκησης να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση υπηρεσιών που - όπως διαρρέουν στελέχη της τράπεζας - θα σημάνει και νέα μείωση του προσωπικού. Ο Γ. Ποντικός,πρόεδρος του συλλόγου, θα πει "πως πάλι με το πρόσχημα της αναδιάρθρωσης, το '93 υποχρεώθηκαν σε "οικειοθελείς" απολύσεις 60 άτομα. Παράλληλα, προσλήφθηκαν 15 άτομα με συμβάσεις τριών και έξι μηνών, που συνεχώς ανανεώνονται"!

Σε απολύσεις 60 εργαζομένων συνολικά και κατάργηση εργατικών δικαιωμάτων με την εφαρμογή 4ης βάρδιας, ανακοίνωσε πως θα προχωρήσει ο Κ. Χατζής,ιδιοκτήτης της "Εριοϋφαντουργικής" (πρώην ΒΕΛΚΑ Τιθορέας). Ηδη, έχει απολύσει 8 εργαζόμενους, ωστόσο, σε πρόσφατη συνάντηση με το σωματείο και κάτω από την πίεση των αγωνιστικών κινητοποιήσεων, εμφανίστηκε να συζητά και επαναπρόσληψή τους.

Οξυμένα προβλήματα εξακολουθούν να υπάρχουν στο έργο κατασκευής του μετρό Αθήνας και, όπως θα πει ο Γ. Συνοδινός,πρόεδρος του Παραρτήματος Εργαζομένων Μετρό του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, "παρά τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης και την εξεύρεση των τεχνικών λύσεων, δεν έχει γίνει πλήρης επανέναρξη των εργασιών, με αποτέλεσμα 150 συνάδελφοι να παραμένουν σε διαθεσιμότητα. Συμμετέχουμε στο συλλαλητήριο, με αίτημα την ομαλή λειτουργία και ανάπτυξη του έργου, χωρίς πρόσθετο κόστος και άλλες καθυστερήσεις".

Να σταματήσει την παραγωγή στο εδώ εργοστάσιό της από τις αρχές του '97, αποφάσισε η αγγλική πολυεθνική GLAXO (φαρμακοβιομηχανία) και, όπως θα πει οΓ. Στάης,πρόεδρος του σωματείου, "θα εισάγει προϊόντα που παρασκευάζονται σε άλλα εργοστάσια στο εξωτερικό, ενώ εδώ θα παραμείνει απλώς ένα μέρος του συσκευαστηρίου. Μάλιστα, μέχρι τις 15 Νοέμβρη έχει θέσει σε εφαρμογή πρόγραμμα "οικειοθελών" αποχωρήσεων".

Ντίνα ΝΤΑΒΟΥ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Θήβα - Πάτρα - Χαλκίδα, όλοι στον αγώνα» (2004-10-01 00:00:00.0)
Εκβιασμοί και απολύσεις (2000-04-19 00:00:00.0)
Αρχή με αναγκαστικές άδειες (1999-12-03 00:00:00.0)
Στην Πάτρα σήμερα η Αλ. Παπαρήγα (1996-11-06 00:00:00.0)
Ζητά και "ρέστα" η ΜΙΣΚΟ! (1996-10-04 00:00:00.0)
Στάση εργασίας στη "ΜΙΣΚΟ" (1996-09-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ