Τετάρτη 13 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ
Τα πάντα γίνονται ανεξέλεγκτα

Αποκαλυπτικές μαρτυρίες στελεχών του Χρηματιστηρίου στον ειδικό ανακριτή

Στο Χρηματιστήριο δεν είναι δυνατόν να επιβληθεί έλεγχος, που να είναι σε θέση να ερευνά τις συναλλαγές σε βάθος και αποτελεσματικά και - πολύ περισσότερο - να παρέχει στις εποπτικές αρχές εικόνα για τις κινήσεις των χρηματιστηριακών εταιριών. Τη στιγμή του ελέγχου οι συναλλαγές μπορεί να βρεθούν "καθαρές", αλλά μέσα σε λίγα λεπτά, μέσω συναλλακτικών πράξεων, που γίνονται μέσω των ηλεκτρονικών υπολογιστών, η κατάσταση ανατρέπεται πλήρως. Τα παραπάνω, ιδιαίτερα αποκαλυπτικά και άκρως ενδεικτικά για τον τρόπο λειτουργίας του Χρηματιστηρίου, κατέθεσαν σύμφωνα με πληροφορίες χτες, στον 2ο ειδικό ανακριτή Κ. Γκανιάτσο ο διευθυντής Υπηρεσίας Εποπτείας του Χρηματιστηρίου Αθηνών Γ. Μαλάκης και ο διευθυντής Αποθετηρίων Τίτλων Ν. Κωνσταντόπουλος.Οι τελευταίοι κλήθηκαν ως μάρτυρες στα πλαίσια συμπληρωματικής ποινικής δίωξης, που ασκήθηκε από τον εισαγγελέα Πρωτοδικών Γ. Κολιοκώστα κατά παντός υπευθύνου και αφορά το αδίκημα της "παράβασης καθήκοντος". Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, από τα στελέχη του Χρηματιστηρίου που κατέθεσαν, εκφράστηκε η άποψη ότι πρέπει να ισχύσει και στην περίπτωση των χρηματιστηριακών εταιριών ο δείκτης φερεγγυότητας, που ισχύει στις Τράπεζες, και άρα ο τζίρος που πραγματοποιούν να είναι ανάλογος με τα κεφάλαιά της.

Στο μεταξύ, ο θόρυβος που ξέσπασε μετά την αποκάλυψη του συγκεκριμένου σκανδάλου της "ΔΕΛΤΑ" προκάλεσε και την παρέμβαση του εισαγγελέα του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου Π. Δημόπουλου,ο οποίος κάλεσε χτες στο γραφείο του τον πρόεδρο του Χρηματιστηρίου Μ. Ξανθάκη για ενημέρωση.

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση με ανακοίνωση του υπουργού Εθνικής Οικονομίας αποφάσισε να προωθήσει νομοθετική ρύθμιση, βάσει της οποίας η "ΑΕ Αποθετηρίων", που μεσολάβησε, για να δοθούν οι ακάλυπτες επιταγές της "ΔΕΛΤΑ Χρηματιστηριακής" στην Εθνική, θα εξοφλήσει τα σχετικά ποσά άμεσα στην Τράπεζα. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, από τη μεριά της, έδωσε προθεσμία μέχρι τις 14 Νοέμβρη στις χρηματιστηριακές εταιρίες να προβούν σε εκκαθάριση των συναλλαγών, που διενήργησαν μέχρι και τις 7 Νοέμβρη, προκειμένου να τους επιτραπεί να συμμετάσχουν στις συνεδριάσεις του Χρηματιστηρίου. Σε συνεργασία με την Εποπτεία, αποφασίστηκε, επίσης, η διενέργεια ελέγχων στις χρηματιστηριακές εταιρίες από δυο αλλοδαπές εταιρίες. Οι ξένοι ελεγκτές έπιασαν δουλιά αρχίζοντας με τις 11 χρηματιστηριακές, που συναλλάχτηκαν με τη "Δέλτα". Ασχετα, όμως, από τις νέες εξελίξεις χαμένοι είναι εκατοντάδες ανυποψίαστοι μικρομέτοχοι, που "έπαιξαν" με τη Δέλτα, και τα λεφτά των οποίων είναι στην κυριολεξία στον "αέρα".

Σε σημείο αντιπαράθεσης κυβέρνησης - χρηματιστών έχει αναχθεί ο τρόπος που θα γίνει τελικά η εκκαθάριση των εκκρεμών υποθέσεων. Η κυβέρνηση υποστηρίζει πως αυτή πρέπει να γίνει παράλληλα με τη λειτουργία του Χρηματιστηρίου, ενώ οι χρηματιστές προτείνουν τη διακοπή της λειτουργίας του για λίγες μέρες. Πάντως, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις η κυβέρνηση δεν αφήνει ακάλυπτους ούτε τους χρηματιστές, αφού ο Γ. Παπαντωνίου δήλωσε πως τα ανοίγματα που τυχόν προκύψουν με την εκκαθάριση, "θα καλυφθεί από το κοινό συνεγγυητικό κεφάλαιο ασφάλειας"...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ