Τετάρτη 13 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ
Αναμένονται οι αποφάσεις των Βρυξελλών

Κρίσιμες αποφάσεις για την εξέλιξη τριών σημαντικών κλάδων της βιομηχανίας της χώρας - Χαλυβουργία, Κλωστοϋφαντουργία και Ναυπηγεία - αναμένονται αύριο στο Συμβούλιο Υπουργών Βιομηχανίας της Κοινότητας στις Βρυξέλλες. Πρόκειται για τρεις τομείς που βρίσκονται σε στάδιο συρρίκνωσης εδώ και χρόνια, αφού οι κυβερνήσεις υπονόμευσαν ακόμη και αυτό τον στρεβλό εκσυγχρονισμό που απαιτούσε η Κομισιόν, με αποτέλεσμα η χώρα μας να είναι στην πιο δυσχερή θέση από τα υπόλοιπα κράτη - μέλη.

Η ελληνική κυβέρνηση υιοθετώντας πλήρως τις γενικές κατευθύνσεις των Βρυξελλών αναμένεται να ζητήσει - για την τιμή των όπλων - ορισμένα περιορισμένης εμβέλειας θέματα όπως:

  • την παράταση της ισχύος του άρθρου 5 της Συνθήκης ΕΚΑΧ που προβλέπει τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων χαλυβουργίας στην περιφέρεια. Στόχος του αιτήματος είναι η δυνατότητα εξοικονόμησης κονδυλίων προκειμένου να προχωρήσουν μέτρα οικειοθελών αποχωρήσεων των εργαζομένων στον κλάδο και όχι βέβαια να ενισχυθεί η ανάπτυξή του, η οποία έχει απ' ό,τι φαίνεται ενταφιαστεί. Η δυνατότητα να γίνει αποδεκτή η ελληνική πρόταση, εκτιμάται πάντως μηδαμινή, αφού παρόμοιο αίτημα δεν εκφράζεται από κανένα άλλο κράτος - μέλος και κυρίως λόγω των εκκρεμοτήτων που η ελληνική κυβέρνηση παρουσιάζει στο θέμα των Ναυπηγείων, σύμφωνα πάντα με τις κοινοτικές κατευθύνσεις για ιδιωτικοποιήσεις.
  • Θα επαναφέρει το αίτημα για χρηματοδότηση του κλάδου της κλωστοϋφαντουργίας, απαιτώντας να ισχύσουν ειδικά μέτρα όπως στην περίπτωση της Πορτογαλίας. Πρόκειται για αίτημα το οποίο έχει απορριφθεί ήδη σε προηγούμενο συμβούλιο και η κυβέρνηση το επαναφέρει λόγω της εκτεταμένης κρίσης στην οποία έχει περιέλθει ο κλάδος.

Τέλος, στο περιθώριο του Συμβουλίου η ελληνική κυβέρνηση θα πραγματοποιήσει διερευνητική (για τις προθέσεις της Κομισιόν) συζήτηση, απ' την οποία θα εξαρτηθούν οι περαιτέρω κινήσεις στον κλάδο και κυρίως στο θέμα της ιδιωτικοποίησης των Ναυπηγείων Ελευσίνας. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες πρόθεση της κυβέρνησης είναι να πραγματοποιήσει νέο διαγωνισμό, αφού η μοναδική προσφορά του επιχειρηματία Ν. Ταβουλάρη δεν αφήνει κανένα περιθώριο για να χρυσωθεί το χάπι του ξεπουλήματος, ωστόσο δεν αποκλείεται να ενδώσει στην προσφορά εάν δεχτεί πιέσεις από την Κοινότητα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ