Κυριακή 17 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΕΛΙΔΟΡΑΜΑ

17 ΝΟΕΜΒΡΗ: Με βαριά ιστορική κληρονομιά η σημερινή ημέρα.

Στις 17 Νοέμβρη 1918 ιδρύθηκε το ΚΚΕ, ώριμος καρπός της ταξικής συνειδητοποίησης της εργατικής τάξης, που οργανώνεται σε ενιαίο κόμμα. Εβδομήντα οκτώ χρόνια το ΚΚΕ, το πιο παλιό αλλά και συνάμα το πιο νέο κόμμα της Ελλάδας, βρίσκεται στην πρωτοπορία της ταξικής πάλης για την ανατροπή του καπιταλισμού και την οικοδόμηση της κομμουνιστικής κοινωνίας, όπου θα βασιλεύει η αρχή "στον καθένα ανάλογα με τις ανάγκες του" (Ιστορικό αφιέρωμα στις σελίδες 16-17).

17 ΝΟΕΜΒΡΗ 1973: Η εξέγερση της νεολαίας, των λαϊκών μαζών, ενάντια στο αμερικανοκίνητο καθεστώς των συνταγματαρχών για "ΨΩΜΙ - ΠΑΙΔΕΙΑ - ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" και με το "ΕΞΩ οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ". Τα ιδανικά του Νοέμβρη εξακολουθούν να πυρπολούν τις καρδιές όσων δεν έχουν σκύψει το κεφάλι, συνεχίζουν να συνεγείρουν τις συνειδήσεις για ανατροπή του σάπιου συστήματος (σελίδες 9-13).

ΣΗΜΕΡΑ,17 Νοέμβρη 1996, ο αγώνας δε σταματά. Και βέβαια το ΚΚΕ και οι κομμουνιστές είναι στην πρωτοπορία. Το Κόμμα, έχοντας βγει από τις τελευταίες εκλογές με θετικό εκλογικό αποτέλεσμα, εκτιμά την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και τις πολιτικές εξελίξεις, προσδιορίζει το ρόλο του και του λαϊκού κινήματος και καθορίζει τους βασικούς άξονες δράσης, έως τον Ιούνη του 1997. Η ΚΕ του ΚΚΕ προχώρησε στην τελική εκτίμηση του αποτελέσματος των εκλογών της 22/9/1996 και η απόφαση δημοσιεύεται σήμερα στο "Ρ" (σελίδες 6-8).

Ο ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ,όμως, που ετοιμάζει η κυβέρνηση, δεν προμηνύει τίποτε το καλό για τους εργαζόμενους. Ο "Ρ", σ' ένα ειδικό αφιέρωμα, παρουσιάζει τα αντιλαϊκά μέτρα που ετοιμάζει η κυβέρνηση. Ποιες είναι οι αποφάσεις των κυβερνητικών επιτελείων και τι ετοιμάζουν σε βάρος των εργαζομένων, μετά από 10 χρόνια σκληρής λιτότητας. Ποιες είναι οι αντιδράσεις τους και οι αντιδράσεις των φορέων τους... (σελίδες 18-39).

ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ δεν είναι καθόλου ρόδινα για την κυβέρνηση Σημίτη, έστω και αν ο πρωθυπουργός δηλώνει ότι δεν τον ανησυχούν οι κοινωνικές αντιδράσεις στην αντιλαϊκή πολιτική. Αντίθετα, ο χειμώνας που έρχεται προβλέπεται βαρύς για την κυβέρνηση. Στις 28 Νοέμβρη, ξεκινά η λαϊκή αντεπίθεση. Η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ έχουν προκηρύξει 24ωρη πανεργατική απεργία. Ο γραμματέας της ΓΣΕΕ, Γ. Μαυρίκος, μιλάει στο "Ρ" για το τι πρέπει να διεκδικηθεί από το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, αλλά και την κλιμάκωση του αγώνα (σελίδα 39).

ΑΠΟ την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Δ. Αγκαβανάκης μιλά για το περιεχόμενο και την προοπτική που δίνουν οι ταξικές δυνάμεις στον αγώνα των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα (σελίδα 38).

ΟΜΩΣ και οι αγρότες δε μένουν πίσω. Η καταστροφική, στην κυριολεξία, αγροτική πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης τους ξεσηκώνει. Ηδη έχουν αποφασιστεί, για τις 28 Νοέμβρη, πανθεσσαλικό συλλαλητήριο στη Λάρισα και νομαρχιακά στο Αγρίνιο και στον Εβρο και έπεται συνέχεια... (σελίδες 8-9).

ΣΤΟ επίκεντρο των λαϊκών κινητοποιήσεων είναι και η κατάσταση των ασφαλιστικών Ταμείων και η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, που βρίσκεται "εν διωγμώ" από την κυβέρνηση Σημίτη. Ο "Ρ", με αφορμή τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για το φάρμακο, παρουσιάζει σήμερα μελέτη για το πώς στο ΙΚΑ, αν και εφαρμόζεται η λίστα από το 1993, οι φαρμακευτικές δαπάνες έχουν αυξηθεί (σελίδες 42-43).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ