Κυριακή 17 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 46
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
"Οραμα για την Αθήνα" στα χνάρια του Μάαστριχτ

Στη διαμόρφωση και θεσμοθέτηση ενός νέου "Καταστατικού Χάρτη" που θα περιλαμβάνει λύσεις για όλα τα πολεοδομικά, πολιτιστικά και άλλα προβλήματα της πρωτεύουσας αποσκοπεί το Β Συνέδριο "Ενα όραμα για την Αθήνα - η συνέχεια - ο καταστατικός χάρτης" που συνδιοργανώνουν το ΤΕΕ και ο Δήμος Αθηναίων από τη Δευτέρα ως την Πέμπτη στο ξενοδοχείο "Μεγάλη Βρετανία".

Επιδίωξη των διοργανωτών - όπως τουλάχιστον τόνισαν προχτές σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του ΤΕΕ, Κ. Λιάσκας και ο Δήμαρχος Αθηναίων, Δ. Αβραμόπουλος - είναι η νομοθέτηση των συμπερασμάτων που θα προκύψουν και κυρίως του τρόπου με τον οποίο αυτά θα πραγματοποιηθούν.

Επίσης επισήμαναν ότι είναι ανάγκη να προχωρήσουμε σε μια ενιαία Μητροπολιτική Διοίκηση στην περιοχή της πρωτεύουσας, κατά τα πρότυπα όλων των μεγάλων πόλεων της Ευρώπης, που θα έχει την ευθύνη όλων των έργων και παρεμβάσεων.

Οπως όμως προκύπτει από τη δημοσιευμένη ήδη εισήγηση της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου, η σύσταση μιας τέτοιου τύπου ενιαίας μητροπολιτικής διοίκησης εντάσσεται πριν απ' όλα στις επιταγές της Συνθήκης του Μάαστριχτ μέσα στο πλαίσιο μια υποτιθέμενης αναβάθμισης της ποιότητας ζωής. Ο μονομερής προσανατολισμός του Συνεδρίου σε τέτοιου είδους θέσεις και αρχές αποτυπώνεται και στις ενότητες των θεμάτων που θα αναπτυχθούν σε 6 στρογγυλά τραπέζια. Συγκεκριμένα τα θέματα είναι: "Η μητροπολιτική περιοχή μέσα στον εθνικό και διεθνή χώρο". "Η μητροπολιτική διάρθρωση και διαχείριση". "Τα μεγάλα έργα: η ευκαιρία για την Αθήνα;". "Τα πολιτιστικά οράματα". "Σχεδιασμός για τη μητροπολιτική περιοχή". "Από το σχεδιασμό στην πραγμάτωση - τα μέσα και οι επιπτώσεις".

Στην τελική συνεδρίαση, πάντως, την Πέμπτη το βράδυ, θα γίνει ένα ακόμη στρογγυλό τραπέζι με τη συμμετοχή εκπροσώπων όλων των κομμάτων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ