Κυριακή 17 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΩΡΑΡΙΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ
Μαχητικό "όχι" στην παράταση

Εξω από τα καταστήματα, που επιχείρησαν να μείνουν ανοιχτά χτες το απόγευμα, βρέθηκαν ξανά εμποροϋπάλληλοι και ΕΒΕ, αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον κοινό αγώνα για ανθρώπινο ωράριο

Αψηφώντας την τρομοκρατική παρέμβαση του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Αθηνών και καταγγέλλοντας την ύπουλη συμφωνία κυβέρνησης - ΣΕΛΠΕ - κυβερνητικών συνδικαλιστών, οι εμποροϋπάλληλοι και οι ΕΒΕ έδωσαν και χτες μαχητικό "παρών" στον αγώνα ενάντια στην παράταση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων.

Στο Κολωνάκι,στην Κηφισιά και στη Γλυφάδα - δηλαδή στις περιοχές απ' όπου άρχισε η απόπειρα του ΣΕΒ για την παράταση του ωραρίου το Σάββατο - έγιναν συγκεντρώσεις, πορείες και αποκλεισμός των ελάχιστων καταστημάτων, που επιχείρησαν να παραμείνουν ανοιχτά μετά τις 4 το απόγευμα. Για την ίδια ώρα, δηλαδή, μετά τις 4μ.μ., ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων είχε κηρύξει στάση εργασίας.

Στο Κολωνάκι,από τις 4μ.μ. έκλεισαν τα καταστήματα της οδού Κανάρη και στη συνέχεια όλα. Μόνο ο Μαρινόπουλος κράτησε ανοιχτό, αλλά χωρίς κοινό, το "μπιούτι σοπ". Οι καταναλωτές ανταποκρίθηκαν πλήρως στην έκκληση των εργαζομένων και κανένας δεν πέρασε την πόρτα να ψωνίσει. Εξω από κάθε κατάστημα που έκλεινε, έμενε περιφρούρηση για να μην ξανανοίξει. Μετά το τέλος της επιτυχημένης κινητοποίησης, οι συγκεντρωμένοι κατευθύνθηκαν με πορεία στο Πολυτεχνείο, όπου κατέθεσαν στεφάνι.Στο πλευρό των διαδηλωτών βρέθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ Λ. Αυδής.

Ανάλογη ήταν η εικόνα και στην Κηφισιά,όπου η κινητοποίηση άρχισε από τη συμβολή των οδών Κολοκοτρώνη και Λεβίδου. Δυο - τρία ήταν τα καταστήματα που προσπάθησαν να παραμείνουν ανοιχτά, έξω από τα οποία παρέμεναν μέχρι αργά διαδηλωτές μοιράζοντας ανακοινώσεις. Μαζί τους, ο βουλευτής του ΚΚΕ Μ. Κωστόπουλος.

Από την αρχή της οδού Μεταξά άρχισε η κινητοποίηση στη Γλυφάδα.Στο ανοιχτό κατάστημα του Κωτσόβουλου παρέμειναν επί ώρα και διαδήλωσαν δεκάδες εργαζόμενοι. Μαζί τους ο βουλευτής του ΚΚΕ, Στρ. Κόρακας.

Και στις τρεις περιοχές τις διαδηλώσεις παρακολουθούσαν από κοντά αστυνομικές δυνάμεις, που ήταν πιο ισχυρές στην περιοχή Κολωνακίου. Οι διαδηλωτές, με χειρόγραφη ανακοίνωση που συνέταξαν επιτόπου, κάλεσαν τους αστυνομικούς να αποφύγουν κάθε ενέργεια καταστολής σε βάρος άλλων εργαζομένων.

"Καταναλωτές δε σας λείπει ο χρόνος, αλλά τα χρήματα",έγραφε το τρικ που μοίρασαν και στις τρεις περιοχές, εργαζόμενοι και ΕΒΕ, επιμένοντας στο κλείσιμο των καταστημάτων το Σάββατο στις 3μ.μ., στα πλαίσια ενός ενθρώπινου ωραρίου, με: Τρία απογεύματα τη βδομάδα κλειστά, χωρίς μερική απασχόληση και χωρίς ωρομίσθιο. Με δηλώσεις του οι συνδικαλιστές κάλεσαν την κυβέρνηση να προχωρήσει μέσα στη βδομάδα στη θεσμοθέτηση ενός τέτοιου ωραρίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ